SiolNET. Sportal Drugi športi
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tina Mrak in Veronika Macarol drugi v ZDA

Mrakova in Macarolova do velikega uspeha v Miamiju

0,59

termometer

Tina Mrak in Veronika Macarol SP 2019
Tina Mrak in Veronika Macarol sta bili v Miamiju odlični drugi. Foto: JZS

Najboljši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem pokalu v Miamiju v razredu 470 po osmih regatah in šestih dnevih tekmovanj osvojili drugo mesto s 33 točkami. Zmagali sta Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz, evropski prvakinji sta zbrali 20 točk.

Mrakova in Macarolova sta bili v Miamiju pred dvema letoma prvi, tedaj sta osvojili tudi evropski naslov in si priborili naziv najboljše ekipe v Sloveniji 2018. Tokrat sta si v olimpijskem letu drugo mesto zagotovili s prav tako drugim mestom v regati za medalje, ki sta jo dobili Lecointrejeva in Retornazova.

Slednji sta z 18 točkami vodili tudi po sedmih regatah in petih dnevih tekmovanj, ko sta edini slovenski predstavnici na tekmovanju pristali na četrtem mestu (29 točk). Za tretjim mestom sta pred regato za medalje zaostajali le za točko. Predzadnji dan pokala so izpeljali le eno regato, v kateri sta bili Slovenki osmi.

Napoved se je izkazala za pravilno

Z drugim mestom v sedmem plovu sta na skupno drugo mesto napredovali Grkinji Maria Bozi in Rafailina Klonaridou (27 točk). Tretji sta bili Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar, svetovni prvakinji izpred dveh let, ki sta zbrali 29 točk, točko več od Slovenk.

Poljakinji sta bili v sedmi regati 12., ta izid pa se jima je kot njun najslabši črtal iz skupnega seštevka. Na petem mestu sta bili Italijanki Elena Berta in Bianca Caruso, ki sta prav tako kot Mrakova in Macarolova osvojili 29 točk.

"Regata za medalje bo zelo pestra, več posadk je zelo blizu po to točkah, tako da je še vse odprto," sta pred finalom sporočili Mrakova in Macarolova. Finalni del nastopa v Miamiju sta opravili z odliko. V cilj sta prišli drugi, takoj za Lecointrejevo in Retornazovo.

Na skupno tretje mesto sta s tretjim mestom v zadnjem plovu napredovali Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar, ki sta s 34 točkami le za točko zaostali za Slovenkama. Četrti sta bili Elena Berta in Bianca Caruso, peti pa Maria Bozi in Rafailina Klonaridou, obe posadki sta zbrali po 41 točk.

Slovenki napredovali tik pod vrh

Slovenki sta bili pred regato za medalje na četrtem mestu. Slovenki sta bili pred regato za medalje na četrtem mestu. Foto: Uros Kekus Kleva Photography Po osmem in četrtem mestu v uvodnih plovih sta bili Mrakova in Macarolova po prvem dnevu četrti, že tedaj pa sta povedli Camille Lecointre in Aloise Retornaz. Dobili sta namreč prvi regati, poleg regate za medalje, ki šteje dvojno, pa sta Francozinji zmagali še dvakrat, torej skupaj petkrat. Zabeležili pa sta še v drugem delu še peto in deveto mesto.

Francozinji sta edini resen spodrsljaj naredili v tretji regati, prvi v drugem dnevu, ko sta bili med štirimi posadkami, ki so prehitro startale. Pred uradnim začetkom tretje regate sta bili prek startne črte tudi Mrakova in Macarolova.

Ta tretji plov pokala sta sicer končali na 12. mestu, kar bi se jima v vsakem primeru odbilo kot najslabši rezultat iz končnega zbira točk. V četrti regati sta nato v cilj prijadrali kot šesti in dan sklenili na skupnem sedmem mestu.

Tretji dan tekmovanja sta zasedli drugo in prvo mesto ter se v skupnem seštevku prebili na tretje. Tam sta ostali tudi po četrtem dnevu, ko v morju pred Miamijem zaradi spremenljivega vetra in neurja ni bila izpeljana nobena regata v tem razredu.

Po četrtem mestu pred regato za medalje, ki so jo v razredu 470 izpeljali prvo med vsemi ob devetih zjutraj po lokalnem času, pa sta Slovenki napredovali tik pod vrh na zmagovalni oder.

Macarolova zadovoljna: Tako nadaljevati do Tokia

"Regata za medalje je bila res zelo borbena. Vse posadke smo si bile točkovno zelo izenačene in veliko je bilo možnih razpletov. Startali sva odlično, vseskozi dobro jadrali in v cilj prišli drugi, kar naju je popeljalo na končno drugo mesto. S srebrno medaljo sva zelo zadovoljni, saj sva olimpijsko leto začeli sijajno. Sedaj morava le še tako nadaljevati do olimpijskih iger," je bila uspeha zadovoljna flokistka Veronika Macarol.

Slovenki si želita, da bi zadržali visoko formo do olimpijskih iger v Tokiu. Slovenki si želita, da bi zadržali visoko formo do olimpijskih iger v Tokiu. Foto: Jadralna zveza Slovenije

V zalivu Biscayne je v razredu 470 nastopilo vsega 16 posadk iz 11 držav. Tudi v drugih razredih je bila udeležba številčno skromna glede na druga tekmovanja, skupaj je v sedmih disciplinah tekmovalo 182 jadralcev in jadralk iz 45 držav.

Ob Mrakovi in Macarolovi je bila v Miamiju, kjer sta bili Slovenki lani šesti, večina najboljših posadk razreda 470. Manjkali pa sta vodilni s svetovne lestvice in olimpijska zmagovalka Britanka Hannah Mills ter njena v zadnjih treh sezonah nova flokistka Eilidh McIntyre. Lani sta bili Britanki v japonski Enoshimi najboljši tudi na svetovnem prvenstvu.

Izidi svetovnega pokala v jadranju v Miamiju:

 1.  Camille Lecointre/Aloise Retornaz (Fra)   20 točk
 (1, 1, disk., 1, 1, 5, 9, 2)
 2. Tina Mrak/Veronika Macarol (Slo)           33
 (8, 4, disk., 6, 2, 1, 8, 4)

 3. Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar (Pol)    34
 (3, 11, 1, 5, 5, 3, 12, 6)
 4. Elena Berta/Bianca Caruso (Ita)            41
 5. Maria Bozi/Rafailina Klonaridou (Grč)      41
 6. Frederike Löwe/Anna Markfof (Nem)          49
 7. Afrodite Zegers/Lobke Berkhout (Niz)       49
 8. Carmen Cowles/Emma Cowles (ZDA)            53
...

Preberite še:

Mrak Macarol Sportal Mrakova in Macarolova četrti v Miamiju

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin