Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 10. 2024,
14.59

Osveženo pred

23 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Natisni članek

evropsko prvenstvo Namizni tenis Darko Jorgić Darko Jorgić Deni Kožul Peter Hribar

Sobota, 19. 10. 2024, 14.59

23 minut

Linz, evropsko prvenstvo v namiznem tenisu

Darko Jorgić zapravil tri zaključne žoge in ostal brez možnosti za odličje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,13
Darko Jorgić | Darko Jorgić je v osmini finala po sedmih nizih izgubil in ostal brez možnosti za odličje. | Foto www.alesfevzer.com

Darko Jorgić je v osmini finala po sedmih nizih izgubil in ostal brez možnosti za odličje.

Foto: www.alesfevzer.com

Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na evropskem prvenstvu v Linzu obstal v osmini finala v posamični konkurenci. Po hudem boju ga je v sedmih nizih premagal Šved Anton Källberg. Hrastničan je klonil z izidom 3:4 (10, –5, 8, –11, –7, 9, –11).

Pred tremi leti sta se Jorgić in Källberg že pomerila med sabo v osmini finala evropskega prvenstva. V Varšavi je bilo 4:3 za Šveda, ki se nato ni uvrstil v polfinale, 27-letni Šved pa je dobil tudi njun zadnji medsebojni obračun v nemškem prvenstvu, ko je pred dobrim tednom dni Hrastničana premagal s 3:2. Zato pa ga je Jorgić premagal v četrtfinalu evropskega TOP 16 v Montreuxu, ki ga je potem že drugič zapored osvojil.

Dvoboj starih znancev, predvsem iz nemške bundeslige, kjer Jorgić igra za Saarbrücken, Källberg pa za Borusio Düsseldorf, je bolje začel slovenski igralec, ki je v uvodnem nizu povedel z 8:5, vodil pa je tudi še z 9:6. Toda na šesti točki je Šved izid izenačil, v napeti končnici pa je Jorgić izkoristil tretjo zaključno žogico.

Po zaostanku z 1:3 v drugem nizu je Šved dosegel pet zaporednih točk, nato pa prednosti ni več izpustil iz rok. Niti tretji niz se ni začel po željah najboljšega slovenskega namiznoteniškega igralca, ki je še vodil z 2:1, vendar je Källberg s tremi zaporednimi točkami prišel do vodstva s 4:2. Na svoj servis je Jorgić dosegel obe točki, tako da se ni ponovila zgodba iz drugega niza. Še več, tako kot v uvodnem nizu je Hrastničan prišel do treh točk prednosti (8:5) in tudi do treh zaključnih žogic. Izkoristil je drugo. V četrtem nizu je Jorgić vodil že s 6:2, vendar se mu je Šved vztrajno približeval, na osmi točki pa izid izenačil in po napaki slovenskega igralca povedel z 9:8. Källberg je tudi prvi prišel do zaključne žogice za izenačenje v nizih, s tretjo pa je bil tudi uspešen. Pod vtisom zapravljene priložnosti v četrtem nizu je Jorgić začel petega, v katerem je zaostajal že z 1:4. Čeprav je Hrastničan izid na četrti točki izenačil, je leto dni starejši tekmec spet prišel do treh točk prednosti (7:4), ki jih ni več izpustil iz rok.

Anton Källberg  | Foto: Guliverimage Anton Källberg Foto: Guliverimage Sredi šestega niza je bil Jorgić na dobri poti, da bo o potniku v četrtfinale posamičnega turnirja odločal sedmi niz, saj je Švedu pobegnil za pet točk (8:3). Vodil je tudi že z 10:4, vendar je po treh zaporednih točkah Källberga vzel minuto odmora, tudi po njej pa je trepetal za izenačenje v nizih. V šestem poskusu mu je le uspelo in tako kot pred tremi leti v Varšavi je o potniku v četrtfinale odločal sedmi niz.

Pred tremi leti je bilo v sedmem nizu 11:8 za Källberga, v Linzu pa je v njem Jorgić povedel s 3:1. Sredi niza je bilo 6:3 za 15. igralca svetovne lestvice, zato je Källberg vzel minuto odmora, po njej pa je Jorgić dosegel še eno točko. Toda tudi visoka prednost mu ni zagotavljala mirnega nadaljevanja, čeprav je vodil tudi z 9:5, je Šved prišel na točko zaostanka (8:9). Hrastničan je vseeno prišel do kar dveh zaključnih žogic za uvrstitev v četrtfinale, imel nato še eno, zato pa je Šved izkoristil dvojo prvo.

"Težak poraz"

"Ni kaj, Kärllberg je zasluženo zmagal. Tudi sam sem imel lepo priložnost zanjo, vendar sem v ključnih trenutkih naredil preveč lastnih napak. Pri 10:9 v petem nizu sem zgrešil svoj servis, tako pa se težko pride do zmage. Priznam, težak poraz zame, predvsem za glavo, želja je bila večja, toda zdaj je, kar je. Čez dve leti bo nova priložnost," Jorgić slabe volje ni skrival po porazu.

"Danes so odločale nianse, odločalo je to, da je bil Kärllberg bolj zbran v ključnih trenutkih tekme, odigral je vrhunsko tekmo, z bekendom, ki je drugače njegova slabša stran, je dobil veliko točk. Tudi s svojo igro nisem nezadovoljen, mislim, da sva oba igrala zelo dobro, toda na koncu tekmec ni več delal napak. Od zdaj naprej navijam zanj, da bom vsaj lahko rekel, da sem izgubil proti evropskemu prvaku," je še dodal Jorgić. Že prihodnji teden ga čaka WTT turnir v Montpellieru.

Hribar in Kožul sta se poslovila v četrtfinalu

Peter Hribar in Deni Kožul sta v četrtfinalu moških dvojic izgubila proti Avstrijcu Macieju Kolodziejczykim (187.) in Moldavcu Vladislavu Ursuju z 0:3 (–9, –14, –10). V Linzu so podelili tudi prvi komplet kolajn, in sicer sta v mešanih dvojicah Španca Alvaro Robles in Maria Xiao v finalu s 3:0 (8, 9, 10) premagala Avstrijca Roberta Gardosa in Sofio Polcanovo.

Peter Hribar in Deni Kožul sta obstala v četrtfinalu moških dvojic na evropskem prvenstvu v Linzu. | Foto: Peter Hribar in Deni Kožul sta obstala v četrtfinalu moških dvojic na evropskem prvenstvu v Linzu.

V osmini finala sta Peter Hribar in Deni Kožul nepričakovano s 3:2 (10, –4, –5, 7, 8) premagala francosko dvojico Florian Bourrassaud in Esteban Dorr. Njuna nasprotnika v boju za kolajne pa sta prav tako s 3:2 (10, 10, –9, –3, 7) ugnala Darka Jorgića in Hrvata Tomislava Pucarja ter na ta način preprečila, da bi se Slovenija veselila kolajne na letošnjem evropskem prvenstvu.

Triindvajsetletna Avstrijec in Moldavec sta se v četrtfinalu veselila še ene zmage, tokrat brez izgubljenega niza, čeprav sta bila Hribar in Kožul v vseh treh nizih blizu uspeha. V prvem sta obstala na deveti točki, čeprav sta vodila z 8:5, v drugem sta imela dve zaključni žogici za izenačenje v nizih, vodila sta z 10:8, nato pa sta Kolodziejczyki in Ursu, ki v končnicah ni delal napak, izkoristila svojo peto.

Še pod vtisom izgubljenega drugega niza sta Hribar in Kožul začela tretji niz, v katerem sta zaostajala že za štiri točke (2:6). Kazalo je že na njun gladki poraz, toda na osmi točki sta izid izenačila, do popolnega preobrata pa ni prišlo. Ubranila sta prvo zaključno žogico svojih nasprotnikov, druge ne več, tako sta Kolodziejczyki in Ursu prišla do najmanj bronaste kolajne. V polfinalu se bosta pomerila z bratoma Alexis in Felix Lebrun, drugi polfinalni par pa bo švedski, na eni strani mize bosta Anton Källberg in Truls Moregardh, na drugi pa Mattias Falck in Kristian Karlsson.

Kožul: Odločale so malenkosti

"V prvem nizu sva naredila preveč tehničnih napak, ki se na tej ravni ne smejo dogajati, predvsem tu mislim na vračanje servisa, takšne male stvari odločajo. Podobno je bilo v končnici drugega niza, tako da je zelo grenak priokus, kajti prav lahko bi povedla z 2:0 v nizih. Kot rečeno, odločale so male stvari, ki so večinoma tehnične, ki jih je treba odpraviti na treningih, da lahko premagaš tako kakovostna igralca. Če sem z dvojicami vseeno lahko zadovoljen, kjer nisem igral slabo, sem razočaran s posamičnim turnirjem," je po porazu dejal Kožul, ki ga v novembru in decembru ob poljskih ligaških tekmah čakajo še tekme v ligi prvakov.

"Škoda prvega niza, v katerem je bilo 8:5, 9:8, v drugem 10:8, zadnji niz še 10:10 … Škoda, škoda, če bi se zadeve le malce poklopile v najino smer ... Dejstvo je, da sem včeraj proti Francozoma prikazal boljšo igro, danes sem naredil kakšno napako več, in to v ključnih trenutkih, kar naju je morda stalo kolajne. Težek poraz za glavo, čeprav nisva bila favorita. To je šport, gremo naprej. Morava gledati naprej in če bova dobro trenirala, greva lahko še višje," pa je svoj pogled na četrtfinalni obračun opisal Hribar, ki se je z Ano Tofant uvrstil na glavni turnir, v posamični konkurenci pa je izpadel v izločilnih bojih.

Do prvega zlata Španca Alvaro Robles in Maria Xiao

V petek zvečer so podelili tudi prve komplete kolajn. Zlate kolajne v mešanih dvojicah sta se veselila Španca Alvaro Robles in Maria Xiao, ki sta v finalu s 3:0 (8, 9, 10) premagala Avstrijca Roberta Gardosa in Sofio Polcanovo. Nova evropska prvaka, za Španijo je šele druga zlata kolajna na evropskih prvenstvih – prvo je pred devetimi leti v Jekaterinburgu v ženskih dvojicah osvojila Shen Yanfei s Turkinjo Melek Hu –, sta bila v polfinalu s 3:1 (8, 5, –9, 9) boljša od francoske dvojice Simon Gauzy in Prithika Pavade. Pravi maratonski obračun pa je bil v drugem polfinalu, v katerem sta Gardos in Policanova s 3:2 (8, –10, –12, 9, 14) ugnala Nemca Patricka Franzisko in Annett Kaufmann.

S 45 leti je Kardos postal tudi najstarejši finalist na evropskih prvenstvih v zgodovini. Prejšnja rekorderka je bila Ni Xialian iz Luksemburga, ki je bila leto dni mlajša (Beograd 2007), najstarejša zmagovalka pa je Nizozemka Li Jiao, ki je do naslova prišla pri 38 letih (Gdansk-Sopot 2011).

Preberite še:

Darko Jorgić, EP Linz 2024
Sportal Hribar in Kožul v Linzu v boj za kolajne, Jorgić med 16 najboljših
namizni tenis
Sportal Jorgić zmagal v prvem krogu EP, Kožul izgubil
Peter Hribar
Sportal Zapravljena priložnost Petra Hribarja
Ana Tofant
Sportal Ana Tofant in Peter Hribar prvi dan EP neporažena
Ne spreglejte