Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
19. 7. 2014,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

gorski tek Nejc Kuhar

Sobota, 19. 7. 2014, 12.41

8 let

Kuhar drugi na prestižni tekmi premagovanja kilometra višine

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tekmovalni turni smučar in gorski tekač Nejc Kuhar je na prestižni tekmi Dolomites Vertical Kilometer v Canazeju osvojil drugo mesto. Nastopil je tudi biatlonec Klemen Bauer, ki je bil 36.

Vertikal kilometer je tekmovanje, na katerem morajo tekači čim hitreje premagati tisoč metrov nadmorske višine. Gre za kratko, a izjemno strmo progo, tekmovalci pa si lahko pomagajo s palicami. Proga v Canazeju je dolga vsega 2,1 kilometra, kar pomeni, da povprečni naklon znaša kar 47,6 odstotka.

Zmagovalec Urban Zemmer je kilometer višine premagal v dobre pol ure (32:51), odličen drugi pa je bil Slovenec Nejc Kuhar. Za progo je porabil 33 minut in 45 sekund. Tekem se udeležijo številni vrhunski športniki, tako da je konkurenca izjemna. Toliko tekačev, kot se je pod mejo 35 minut spustilo letos, se ni še nikoli. Italijan Bernard Dematteis, ki je pred dnevi postal evropski prvak v gorskih tekih, je na primer osvojil deveto mesto, osmi je bil Španec Kilian Jornet, vsestranski ekstremni športnik, ki slovi po svojih ekstremnih gorskotekaških rekordih, za našim tekmovalcem pa so bili še nekateri vrhunski tekači.

"Tekma je letos res upravičila sloves največje tovrstne preizkušnje. Na tekmi svetovne serije se je zbrala skoraj vsa svetovna smetana, ki zna teči in hoditi v strme klance. Doslej sem poleg presenetljive zmage leta 2012 še enkrat zasedel drugo in lani četrto mesto, vendar nikoli v taki konkurenci, kot se je na štartu pojavila tokrat. Kljub temu da sem se, kot pravimo, že zbudil z vročimi nogami, o uvrstitvi nisem želel razmišljati. Tisoč višinskih metrov je po eni strani malo, po drugi pa zna biti zelo veliko, in če le za delček odstopiš od svojega najboljšega tempa, si lahko hitro kaznovan," je po tekmi na svoji spletni strani zapisal Kuhar.

Ne spreglejte