Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 10. 2020,
18.53

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Mojca Koligar Timotej Bečan Šmarna gora gorski tek

Sobota, 10. 10. 2020, 18.53

3 leta, 6 mesecev

41. tek na šmarno goro

Na Šmarno goro prvič v manj kot 11 minutah, nov je tudi slovenski rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Eritrejec Filimon Abraham je novi rekorder v teku na Šmarno goro. V petek je progo kot prvi doslej zmogel v manj kot 11 minutah (10:59). Za nov slovenski rekord je na jubilejni 25. izvedbi, ki je bila zaradi koronavirusa s pomladi prestavljena na jesen, z izidom 11:12 minute in s skupno tretjim mestom poskrbel Timotej Bečan. Francoz Sylvian Cachard (41:47) in Slovenka Mojca Koligar (Papež, 52:22) pa sta zmagala v teku na 10 km v absolutni konkurenci, ki je štel tudi za serijo Mednarodne zveze za gorske teke (WMRA).

Drugo mesto je zasedel francoski tekač Sylvain Cachard, ki je bil prvič na Šmarni gori, a je z 11:02 vseeno dosegel drug čas proge.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NOV SLOVENSKI REKORD NA ŠMARNO GORO - 11:12 😊 in 3. mesto v močni zasedbi. Padel je tudi absolutni rekord, ki ga sedaj drži Eritrejec Filimon (10:59). Meja 11-ih minut je vedno veljala za tisto magično, kar mu je uspelo kot prvemu. Kapa dol. Kljub temu sem v konkurenci, ki je "Rekord" še ni bil deležen, pred štartom vseeno verjel, da se lahko vrinem na oder. Verjel sem v svoje opravljeno delo, program treninga in pristop, zato se je na koncu tudi izšlo. Po začetnem prerivanju, stalnem prehitevanju, nazadovanju, ubiranju čim bolj čiste linije, sem se nekako ustalil na tretjem mestu, zdrsnil nazaj na 4., vendar v izdihljajih tekme ušel mimo in padel v cilj kot 3. Tako sta zaostala tudi aktualni italijanski državni prvak, ki je bil obenem tudi 2. na lanskem SP ter 2. na EP pred dvema letoma, ter Francoz, ki je bil lansko leto 5. na SP. Že pred tekmo sem vedel, da bo bolelo kot še nikoli, ampak je bilo še mnogo huje. Kljub temu pa sem vedel tudi, da si ne bom oprostil, če ne bom dal vse od sebe. Dal sem 120% in zaradi tega sem tudi lahko zadovoljen 🥉 P.S. #1: Tako rad bi objavil kakšno sliko s podelitve... Ne da je ni, ogromno jih je, lepih, vendar jih enostavno ne morem gledati. Z masko na obrazu sem se počutil kot navaden tepec in ubistvu me je bilo sram stopiti na stopničke, za masko skrivati svoje veselje, namesto da bi skočil na oder in vriskal od veselja. Kako dolgo bomo to še prenašali? Pustimo tekme, govorim za običajne, življenjske situacije, katere se tičejo prav vsakega posameznika... P.S. #2: Prav vsakega izmed organizatorjev dobro poznam in hvala, da so vložili toliko truda ter naredili vse, da je bila tekma v teh nemogočih in popolnoma nesmiselnih pogojih sploh izpeljana, za kar si zaslužijo vse pohvale. Danes je nov dan, nova tekma na Šmarni gori in z njo nov izziv - gaaas 👊 📸 @prijavim.se @hoka_runners_slovenia #hokaoneone_eu #hokaoneone #hokafans #timetofly #kgtpapez #pohistvoiskra #mojfasadersi #garminslovenija #beatyesterday #dukatfit #thuleslovenija #grascateam #compexslovenija #trainhardbesmart #lovingsports #lovingmyjob #vlog #running #passion #smarnagora #igsmarnagora #race #racing #pain #hardwork #happy

A post shared by Timotej Bečan (@timotejbecan) on

"Zmagovalcu kapo dol. Meja 11 minut je vedno veljala za magično," je zmagovalcu prek Facebooka čestital Bečan. Tudi on je izpolnil lastne cilje, saj si ni želel le novega slovenskega rekorda, tega je izboljšal za las, za sekundo, ampak tudi uvrstitev na stopničke.

Bečan je v končnici teka za tretje mesto prehitel tudi svetovnega podprvaka Italijana Cesareja Maestrija in Francoza Alexandra Fina, lani petega na SP.

"Že pred tekmo sem vedel, da bo bolelo, kot še nikoli, ampak bilo je še mnogo hujše. Kljub temu pa sem vedel tudi, da si ne bom oprostil, če ne bom dal vsega od sebe. Lahko sem zadovoljen," je še zapisal Bečan.

Tekma žensk ni bila tako napeta, so sporočili prireditelji. Mojca Koligar je bila glavna favoritinja in ni razočarala. Lovila je tudi ženski rekord 13:08 iz leta 2006, ki je še vedno v lasti Mateje Kosovelj, vendar je tekla 14:28.

Na 10 km zmagala Francoz Cachard in Slovenka Mojca Koligar

Francoz Sylvian Cachard (41:47) in Slovenka Mojca Koligar (Papež, 52:22) sta zmagala v tekmu na 10 km v absolutni konkurenci, ki je štel tudi za serijo Mednarodne zveze za gorske teke (WMRA).

Drugi je bil Filimon Abraham iz Nemčije (42:24), tretji pa Francoz Cesare Maestri (42:59). Timotej Bečan (Papež) je bil na petem mestu najboljši Slovenec, sedmi je bil Miran Cvet (Papež, 46:13).

Med atletinjami je bila na tej razdalji, kjer je bila mednarodna konkurenca precej manjša kot med tekači, druga Nuša Mali (Olimpija, 53:04), tretja Katja Podobnik (Tabor, 55:11).

V slovenski konkurenci je na pet km med atleti slavil Tim Breznikar (Brežice, 23:28) pred Majem Pritržnikom (Lima, 24:08) in Aljažem Luznarjem (Tabor, 25:39). Med atletinjami je bila najhitrejša Loti Rotar (Šm. Naveza, 28:00).

To je bila ena izmed redkih gorskih tekem sezone na koledarju WMRA, kljub pandemiji novega koronavirusa in številnim omejitvam pa je slovenskim organizatorjem (Tekaški klub Šmarnogorska naveza) uspelo pripraviti dvodnevni dogodek.

Ne spreglejte