Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 10. 2017,
15.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

Mina Markovič Janja Garnbret Janja Garnbret

Nedelja, 15. 10. 2017, 15.24

6 let, 6 mesecev

Lep uspeh Janje Garnbret

Komaj 18-letna Slovenka že skupna zmagovalka sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Janja Garnbret | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska plezalka Janja Garnbret je na predzadnji tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v kitajskem Xiamenu v težavnosti osvojila tretje mesto. Njena največja tekmica v skupni razvrstitvi Južnokorejka Jain Kim je bila šele osma, tako da je slovenska šampionka že pred finalom v Kranju ubranila skupno zmago sezone v težavnosti in kombinaciji.

Garnbretova je v današnjem finalu, v katerem je nastopilo vseh 13 najboljših iz kvalifikacij, saj so organizatorji polfinale odpovedali zaradi dežja, padla pri oprimku, ki je večini delal težave. Tekmo je dobila Belgijka Anak Verhoeven, druga pa je bila Američanka Ashima Shiraishi. V finalu je nastopila še ena Slovenka Mina Markovič in zasedla peto mesto.

Garnbretova, 18-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, je imela pred današnjo tekmo pred izzivalko Južnokorejko Jain Kim velikanskih 120 točk naskoka, korejska tekmica pa danes ni zmogla niti do zmagovalnega odra in je končala na osmem mestu. To pomeni, da je Garnbretova že tekmo pred koncem osvojila skupno zmago v težavnosti in tudi v kombinaciji, ki bo na sporedu tudi na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, so sporočili iz mednarodne plezalne zveze IFSC.

Garnbretova je na sedmih tekmah v letošnji sezoni vpisala pet zmag ter dve tretji mesti. Kimova je edinkrat doslej v tej sezoni Garnbretovo premagala v Arcu. Že drugo leto zaporedoma bo slovenska najstniška senzacija sezono končala na prvem mestu razpredelnice.

Sploh se nisi počutil, da si na tekmi. Bilo je težko.

Za mlado Slovenko je nenavadna tekma. | Foto: Grega Valančič/Sportida Za mlado Slovenko je nenavadna tekma. Foto: Grega Valančič/Sportida "Tekma je bila zelo delikatna, nihče ni vedel, ali bo sploh izpeljana. Navsezadnje zaradi odpovedi polfinala, in ker nihče ni vedel, ali bo sploh možen finale, se sploh nisi več počutil, kot da si na tekmi, zato je bilo psihično kar naporno," je ocenila 18-letna športna plezalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je v letošnjem svetovnem pokalu v težavnosti osvojila dve tretji mesti, sicer pa petkrat stopila na najvišjo stopničko - v Villarsu, Chamonixu, Brianconu, Edinburgu in Wujiangu.

"Ta sezona je bila najnapornejša od vseh, zato sem še toliko bolj vesela, da sem zdržala fizično in psihično celotno sezono in poleg tega mi je uspelo biti na stopničkah v skupnem seštevku tako v balvanih kot v težavnosti. Letos se pred začetkom sezone v težavnosti nisem ravno počutila v formi za težavnost, ampak sem bila psihično veliko trdnejša kot lani, sploh pa nisem pričakovala, da bom zmagala skupni seštevek že pred Kranjem, kjer se že veselim veliko bolj sproščenega plezanja. O kombinaciji med sezono nisem preveč razmišljala, sem pa zelo vesela, da sem zmagala, in to z rekordnim številom točk," je povedala Garnbretova.

Sezone bo konec prihodnji mesec v Kranju. | Foto: Anže Petkovšek/Sportida Sezone bo konec prihodnji mesec v Kranju. Foto: Anže Petkovšek/Sportida

Daleč od dobrega, a je zadovoljna

"S plezanjem v finalu in rezultatom sem zadovoljna, predvsem zaradi dogajanja na zadnjih tekmah. Plezanje v finalu je bilo sicer še daleč od res dobrega in s kar precej napakami, vendar vseeno dovolj za tretjo višino in peto mesto, kjer je odločal čas. Forma je na res visoki ravni, kar vem in kažem že vse leto v kvalifikacijah, čeprav rezultati morda govorijo drugače. Zadovoljna sem, da sem delček tega lahko pokazala na tej tekmi ter dobila vsaj malo okus starih občutkov in potrditev, da se lahko brez težav kosam z najboljšimi," je še dejala slovenska plezalka.

Brez finala je žal ostal slovenski plezalec Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki je v deževnem polfinalu dosegel 17. mesto, ostaja pa na četrtem mestu skupnega seštevka SP 2017 v težavnosti, kjer je lani zmagal. V Xiamenu sta bila prvo- in drugouvrščena Japonca Keiichiro Korenaga in Tomoa Narasaki, tretji pa Kitajec YuFei Pan.

Mednarodna sezona svetovnega pokala v športnem plezanju se bo sklenila 11. in 12. novembra v Kranju.

Ne spreglejte