Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
11.13

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Anja Klinar plavanje

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 11.13

5 let, 9 mesecev

Anja Klinar: Sezona je bila psihično zelo težka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Anja Klinar | Foto Sportida

Foto: Sportida

Plavalka Gorenjske banke Radovljice Anja Klinar bo po desetletju in pol prvič izpustila vrhunec sezone v 50-metrskem bazenu zaradi slabše pripravljenosti. Ne skriva, da je bila sezona, v kateri je praktično s prvim dnem treninga izvedela, da so ji v klubu zamenjali trenerja, težka po psihični plati, forma pa ne zadošča lastnim ciljem.

Plavalna stroka v Sloveniji je bila presenečena, ko so se v radovljiškem klubu jeseni odpovedali trenerju Mihi Potočniku, ki je serijsko vzgajal olimpijce, pripeljal Saro Isaković do srebra na igrah v Pekingu 2008, poskrbel za kar tri slovenske ženske štafete na olimpijskih igrah, kjer so Radovljičanke vedno tvorile jedro, ter številne kolajne in finale na evropskih prvenstvih.

Gorazd Podržavnik
Sportal Plavalni selektor in plavalci na EP z željo po treh finalih

Odhod Potočnika udarec za Klinarjevo

Najhujši udarec je bil najbrž za štirikratno olimpijko Klinarjevo, ki je ostala zadnji adut iz nekdanje odlične ekipe, kjer sta jedro moškega dela predstavljala še dva olimpijca Luka Turk in Robert Žbogar. "Z Urško Potočnik sva potrebovali precej časa, da sva se navadili druga na drugo. Zame je bilo psihično zelo težko. Nekateri pač ne razumejo, da menjava trenerja po toliko letih ni preprosta. Ne da se kar tako menjati trenerja, ko si že narejen plavalec," razlaga Jeseničanka, ki je nase prvič opozorila pred 15 leti prav v Glasgowu, ko je tam osvojila zlati medalji na mladinskem evropskem prvenstvu na 200 in 400 metrov mešano, pa čeprav je bila od večine tekmic mlajša leto dni.

Kot pravi 30-letna Gorenjka, je bila tako za njo kot za trenerko sprememba velika. "Urška je imela spoštovanje do mene, meni ni bilo lahko in šele v zadnjih mesecih sva se navadili druga na drugo. Zadovoljna pa sem, da sem z rezultati ostala v stiku. Zraven sem, pa čeprav so izidi malo slabši kot v preteklih letih. A po toliko sezonah si lahko tudi jaz privoščim eno slabo. Je pa res, da sem si želela tudi malo spočiti glavo in kljub odplavanim normam ne grem na EP."

Anja Klinar
Sportal Največ mednarodnih točk si je priplavala Klinarjeva

Po več kot 20 letih aktivnega plavanja Klinarjeva razkriva, da jo je nekdanji trener poznal podrobno in narekoval ves proces priprav. "Novo trenerko sem morala nekako naučiti, kakšne imam občutke v vodi, kako se počutim na posamezen dan, kaj pričakujem." Sezona je bila zato tudi za tekmovalko dolga in na sredozemskih igrah v Tarragoni je padla dokončna odločitev o nenastopanju na EP. "Tam sem bila zelo zadovoljna z izidom na 200 metrov delfin. Na Škotskem bi se borila za polfinale, a vsakič sem bila v finalu in ne zdi se mi smiselno, da bi šla zdaj na prvenstvo zato, da bi bila tam. Taka tekma je naporna tudi za glavo, če izidi niso taki kot prejšnja leta. Hitro te lahko kdo popljuva, sama pa se obremenjujem s tem in zato bom ostala doma."

Za konec sezone še prvenstvo v Kopru

Kot pravi, letos čaka le še na prvenstvo v Kopru, ki bo tam konec tedna, potem pa bo razmislila, kako naprej. "Po mesecu dni bodo sledili novi treningi in priprava na svetovno prvenstvo 2019. Prepričana sem, da bo naslednja sezona veliko boljša od letošnje."

Madisyn Cox
Sportal Coxovi dveletna kazen zaradi dopinga

Poleti bo EP spremljala le prek malih zaslonov in opravila še kakšno obveznost na fakulteti, saj je začela študij ekonomije. "Plavanje imam zelo rada, plavam zato, ker uživam. Vedeti pa je treba, da se v Sloveniji od plavanja težko živi. Sama plavam za svojo dušo in mislim, da lahko dosežem še kakšen lep rezultat. Potrebujem pa tudi izobrazbo, saj je to popotnica za naprej. Po toliko letih se je bilo tudi zelo zanimivo vrniti k študiju. Veseli me, da počnem še kaj drugega."

Andrej Govorov
Sportal Tako hitro kot Ukrajinec ni plaval še nihče, med Slovenci najvišje Klinarjeva
Ne spreglejte