Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
10.24

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

1

Natisni članek

Lojze Kolman Sašo Bertoncelj Mitja Petkovšek Miroslav Cerar

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 10.24

4 leta, 5 mesecev

Ob 80. rojstnem dnevu Miroslava Cerarja

"Kar obstanejo, ko slišijo Cerarjevo ime – tako spoštovan je" #anketa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

1

Miroslav Cerar | Miroslav Cerar, eno največjih imen športne gimnastike, danes praznuje 80. rojstni dan. | Foto Mediaspeed

Miroslav Cerar, eno največjih imen športne gimnastike, danes praznuje 80. rojstni dan.

Foto: Mediaspeed

Miroslav Cerar, eno največjih imen športne gimnastike, danes praznuje 80. rojstni dan. Kaj so o njegovi dediščini povedali trije vrhunski telovadci Sašo Bertoncelj, Lojze Kolman in Mitja Petkovšek in kakšni so njihovi spomini na telovadca, ki se ga je oprijel vzdevek romantik na konju?

Lojze Kolman | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana Lojze Kolman: Kadar je bil Cerar na tribunah, smo bili še bolj motivirani

Danes 52-letni Lojze Kolman je bil po Miru Cerarju šele prvi telovadec, ki mu je uspelo osvojiti medaljo na velikih tekmovanjih.

Leta 1990 je na evropskem prvenstvu v Lozani osvojil bronasto medaljo. Kar dvakrat je bil med udeleženci olimpijskih iger. Leta 1988 je še pod jugoslovansko zastavo nastopil v Seulu, štiri leta pozneje pa na olimpijskih igrah v Barceloni, kjer je zastopal barve Slovenije. In kako je Miro Cerar vplival na njegovo športno pot?

"Kot otrok nisem toliko vedel o njem oziroma nismo bili toliko seznanjeni z njegovimi uspehi. Vendarle so se zgodili 20 let pred nami. Pozneje, ko sem tudi sam začel dosegati rezultate in si želeti še več, sem se pozanimal, kaj se je dogajalo v preteklosti. Ko sem prebral, kakšne rezultate je dosegal Cerar, sem se začel zavedati njegove veličine. Težko pa rečem, da je bil moj vzornik, saj je tekmoval v nekem drugem obdobju," nam je uvodoma povedal Kolman.

Preberite še sobotni intervju z Miroslavom Cerarjem:

Miroslav Cerar
Sportal Praznična izpoved legendarnega konjenika: Najraje bi se skril

Kolman bi ga povprašal po receptu za vitalnost

Miro Cerar je v času Kolmanove tekmovalne kariere pogosto prihajal na tekmovanja, a le kot gledalec, saj v gimnastiki ni imel nobene funkcije. "Prišel nas je pozdravit. Če je bil na tribunah, smo bili zaradi njega še toliko bolj motivirani. Čestital mi je za moje uspehe in še danes se velikokrat srečava na različnih podelitvah," je povedal Kolman.

Gimnastičnega nasveta od Cerarja ni dobil, saj je bila razlika v letih prevelika, pa tudi preskok v gimnastiki je bil preprosto prevelik. "Kljub vsemu na njegove rezultate gledam z velikim spoštovanjem. Bi ga pa danes vseeno vprašal, kakšen je recept, da si pri 80 letih videti tako dobro. Morda je gimnastika eden od njih (smeh op. p.)," se je namuznil Kolman.

Lojzeta Kolmana smo predstavili tudi v rubriki Druga kariera.

Mitja Petkovšek: Bil je naš vzornik

V nasprotju s Kolmanom pa je Cerar že od nekdaj zaznamoval kariero še enega vrhunskega telovadca Mitje Petkovška, dvakratnega svetovnega in štirikratnega evropskega prvaka na bradlji.

"Bil sem na njegovi 60., 70. in 80. obletnici, iz tega je najbolj razvidno, kako dolgo ga že poznam, kakšna ikona in kakšen magnet je Miro Cerar. Pa seveda vzornik. Mladi potrebujejo vzornike, še posebej v tako težkem športu, kot je gimnastika. Nujno! Imeti morajo nekoga, da jih vleče naprej in jim pokaže, kaj vse je mogoče. Brez vzornikov preprosto ne morejo vztrajati," je prepričan Petkovšek, ki je zadnja leta s partnerico Mojco Rode, nekdanjo vrhunsko ritmičarko, močno vpet v delovanje kluba za ritmično gimnastiko TiM.

"Mladi potrebujejo vzornike in po zaslugi Mira Cerarja smo mi ta vzor imeli," pravi Mitja Petkovšek, dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak na bradlji, ki se spominja Cerarjeve 60., 70. in zdaj še 80. obletnice. | Foto: Vid Ponikvar "Mladi potrebujejo vzornike in po zaslugi Mira Cerarja smo mi ta vzor imeli," pravi Mitja Petkovšek, dvakratni svetovni in štirikratni evropski prvak na bradlji, ki se spominja Cerarjeve 60., 70. in zdaj še 80. obletnice. Foto: Vid Ponikvar

"Prav zaradi Mira Cerarja smo mi ta vzor imeli. Čeprav je bilo zaradi precejšnje generacijske razlike (Petkovšek je skoraj pol mlajši od Cerarja, op. a.) to vzorništvo nekoliko posredno in čeprav se zaradi izjemnosti njegovih rezultatov z njimi nismo mogli povsem poistovetiti, je na nas pustil velik pečat," pravi Petkovšek, ki priznava, da je bil Cerarjev vpliv na njegovo kariero izjemen.

Utrl nam je pot do vrhunskosti

"Najprej kot vzor, potem pa kot nekdo, ki nam je utrl pot do vrhunskosti, kar je pomenilo, da se nam, slovenskim telovadcem, ni bilo treba posebej predstavljati – vsi sodniki in vsa gimnastična srenja so vedeli, od kod prihajamo.

Cerarjeva vloga je zame izredno pomembna tudi zato, ker me je prav on pred leti predstavil Jožetu Mermalu iz podjetja BTC City Ljubljana, ki je ravno zaradi Mira postalo ključni sponzor slovenske gimnastike. Bil je velik romantik na konju in zame je bila posebna čast, kadar mi je kdo rekel, da ga mehkoba v mojih gibih in eleganca v izvedbi vaje spominja na Mira Cerarja," je sklenil Petkovšek.

"Rad bi stopil v čevlje Mira Cerarja, pa vedno znova ugotavljam, da so zame preveliki. Njegovi rezultati so pač edinstveni. Premalo se zavedamo, kakšna legenda je," poudarja Sašo Bertoncelj, zadnja leta najboljši slovenski tekmovalec na konju z ročaji. | Foto: Ana Kovač "Rad bi stopil v čevlje Mira Cerarja, pa vedno znova ugotavljam, da so zame preveliki. Njegovi rezultati so pač edinstveni. Premalo se zavedamo, kakšna legenda je," poudarja Sašo Bertoncelj, zadnja leta najboljši slovenski tekmovalec na konju z ročaji. Foto: Ana Kovač

Sašo Bertoncelj: Cerarjevi čevlji so preprosto preveliki

Tudi Sašo Bertoncelj, zadnja leta najboljši slovenski tekmovalec na konju z ročaji, izredno ceni Cerarja in njegov prispevek h gimnastiki.

"Miro Cerar je bil res velik konjenik, zaznamoval pa je tudi mojo pot. Rad bi stopil v njegove čevlje, pa vedno znova ugotavljam, da so zame preveliki. Rezultati Mira Cerarja so pač edinstveni. Premalo se zavedamo, kakšna legenda je. Na potovanjih po tujini, še posebej po Japonskem, vidim, koliko pomeni ime Miro Cerar. Kar obstanejo, ko slišijo njegovo ime – tako spoštovan je."

Bertoncelj meni, da je bilo v časih Cerarjeve kariere  - v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja - več entuziazma in kolegialnosti znotraj ekipe.

"Takrat je bila vrhunska celotna ekipa, ne samo on. Kot bi bil to povsem drugačen šport kot danes. V športu je bilo več romantike, kar danes malce pogrešam. Je pa res, da so bili to drugi časi in da ni bilo poklicnih športnikov, tako kot zdaj, ko so tudi zahteve vedno večje."

Ne spreglejte