Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 4. 2018,
15.03

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Adrian Gomboc Andreja Leški Kaja Kajzer Ana Velenšek Tina Trstenjak Rok Drakšič Marjan Fabjan judo

Četrtek, 19. 4. 2018, 15.03

6 let

Judoisti tokrat v Tel Aviv po evropska odličja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Tina Trstenjak Marjan Fabjan | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Najboljše judoiste stare celine med 26. in 28. aprilom čaka prvi vrhunec sezone, evropsko prvenstvo bo gostil Tel Aviv v Izraelu. Na prizorišče bo odpotovala tudi številčna slovenska ekipa, nastopilo bo osem deklet in pet fantov, cilji pa so kot zmeraj znova visoki.

Zasedba bo res številčna, poleg 13 slovenskih reprezentantov bo na tatamijih dvorane kongresnega centra na sejmišču v Tel Avivu nastopilo 375 borcev iz 44 držav.

Ženski del slovenske ekipe sestavljajo Maruša Štangar v kategoriji do 48 kilogramov, Anja Štangar v kategoriji do 52, Kaja Kajzer v kategoriji do 57 kilogramov. V kategoriji do 63 kilogramov bo nastopila olimpijska in evropska prvakinja Tina Trstenjak, poleg nje bo v isti kategoriji nastopila še Andreja Leški. Anka Pogačnik bo tekmovala v kategoriji do 70 kilogramov, Klara Apotekar v kategoriji do 78 kilogramov in Ana Velenšek v kategoriji nad 78 kilogramov.

Kaja Kajzer tekmuje v kategoriji do 57 kilogramov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Kaja Kajzer tekmuje v kategoriji do 57 kilogramov. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na lanskem prvenstvu je Slovenija osvojila dve kolajni, Adrian Gomboc je bil srebrn, Trstenjakova pa je osvojila naslov evropske prvakinje. Zadnja je tudi olimpijska prvakinja in tako prvo orožje slovenske ekipe. "Trenirala sem po programu trenerja Marjana Fabjana, opravili smo veliko priprav, veliko trenirali, želim nastopiti po najboljših močeh," je pred prvenstvom dejala Trstenjakova.

V moški konkurenci bodo Slovenijo zastopali Matjaž Trbovc v kategoriji do 60 kilogramov, Adrijan Gomboc in Andraž Jereb v kategoriji do 66 kilogramov, Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov in Vito Dragič v kategoriji nad 100 kilogramov.

Marjan Fabjan | Foto: STA , Foto: STA ,

Visoka pričakovanja do svojih varovank in varovancev ima tudi strokovni direktor ekipe Marjan Fabjan: "Po dolgem času bo na prvenstvo odpotovala res številčna ekipa. Judoisti so se pripravljali po klubih in individualno, ta sistem je že doslej dajal rezultate. Vsi so zdravi, pri nas v Sankakuju smo imeli nekaj težav, saj smo na pripravah na Rogli vsi zboleli, a tako, kot je zdaj, je v redu. Ne smemo skrivati, da so vsi tukaj dobri tekmovalci, ki so že osvajali kolajne na največjih tekmah."

"Morda nam manjkajo priprave na Japonskem, te smo izpustili zaradi pomanjkanja državnih sredstev, nekatere pa smo morali skrajšati. To smo kompenzirali s tem, da smo opravili več krajših treningov. Ana Velenšek je začela trenirati januarja, šla je v višjo kategorijo, to bo zanjo prva večja preizkušnja. Kaja je novinka, sestri Štangar tudi, imamo polovico pomlajene ekipe. Pričakovanja so pozitivna, nekateri so že na prejšnjih prvenstvih osvojili peto mesto. Dali bomo vse od sebe, da se bo še kak rezultat ponovil, upamo na najboljše," je še dejal Fabjan.

Judoisti Bežigrada trenirajo pod vodstvom Roka Drakšiča. | Foto: Rok Šuster Judoisti Bežigrada trenirajo pod vodstvom Roka Drakšiča. Foto: Rok Šuster

Hojak v bežigrajskem klubu trenira pod vodstvom novega trenerja Roka Drakšiča, ki je v Ljubljano prišel iz celjskega Sankakuja. "Na tekmo gremo z malo drugačnim pristopom, ne omejujemo se z rezultati. Veliko smo že odnesli od novega trenerja, tudi sam sem bolj izkušen, bolj samozavesten, upamo na najboljše," je povedal Hojak.

Sredino je zamenjal tudi lani srebrni evropski judoist Gomboc, barve Sankakuja je zamenjal za Bežigrad. "Zame to sicer ni prevelika novost, pod vodstvom Drakšiča sem treniral že prej, tako da sem samo sledil trenerju. Optimalno smo pripravljeni, oddelali smo dobre priprave, gremo neobremenjeni pokazat najboljše borbe in bomo videli, kaj nam bo to prineslo," pa je povedal Gomboc.

V četrtek, 26. aprila, bodo najprej na sporedu lažje kategorije, ženske do 48, 52 in 57 ter moški do 60 in 66 kilogramov, v petek, 27. aprila, srednje, ženski do 63 in do 70 kilogramov ter moški do 73 in do 81, v nedeljo pa še težke, ženski do 78 in nad 78 ter moške do 90, do 100 in nad 100. Ekipno prvenstvo bo letos na sporedu posebej, in sicer 18. julija v Jekaterinburgu v Rusiji.
Ne spreglejte