Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 4. 2024,
10.06

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96

Natisni članek

Mia Krampl plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Ponedeljek, 8. 4. 2024, 10.06

1 mesec, 1 teden

Plezanje, Keqiao, balvani, kvalifikacije

Janja Garnbret začela z odliko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,96
Janja Garnbret Koper 2023 finale | Janja Garnbret je z odliko začela kvalifikacije v disciplini balvani v okviru uvodne tekme sezone svetovnega pokala. | Foto Grega Valančič

Janja Garnbret je z odliko začela kvalifikacije v disciplini balvani v okviru uvodne tekme sezone svetovnega pokala.

Foto: Grega Valančič

Najuspešnejša slovenska športna plezalka Janja Garnbret je z odliko začela kvalifikacije v disciplini balvani v okviru uvodne tekme sezone svetovnega pokala v športnem plezanju na Kitajskem (Keqiao). Petindvajsetletna Korošica je bila zelo zanesljiva, tekmovalke so morale preplezati pet balvanskih smeri, Garnbretova je vseh pet preplezala v prvo.

Po kvalifikacijah si prvo mesto deli z dvema tekmovalkama. V kvalifikacijah tako kot Janja Garnbret nista delali napak japonska tekmovalka Miho Nonaka in Avstralka Oceania Mackenzie.

Garnbretova in Mackenziejeva sta si že zagotovili vozovnici za Pariz ter avgustovski nastop na poletnih olimpijskih igrah. Nonaka kot aktualna olimpijska podprvakinja še nima potrjene olimpijske vozovnice. Od Slovenk je nastopila tudi Mia Krampl, ki se bo maja oziroma junija v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah potegovala za drugo slovensko olimpijsko žensko mesto v kombinirani disciplini balvani-težavnost.

Kramplova danes ni bila tako zanesljiva kot reprezentančna kolegica. Prva balvana je od prvega do zadnjega oprimka preplezala v prvo, nato ji je spodletelo na tretjem, na četrtem je osvojila bonus oziroma sredino smeri, ne pa vrha, petega pa je premagala v celoti v dveh poskusih.

Golničanka je končala na 13. mestu, s čimer si je zagotovila nastop v torkovem polfinalu med najboljšo dvajseterico. Najboljša šesterica se bo nato kasneje merila za premierno zmago sezone.

Mia Krampl je končala na 13. mestu. | Foto: Grega Valančič Mia Krampl je končala na 13. mestu. Foto: Grega Valančič

Na OI v Tokiu pred tremi leti je Garnbret postala prva olimpijska zmagovalka v tem športu, takrat še v kombinaciji treh disciplin balvanov, težavnosti in hitrosti. Hitrost bo v Parizu samostojna disciplina. V Tokiu je nastopila tudi Mia Krampl, ki je na svojih prvih OI osvojila končno 18. mesto med 20 tekmovalkami.

"Pred začetkom sezone je vedno malo skrivnostno in vedno malo nervozno, ker vem, da sem čez zimo trdo trenirala, a nikoli ne veš, kaj bodo naredila druga dekleta in kako trdo so trenirala. Danes sploh nisem bila živčna, bila sem zelo navdušena nad začetkom sezone in uživala sem v vseh balvanih ter bila zelo osredotočena, mentalno ostra, in zelo sem se zabavala," je po koncu kvalifikacij za spletno stran IFSC dejala Garnbretova.

"S trenerjem Romanom Krajnikom sva izbrala samo nekaj tekem letos. Udeležila se bom obeh tekem na Kitajskem, torej še v Wujiangu, junija bom šla še v Innsbruck. In to bo to pred OI, da se spravim v tekmovalno razpoloženje. Ob tem moraš tudi počivati in vmes trenirati. Nekaj podobnega sem naredila tudi za Tokio in takrat se je dobro izšlo, tako da upam, da se bo spet," je še povedala olimpijska šampionka.

Moške kvalifikacije prekinil dež

Danes bi morale biti na sporedu še moške kvalifikacije. Te so začele, a je moške kvalifikacij prekinil dež. V tekmovalni žiriji so se odločili, da kvalifikacij ne bodo ponovili. Plezalci bodo nadaljevali v sredo po urniku, ko bodo vsi nastopili v polfinalu, najboljših 20 pa se bo merilo v finalu.

Na Kitajskem so štirje Slovenci, Anže Peharc, Luka Potočar, Zan Lovenjak Sudar in Martin Bergant. Za četverico bo prva tekma sezone tudi pomemben preizkus forme pred olimpijskima kvalifikacijskima turnirjema, prvi bo maja v Šanghaju, drugi junija v Budimpešti. Slovenci bodo skušali osvojiti zgodovinsko prvo olimpijsko vozovnico. Slovencem sta na voljo dve kvoti.

Preberite še:

PZS plezanje tiskovna 2024
Sportal Potočar bo naredil vse, da se vrne med najboljše
PZS plezanje
Sportal "Treniram, kot da še nisem v življenju nič dosegla"
PZS plezanje tiskovna 2024
Sportal Selektor Hren si želi, da bi Janja Garnbret v Parizu imela slovensko družbo
Ne spreglejte