Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 8. 2020,
22.04

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

Natisni članek

plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret

Sobota, 22. 8. 2020, 22.04

3 leta, 8 mesecev

Odličen začetek sezone: Janja in Domen tik pod vrhom, kar šest slovenskih finalistov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48
Janja garnbret | Janja Garnbret je osvojila drugo mesto. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Janja Garnbret je osvojila drugo mesto.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenski športni plezalci so poskrbeli za novo navdušujočo predstavo na tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v Brianconu v Franciji. Na stopničke v težavnosti sta se v finalu v soboto zvečer, ki si ga je v živo ogledalo kar pet tisoč gledalcev, kar je v Franciji trenutno še dovoljeno, pričakovano zavihtela Janja Garnbret in Domen Škofic. Tako Garnbretova kot Škofic sta osvojila drugo mesto.

Slovenija je imela v finalu vsega skupaj šest finalistov, štiri v ženski in dva v moški konkurenci, kar je nov lep reprezentančni dosežek.

Oglejte si finalne nastope na težavnostni preizkušnji v Brianconu:

Luka Potočar je osvojil četrto mesto, kar je njegov najboljši dosežek na tekmah za svetovni pokal. Vita Lukan in Tjaša Kalan sta osvojili peto in šesto mesto, Lucija Tarkuš je svoj prvi finale na tekmah najvišje ravni končala na devetem mestu od devetih tekmovalk, ki so se pomerile v finalu.

V ženski konkurenci je svojo prvo zmago slavila Italijanka Laura Rogora, pri moških pa je bil najboljši češki šampion Adam Ondra. Pri ženskah je tretje mesto pripadlo domačinki Fanny Gibert, ki je bron posvetila svoji pokojni plezalni kolegici Luce Douady, pri moških pa je na najnižjo stopničko zmagovalnega odra stopil Avstrijec Jakob Schubert.

Luka Potočar je osvojil četrto mesto, kar je njegov najboljši dosežek na tekmah za svetovni pokal. | Foto: Anže Malovrh Luka Potočar je osvojil četrto mesto, kar je njegov najboljši dosežek na tekmah za svetovni pokal. Foto: Anže Malovrh

Odločile malenkosti

Najboljši predstavi sta prikazala 19-letna Rogora in uveljavljeni češki plezalec, ki sta vodila skozi vse kroge tekmovanja v Franciji ter na koncu zmagi potrdila z osvojenima finalnima vrhovoma. Tudi Garnbretova je bila del trojice, ki je finalno smer preplezala od prvega do zadnjega oprimka. Garnbretova je bila v kvalifikacijah na vrhu skupaj z Italijanko, v polfinalu pa si je priplezala tretje mesto, kar je na koncu bilo tudi odločilno za končno razvrstitev povsem na vrhu. Rogora je bila namreč najboljša tudi v polfinalu.

Najboljša slovenska športna plezalka je lani v Brianconu prav tako osvojila drugo mesto. Slovenska ženska ekipa v Brianconu ni bila povsem popolna. Francijo sta izpustili svetovna podprvakinja Mia Krampl, ki se zaradi priprav na olimpijske igre letos posveča predvsem treningu balvanov in hitrosti, ter evropska prvakinja Lučka Rakovec, ki se po krajši pavzi šele vrača nazaj v redni proces treninga.

Sezono 2019, v kateri je 21-letna Korošica navdušila s tremi osvojenimi naslovi svetovne prvakinje v težavnosti, balvanih in kombinaciji, je zaokrožila 27. oktobra z drugim mestom na tekmi v težavnosti v Inzaiu na Japonskem. To je bila tudi zadnja tekma svetovnega pokala v športnem plezanju pred dolgim tekmovalnim premorom zaradi novega koronavirusa. Letos so plezalci edini tekmovalni preizkus pred koronsko prekinitvijo imeli marca na masters balvanskem tekmovanju v Nemčiji.

Domen Škofic je osvojil drugo mesto. | Foto: Vid Ponikvar Domen Škofic je osvojil drugo mesto. Foto: Vid Ponikvar

Škofic dopolnil uspeh

Koronski premor je zelo dobro del Škoficu, ki je skupaj z Garnbretovo in pomočjo obeh družin doma pri Radovljici zgradil zasebni plezalni center. Škofic je po 21 mesecih in 27 dneh znova na stopničkah. Pred Brianconom je bil zadnjič na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu 27. oktobra 2018, ko je zmagal v Xiamenu.

Mednarodni zvezi za športno plezanje je v Brianconu uspelo pripraviti prvo tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v letošnji sezoni, ki pa bo upoštevajoč epidemiološke razmere po svetu in omejitve glede potovanj najverjetneje tudi edina.

Preberite še:

Janja Garnbret Kranj
Sportal Šest slovenskih finalov v Brianconu
Janja garnbret plezanje
Sportal Janja Garnbret bolje ne bi mogla začeti
Ne spreglejte