SiolNET. Sportal Drugi športi
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najboljši športniki invalidi leta 2022

Glojnarič, Kegl, košarkarji in odbojkarice športniki leta med invalidi

0,04

termometer

Slovenski parašportnik leta 2022 | Gluha atletinja Leja Glojnarič je naj športnica invalidka Slovenije leta 2022. | Foto: Vid Ponikvar
Gluha atletinja Leja Glojnarič je naj športnica invalidka Slovenije leta 2022. Foto: Vid Ponikvar

Najboljši športniki leta 2022 med invalidi so gluha atletinja Leja Glojnarič, gluhi teniški igralec Marino Kegl, moška reprezentanca gluhih v košarki tri na tri ter ženska ekipa v odbojki sede. Priznanja za preteklo leto so pri krovni organizaciji, Zvezi za šport invalidov - Paralimpijskem komiteju Slovenije podelili danes na Brdu.

Slovenski gluhi košarkarji so bili že dvakrat drugi na olimpijadi gluhih in dvakrat tudi evropski prvaki. Lani pa se je prvič izkazala ekipa tri na tri in osvojila naslov svetovnih prvakov. V ekipi so bili Miha Zupan, Miha Jakofčič, Jan Orešnik in Jaka Markovič.

"Imeli smo pet let premora in nismo igrali. Želeli smo si igrati na svetovni ravni in sem vesel, da smo se vrnili. Dokazali smo, da znamo igrati, ponosen sem na nagrado, ne zame, ampak za vse druge v ekipi," je po prireditvi dejal Zupan.

Miha Zupan Sportal Slovenci v Izraelu do naslova svetovnih prvakov

"Bile smo kar presenečene. Veselje, sreča, lepi občutki so to."

Slovenske odbojkarice sede so že dolgo del svetovne elite. V zadnjem obdobju so ekipo pomladile. Slovenke so lani osvojile drugo mesto v zlati ligi narodov, bile pa so tudi četrte na svetovnem prvenstvu kot najboljša evropska reprezentanca. Nastopile so Lena Gabršček, Suzana Ocepek, Valentina Brik, Klara Vrabič, Tija Vrhovnik, Senta Jeler, Jana Ferjan, Mira Jakin in Marina Cencelj.

Fotogalerija s prireditve (Vid Ponikvar):

1 / 25
2 / 25
3 / 25
4 / 25
5 / 25
6 / 25
7 / 25
8 / 25
9 / 25
10 / 25
11 / 25
12 / 25
13 / 25
14 / 25
15 / 25
16 / 25
17 / 25
18 / 25
19 / 25
20 / 25
21 / 25
22 / 25
23 / 25
24 / 25
25 / 25

"Bile smo kar presenečene. Potihoma smo upale, ker smo v zadnjih letih kar garale za ta uspeh. Veselje, sreča, lepi občutki so to. Upam, da bomo dovolj garale, da se uvrstimo še na paraolimpijske igre v Pariz in da damo vse od sebe. Pozna se mladosten pridih igralcev, ki prihajajo. Imamo sveže ideje in svež veter," je prejem priznanja pospremila Senta Jelar.

Slovenska reprezentanca v odbojki sede Sportal Odbojkarice v Sarajevu najboljša evropska ekipa, a ostale brez medalje na SP

Kegl se že pripravlja na OP Avstralije

Marino Kegl je že bil športnik leta pred šestimi leti. Trenutno je četrti igralec na svetovni lestvici gluhih, na zadnji olimpijadi gluhih je zasedel četrto mesto. Lani je dobil dva turnirja v konkurenci slišečih v Avstriji, osvojil je tudi mednarodni turnir gluhih v Bratislavi. Športnika leta 2022 na Brdu sicer ni bilo, saj se že pripravlja na začetek odprtega prvenstva Avstralije za gluhe in naglušne.

Slovenski parašportnik leta 2022 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Atletinja ni pričakovala nominacije

Leja Glojnarič je vsestranska atletinja, ki ima najraje skok v višino. V tej disciplini je lani na olimpijadi gluhih osvojila zlato medaljo, še eno pa v sedmeroboju. Nagrado za športnico leta je dobila prvič.

"Za to, da sem parašportnica leta, sem ponosna in vesela. Nisem pričakovala, da bom nominirana. Z medaljo sem pridobila več samozavesti in volje. Rada bi še izboljšala osebni rekord in v mnogoboju prišla čez 5000 točk," je dejala Glojnarič po prejemu priznanja.

Leja Glojnaric Iris Breganski Sportal Nov uspeh slovenskih atletinj: za slovo še dve medalji

Predsednica Nataša Pirc Musar slavnostna govornica

Slavnostna govornica na prireditvi je bila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. V govoru je poudarila pomen enakopravnosti na vseh področjih, ne le na športnem, ampak v družbi nasploh. Ocenila je, da je še veliko možnosti in priložnosti za izboljšanje položaja invalidov v družbi.

"Kot predsednica si bom prizadevala, da bodo vaši pozivi in predlogi za izboljšanje položaja invalidov slišani in upoštevani. Skupaj bomo naredili nove korake proti enakopravni, bolj vključujoči in pravičnejši, predvsem pa solidarnejši družbi," je v govoru med drugim dejala Pirc Musar.

Častni jubilej

Na prireditvi na Brdu, kjer so podeljevali nagrade za dosežke v letu 2022, so tokrat razdelili več priznanj kot običajno. Tudi zaradi 60-letnice krovne zveze, praznovali so jo lani jeseni, so se spomnili na številne posameznike in invalidske organizacije, ki so pripomogli k razvoju športa invalidov.

Častne listine so tako dobili Peter Ozmec, Ernest Jazbinšek, Emil Muri in Damijan Lazar, prvi častni član zveze pa je postal Jože Okoren, ki je bil nekoč aktiven športnik, zdaj pa že dolgo na več področjih pomaga svojim naslednikom.

Slovenski parašportnik leta 2022 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Podelili so tudi zlate plakete za invalidske organizacije za njihovo večdesetletno delovanje. Prejemniki so Društvo laringektomiranih Slovenije, Društvo paralitikov Slovenije, Združenje multiple skleroze Slovenije, Zveza paraplegikov Slovenije, Društvo distrofikov, Zveza društev civilnih invalidov vojn Slovenije, Zveza delovnih invalidov Slovenije, Zveza Sožitje, Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Aktivno pot sta končala dva športnika, dobila sta priznanji ob koncu kariere: gluha smučarka Anja Drev in Gregor Gračner, košarkar na vozičku. Priznanji za perspektivnega mladega športnika pa sta tokrat prejela plavalec Gašper Glušin in odbojkarica Klara Vrabič.

Slovenija rokomet na vozičkih Sportal Rokometaši na vozičkih bronasti na svetovnem prvenstvu

Tradicionalno pa so podelili tudi bronaste, srebrne in zlate znake za dosežke na mednarodnih tekmovanjih. Bronaste so dobili slepi in slabovidni kegljači Marjan Žalar, Marija Fras, Jože Lampe, Mitja Osojnik in Karmen Vogrič, paraplesalci Amir Alibabić, Lara Nedeljković, Klemen Dremelj in Nastija Fijolič, pa tudi Matej Brajkovič (biljard na vozičku), parakarateistka Diandra Bekčič, moška reprezentanca v odbojki sede in dobitnika medalj na evropskih igrah mladih, plavalec Tim Žnidaršič Svenšek in teniški igralec Alen Bečirević. Srebrne znake so prejeli parastrelec Franček Gorazd Tiršek, reprezentanca rokometašev na vozičkih in reprezentanca gluhih košarkarjev, zlata znaka (za medalje na najvišjih svetovnih tekmovanjih) pa gluhi atletinji Iris Breganski in Leja Glojnarič.

Preberite še:

slovenska reprezentanca v odbojki sede Sportal Izjemen uspeh slovenskih igralcev v odbojki sede šport invalidov Sportal Iz Slovenije z glasnim sporočilom v ZDA: "Gogi, hvala ti!" Franček Gorazd Tiršek Sportal Slovenski strelec Franček Gorazd Tiršek prvenstvo zaključuje z bronasto kolajno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin