Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 7. 2018,
17.41

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Aleksander Povetkin Deontay Wilder Tyson Fury Anthony Joshua boks

Torek, 31. 7. 2018, 17.41

5 let, 8 mesecev

Anglija proti svetu

Fury v elementu: AJ je usrane, pokazal mu bom, kako se dogovoriti z bronastim bombarderjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Tyson Fury | Foto Reuters

Foto: Reuters

V težki boksarski kategoriji se v kratkem obetata dva velika dvoboja. Tyson Fury naj bi se že dogovoril za spopad z Američanom Deontayjem Wilderjem, trenutno najboljši težkaš sveta Anthony Joshua pa se bo 22. septembra v Londonu pomeril z Rusom Aleksandrom Povetkinom. Fury prek družabnih omrežij že zbada rojaka Joshuo, ki je na njegovem radarju že nekaj let.

"Kralj ciganov se mora vrniti po treh letih, da Joshui pokaže, kako se zmeniti za dvoboj z bronastim bombarderjem," je Fury zapisal na Twitterju in pripisal #AJISASHITBAG. Ta tvit potrebuje nekaj prevoda in priredbe. Fury se je zaradi romskega porekla poimenoval Kralj ciganov, bronasti bombarder je vzdevek Deontayja Wilderja, pripis s ključnikom pa v neposrednem prevodu pomeni AJ (Anthony Joshua) je vreča dreka.

Fury se norčuje iz nezmožnosti ali nepripravljenosti, da bi se menedžment Anthonyja Joshue dogovoril za dvoboj z Wilderjem. Ta spopad si želijo vsi ljubitelji boksa po svetu, šlo bi dejansko za obračun trenutno dveh najboljših in še neporaženih težkašev, Joshue, svetovnega prvaka po različicah IBO, WBA, IBF in WBO, ter Wilderja, nosilca šampionskega pasu verzije WBC.

"Najprej bom poteptal Pianeto, nato še Wilderja"

Dobro, o tem, da bi šlo za dvoboj najboljših, ima Fury seveda drugačno mnenje, a ta se je šele letos vrnil po dolgem premoru, ki si ga je zaradi težav z depresijo (s to je opravičeval tudi jemanje kokaina) vzel po veliki in šokantni zmagi nad zdaj že upokojenim ukrajinskim šampionom Vladimirjem Kličkom novembra 2015. Fury je ob vrnitvi v ring junija letos premagal Saferja Seferija, 18. avgusta pa ga čaka spopad s Francescom Pianeto.

Deontay Wilder ima na računu 40 zmag, od teh 39 z nokavtom. | Foto: Reuters Deontay Wilder ima na računu 40 zmag, od teh 39 z nokavtom. Foto: Reuters

"Najprej bom poteptal njega, nato pa še Wilderja," je pred dvobojem z v Nemčiji živečim Italijanom, Pianeto, napovedal 29-letni Fury, ki je prav tako kot Joshua in Wilder še neporažen, ima 26 zmag, od teh 19 z nokavtom. Pianeta Furyju ne bi smel predstavljati prevelikih težav, zato je pozornost otoških medijev pritegnila predvsem drzna napoved dvoboja z Wilderjem.

"Pogajanja so težka, a smo že domala dosegli dogovor," o dvoboju z Wilderjem (40 zmag, 39 nokavtov) še pravi Fury, njegov promotor Frank Warren pa je za BBC povedal: "Blizu smo uresničitvi tega dvoboja. Tyson je v telovadnici osredotočen in izgublja kilograme. Dvoboj s Pianeto nam bo dal odgovor, ali je že pripravljen na Wilderja. Z njim se je pripravljen spopasti kjerkoli, tudi v ZDA, če bo treba." Dvoboj Fury - Wilder bi se lahko zgodil že novembra ali decembra, še pravi Warren.

Joshua na Wembleyju s Povetkinom

Joshua se medtem že pripravlja na septembrski spopad z Aleksandrom Povetkinom, nadvse nevarnim ruskim težkašem, ki je v karieri izgubil en sam dvoboj. Leta 2013 je premoč priznal Vladimirju Kličku. "Povetkin je resen izziv in samo norec bi podcenjeval njegov pedigre," je o naslednjem tekmecu povedal Joshua. Povetkin je star 38 let in tako deset let starejši od Joshue, pa vseeno izjemno motiviran: "Joshua ima pet pasov in vzeti mu želim vse."

22. septembra se bosta na Wembleyju spopadla Anthony Joshua in Aleksander Povetkin. | Foto: Reuters 22. septembra se bosta na Wembleyju spopadla Anthony Joshua in Aleksander Povetkin. Foto: Reuters

Joshua - Povetkin bo tudi spopad dveh olimpijskih prvakov. Joshua je zlato osvojil leta 2012 v Londonu, Povetkin leta 2004 v Atenah, Oba seveda v super težki kategoriji. A Povetkin ima eno veliko težavo. Doping. Večkrat je že padel na testih, leta 2016 je bil zaradi tega odpovedan tudi njegov dvoboj z Wilderjem. Marsikdo se že sprašuje, ali bo 22. septembra resnično stopil v ring z Joshuo na stadionu Wembley v Londonu. Do takrat ga namreč čaka še nekaj dopinških testov.

Če bo šlo vse po sreči, bo konec leta 2018 postregel z dvema velikima spopadoma Anglije proti ZDA in Rusiji. Če bosta Joshua in Fury upravičila smele napovedi in leto 2018 končala neporažena, pa bosta tudi izgubila vse izgovore, da se ne bi končno dogovorila za medsebojni spopad. Ta bi resnično dal odgovor na vprašanje, kdo je najboljši težkaš na svetu in legitimni naslednik Vladimirja Klička.

conor mcgregor
Sportal Borec se je izognil zaporu, bo pa moral na tečaj krotenja jeze
Boks Rio 2016
Sportal Boksu še vedno grozi črtanje z olimpijskih iger
Uroš Jurišič
Sportal Slovenska vzhajajoča zvezda: Obljubim, da boste name še ponosni #video
Tyson Fury Sefer Seferi
Sportal Znan naslednji tekmec Tysona Furyja
Tyson Fury
Sportal Tyson Fury je nazaj: najprej poljub, nato hitra predaja #video
Ne spreglejte