SiolNET. Sportal Drugi športi
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
FŠO športu razdelil 30 odstotkov predvidenih sredstev

Fundacija za šport: Indeksi so v primerjavi z lanskim letom okrog petdeset odstotkov nižji

0,01

termometer

Aleš Remih - Fundacija za šport
Aleš Remih: Predvsem aprila, maja in junija so bile vidne posledice epidemije novega koronavirusa. Indeksi v primerjavi z lanskim letom so okrog petdeset odstotkov nižji. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Fundacija za šport (FŠO) je doslej športnim organizacijam razdelila 30 odstotkov sredstev, predvidenih iz razpisa za letošnje leto, je povedal predsednik sveta fundacije Aleš Remih. Želi si, da bi imel FŠO tudi naslednje leto podoben proračun kot letos, ko je skupaj na voljo 8,5 milijona evrov, kar bo sicer zaradi epidemije zelo težko, poroča STA.

"FŠO se financira iz koncesijskih dajatev od igre na srečo, pretežno iz Športne loterije in Loterije Slovenija. Predvsem aprila, maja in junija so bile vidne posledice epidemije novega koronavirusa. Indeksi v primerjavi z lanskim letom so okrog petdeset odstotkov nižji. Upam, da se bodo razmere umirile in bomo prišli v stare tirnice kar se tiče pridobljenih koncesijskih sredstev. S tem bomo mogoče lahko razpisali takšna sredstva kot lani," je za STA pojasnil Remih.

Športne organizacije vseh sredstev ne bodo mogle dobiti

Fundacija je že razdelila okrog 2,5 milijona evrov iz letošnjega razpisa. "Upam, da se pri prijaviteljih ne bo poznalo, da so bile športne dejavnosti od sredine marca dolgo časa povsem zaustavljene. Se pa že zdaj zavedamo, da vseh sredstev športne organizacije ne bodo mogle pridobiti iz FŠO, ker nekaterih prireditev niso ali ne bodo mogle izvesti. Posebej na področju rekreacije, nekaterih tekmovanj zaradi pandemije tudi ni in ne bo moglo biti. Že sedaj je nekaj izvajalcev odstopili od pogodb," je povedal Remih.

Upa, da bodo športne organizacije vseeno lahko pridobilo čim več sredstev iz FŠO, tistim, ki jih ne bodo mogle, pa se jim to ne bo poznalo pri prijavah za naslednji razpis, je zatrdil Remih. Le nepodeljena sredstva FŠO se bodo prenesla na naslednje leto.

Razpis za 2021 na podlagi novega pravilnika?

FŠO je v dobrih dveh desetletjih obstoja eden glavnih vir virov sredstev za športne organizacije v prvi polovici leta, sponzorska sredstva so vse bolj omejena, letni program športa, ki jim denar namenja iz državnega proračuna, je na voljo običajno šele v drugi polovici leta, kot bo tudi letos.

FŠO denar namenja po pravilniku, ki ga potrjuje državni zbor. "Želimo spremeniti tudi pravilnik, ki smo ga pripravili na osnovi novega zakona o športu. To se še ni zgodilo, procedura je zelo dolga, na koncu pravilnik potrjuje državni zbor. Vseeno upamo, da se bo to zgodilo še pred oktobrom, da bo nov razpis za 2021 narejen na podlagi novega pravilnika. Nadejamo se tudi, da bo kljub vsem težavam tudi za naslednje leto na voljo okrog 8,5 milijona. A podatke o tem bomo imeli šele septembra, ko bomo pripravili nov razpis, ki bo objavljen kot vsako leto v oktobru," je še povedal Remih.

Preberite še:

Triglav The Rock Ljubljana Sportal Letos prvič plezalni spektakel nad Ljubljanico

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin