Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
17.59

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19

Natisni članek

FIHO Fundacija za šport Državni zbor ministrstvo za finance Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport SZS NZS OKS

Četrtek, 15. 6. 2023, 17.59

10 mesecev, 2 tedna

Odbor DZ za finance: Smo proti prodaji Športne loterije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,19
Stave, športne stave | Prodaja deležev SZS, OKS in NZS tujemu skladu bi po prepričanju SDS škodovala slovenskemu športu, predvsem z vidika financiranja. | Foto Reuters

Prodaja deležev SZS, OKS in NZS tujemu skladu bi po prepričanju SDS škodovala slovenskemu športu, predvsem z vidika financiranja.

Foto: Reuters

Člani odbora DZ za finance so se na današnji nujni seji izrekli proti prodaji deleža Športne loterije. Tako opozicijski kot koalicijski poslanci so se strinjali, da bi imela prodaja tujemu skladu negativne učinke na slovenski šport predvsem z vidika financiranja.

Sejo je zahtevala poslanska skupina SDS, saj, kot je spomnil poslanec Franc Breznik, v javnosti že nekaj časa odmeva novica, da nameravajo trije lastniki Športne loterije – Smučarska zveza Slovenije (SZS), Olimpijski komite Slovenije (OKS) in Nogometna zveza Slovenije (NZS) – svoje deleže prodati tujemu skladu.

Ob tem je bil kritičen do izjav predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za gospodarstvo, turizem in šport Matjaža Hana, da vlada oziroma država nimata nič s prodajo deležev Športne loterije. Zakon o igrah na srečo po Breznikovih besedah namreč jasno določa pogoj soglasja ministra za finance za prodajo oziroma nakup deležev Športne loterije.

Športna loterija posredno v lasti države

Prav tako je Športna loterija v posredni lasti države, saj so njeni največji lastniki državna podjetja – Pošta Slovenije in Loterija Slovenije imata vsaka po 20-odstotni delež, SZS in OKS tudi vsak 20-odstotni delež, NZS pa ima 17,3-odstotni delež, je poudaril Breznik.

Prodaja deležev SZS, OKS in NZS tujemu skladu bi po prepričanju SDS škodovala slovenskemu športu predvsem z vidika financiranja. Breznik je ob tem spomnil na prodajo letalskega prevoznika Adrie Airways tujemu skladu. "Večina takšnih prodaj se je končala porazno," je menil.

V SDS so zato predlagali sklep, s katerim bi odbor ministra za finance Klemena Boštjančiča pozval, da ne da soglasja k prodaji deležev Športne loterije Slovenije.

Odločitev v roku 30 dni

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Nikolina Prah je pojasnila, da mora minister za finance o vlogi odločiti v roku 30 dni od njene vložitve, v nasprotnem primeru se razume, da je soglasje dano. Minister, ko odloča o soglasju o prodaji delnic, upošteva zlasti kriterije, ki so določeni v zakonu o igrah na srečo. Ti med drugim vključujejo zasičenost ponudbe iger na srečo v državi, vpliv na družbeno, kulturno in naravno okolje, finančno boniteto oceno pravne osebe in njene izkušnje na področju prirejanja iger na srečo.

"Ministrstvo trenutno obravnava eno vlogo za pridobitev delnic Športne loterije in znova poudarjam, da se o vsaki vlogi odloča z vso potrebno skrbnostjo," je zagotovila.

olimpijski komite slovenije simbol
Sportal Bobinac: Ne bom podprl prodaje deleža OKS, če ne bo jasnih pravnih zavez

Težave s financiranjem športa, breme pada na starše

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dejan Židan je opozoril na trend manjšanja financiranja športa iz javnih sredstev v zadnjih letih. S tem, ko se umika država, pa vedno večje finančno breme pada na starše otrok, ki se želijo ukvarjati s športom.

Na vprašanje Breznika, kako se ministrstvo opredeljuje do prodaje, je Židan odgovoril, da se ministrstvo ni opredeljevalo, ker ni soglasodajalec v tej zadevi. Se bo pa zavzemalo za to, da bo financiranje športa še naprej varno in stabilno.

Prodaja bi oslabila moč Športne loterije

Namestnik generalnega sekretarja in poslovni direktor OKS Matic Švab, direktor SZS Uroš Zupan in Mladen Čičmir iz NZS so med razlogi za razmislek o prodaji navedli pretekle poskuse za liberalizacijo trga športnih stav. Po mnenju Švaba in Zupana bi ta močno oslabila moč Športne loterije.

Švab je ob tem pojasnil, da je OKS do zdaj prejel eno ponudbo in da nobena odločitev še ni bila sprejeta. Morebitni kupec bo moral spoštovati vsa strateška sidra, ki jih je opredelila uprava Športne loterije, prejeta ponudba pa je prišla od morebitnega kupca, ki je eden od glavnih igralcev na svetovnem trgu, je zagotovil.

Čičmir je medtem menil, da ni bojazni, da bi imela morebitna prodaja negativne posledice na slovenski šport.

Janez Bukovnik
Novice Astronomske odpravnine na Športni loteriji: vsi so vedeli vse in nič

Fundacija za šport ostro nasprotuje prodaji

Fundacija za šport (FŠO), ki sredstva pridobiva iz koncesijskih dajatev od iger na srečo, tej prodaji ostro nasprotuje. Predsednik FŠO Branko Zorman je predsedniku OKS Franju Bobincu in predsedniku SZS Enzu Smrekarju očital, da nimata mandata za pogovore o prodaji deležev.

Nasprotovanje prodaji sta izrazila tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič in direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO) Borut Sever.

Bobinac: Če dobimo zavezo politike, da monopol še zlepa ne bo ukinjen, potem prodaje Športne loterije ne bo

Tudi na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) so obravnavali morebitno prodajo Športne loterije. Predsednik OKS Franjo Bobinac je dejal: "Odkar smo konec aprila prejeli zavezujočo ponudbo enega od morebitnih kupcev, nismo sprejeli še nobenega sklepa. Če dobimo zavezo slovenske politike, da monopol Športne loterije ne bo še kar nekaj časa ukinjen, potem prodaje zagotovo ne bo. V začetku julija se bo iztekel rok, ko naj bi svoje mnenje dalo tudi ministrstvo za finance, potem bomo določili naslednje korake," je dejal Bobinac. 

Dodal je, da je sicer cenitev loterije pripravljena. "Sam bi še najraje videl, da ostane tako, kot je, torej da ostane monopol in da ostanemo lastniki. Prav tako osebno ne poznam nobenega od mogočih kupcev, le njihove pisne ponudbe," je dodal Bobinac.

Povedal je še, da se je medtem pojavil tudi drugi morebitni kupec z bistveno višjo ponudbo od prve, pri čemer pa zneskov ni navedel.

Preostali deležniki vsi po vrsti zavračajo prodajo Športne loterije, saj so prepričani, da bi imela ta negativne posledice za slovenski šport predvsem z vidika financiranja. 

Proti prodaji tudi nekateri poslanci

Proti prodaji deleža Športne loterije tujemu skladu so bili tudi poslanci iz vrst koalicijskih poslanskih skupin. Monika Pekošak in Lenart Žavbi iz Svobode sta med drugim izrazila zaskrbljenost glede morebitnih negativnih posledic prodaje na družbo, predvsem z vidika zasvojenosti državljanov z igrami na srečo.

Franc Props (Svoboda) in Soniboj Knežak (SD) sta navedla vprašanje družbene odgovornosti lastnikov Športne loterije do skupnosti, medtem ko je Milan Jakupovič (Levica) prepričan, da s tako prodajo zadeve ne bi šle v pravo smer.

Koalicijske poslanske skupine so zato pripravile lasten predlog sklepa, da odbor za finance, med drugim zaradi izostanka celovitih analiz učinka na področje športa in invalidov, prodaje deležev Športne loterije ne podpira.

Predlagani sklep so na glasovanju podprli tudi opozicijski poslanci. Medtem pa predlagani sklep SDS ni prejel zadostne podpore.

Boris Šuštaršič
Novice Bojkot poslancev preprečil odprtje trga športnih stav
Edvard Kolar
Novice Bosta monopol in vpliv Športne loterije kmalu zgodovina?
Ne spreglejte