SiolNET. Sportal Drugi športi
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Na Fundaciji za šport na voljo 11 milijonov evrov

Zahteve športa šestkrat višje

0,04

termometer

Fundacija za šport | Fundacija za šport (FŠO) ostaja eden najpomembnejših stebrov financiranja slovenskega športa.  | Foto: Urban Urbanc/Sportida
Fundacija za šport (FŠO) ostaja eden najpomembnejših stebrov financiranja slovenskega športa. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Fundacija za šport (FŠO) ostaja eden najpomembnejših stebrov financiranja slovenskega športa. Zanj bo namenila 11 milijonov, kar znaša 10 odstotkov več kot v letošnjem letu. Športne organizacije so sicer skozi razpis zaprosile za več kot 65,6 milijona evrov sredstev, so danes sporočili iz FŠO.

Fundacija za šport Sportal V svet Fundacije za šport izvoljenih 11 od 14 kandidatov

V okviru javnih razpisov za leto 2023 je na FŠO skupaj prispelo 961 vlog, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Največ vlog (117) so oddala športna društva, tesno za njimi so se zvrstile občine (106), sledile pa so nacionalne panožne športne zveze (55), občinske športne zveze (45), zavodi za šport (22).

V nasprotju s številom vlog, ki pada, pa se je močno povečala količina sredstev, za katero so zaprosile športne organizacije. V primerjavi z letom 2022 se je ta številka skoraj podvojila in sicer z 33,9 na dobrih 65,6 milijonov evrov.

Od sredstev, zaprošenih v razpisih za leto 2023, so se vloge v višini slabih 27,2 milijona evrov nanašale na programe, ostalo pa na investicije v športne objekte in površine za šport v naravi, pojasnjujejo na fundaciji.

Prva izplačila februarja 

Tako kot vsa zadnja leta bodo razpisana sredstva za leto 2023 najprej prejele nacionalne športne zveze za tekmovalni šport. To se bo predvidoma zgodilo že v mesecu februarja prihodnje leto.

Nato bo sledila razdelitev razpisanih sredstev za programe športne rekreacije, športnih prireditev in promocije športa, razvojne dejavnosti v športu in publikacij v športu, investicij v športne objekte, ...

Športne organizacije so sicer skozi razpis zaprosile za več kot 65,6 milijona evrov sredstev, so danes sporočili iz FŠO. | Foto: Reuters Športne organizacije so sicer skozi razpis zaprosile za več kot 65,6 milijona evrov sredstev, so danes sporočili iz FŠO. Foto: Reuters

"Na Fundaciji za šport se počasi zaključuje naš petletni mandat. Zelo smo veseli, da smo lahko zadnjih nekaj let vsako leto razpisali nekaj več sredstev. Želimo si, da bi se ta trend nadaljeval tudi v prihodnje," so na fundaciji povzeli predsednika Aleša Remiha, ki se je obenem sodelavcem zahvalil za ves vloženi trud.

"Država bi morala v prihodnje zagotoviti več sistemskih sredstev"

"Zelo smo veseli, da smo lahko zadnjih nekaj let vsako leto razpisali nekaj več sredstev. Želimo si, da bi se ta trend nadaljeval tudi v prihodnje." | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Zelo smo veseli, da smo lahko zadnjih nekaj let vsako leto razpisali nekaj več sredstev. Želimo si, da bi se ta trend nadaljeval tudi v prihodnje." Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na FŠO opozarjajo tudi, da 65 milijonov evrov, za kolikor so zaprosili vlagatelji na FŠO, kaže, da bi država morala v prihodnje zagotoviti več sistemskih sredstev za slovenski šport oziroma vzpostaviti ukrepe, ki bi stimulirali slovensko gospodarstvo za vlaganje v slovenski šport.

Upam, da se bo to z napovedano sistemsko reorganizacijo športa, ki se bo po napovedih prestavil iz ministrstva za šolstvo na gospodarsko ministrstvo, tudi zgodilo," je povedal predsednik sveta FŠO Remih.

Obljube politike so bile marca letos v Planici velike. Tam so vse stranke pred volitvami napovedale, da bodo sredstva za šport podvojile iz zdajšnjih 26 na dobrih 50 milijonov evrov in se strinjale, da je v smislu državne podpore šport močno podhranjen. Praksa pa bo pokazala, ali so bile to le prazne obljube v lovu na volilne glasove.

Fundacija za šport Sportal FŠO za slovenski šport 11 milijonov evrov

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin