SiolNET. Sportal Drugi športi
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Mack Horton

Fina opozorila Avstralca, ki je stopil z odra ob kitajski himni

0,85

termometer

Mack Horton
Mack Horton (levo) v nedeljo po podelitvi kolajne ni želel stopiti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra za skupinsko fotografiranje najboljših. Foto: Reuters

Mednarodna plavalna zveza (Fina) je v ponedeljek na svetovnem prvenstvu izrekla opomin Avstralcu Macku Hortonu zaradi obnašanja na podelitvi kolajn na 400 m prosto, kjer je zmagal Kitajec Sun Yang, osumljen dopinga, Avstralec pa je bil srebrn.

Peter John Stevens Sportal Prvi slab dan za slovenske plavalce

Pri Fini so zapisali, da spoštujejo svobodno mnenje vsakogar, a je treba to izraziti "v pravilnem kontekstu". Pri Fini dodajajo, da se morajo športniki vsake večje športne organizacije zavedati svoje odgovornosti, spoštovati pravila in tekmovanj ne smejo izrabljati za osebna stališča.

Sun Yang je osumljen, da je lani, ko ga je doma obiskala dopinška kontrola, razbil epruvete z odvzetimi vzorci, oziroma so to storili njegovi varnostniki. Sunovi odvetniki so nato zagovarjali dejanje, češ, da dokumenti niso potrdili avtentičnosti odjemalcev vzorcev.

Namenili so mu aplavz

Avstralec je prejel opomin. Avstralec je prejel opomin. Foto: Reuters Mack Horton v nedeljo po podelitvi kolajne ni želel stopiti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra za skupinsko fotografiranje najboljših, pred tem je stopil z odra ob kitajski himni, prav tako pa se je od Suna odmaknil pri običajnem fotografiranju najboljših ob robu bazena. Ko se je vrnil v ogrevalni bazen, so ga plavalci nagradili z bučnim aplavzom, enako pa so nato storili v jedilnici v vasi športnikov, ko je po tekmi prišel na večerjo.

Pri Fini, kjer v skoraj letu dni niso rešili primera, kar je naletelo na buren odziv plavalcev, pa so bili zelo hitri z opominom za Hortona in naleteli na novo kritiko, saj je Fina dokazala, da se na težavne situacije lahko hitro odzove, a v primeru Suna Yanga tega ni znala.

Mack Horton Sportal Avstralec s kitajskim plavalcem ni želel stopiti na najvišjo stopničko #video

Plavalci opozarjajo na nepopravljivo škodo, če bo Kitajec kaznovan po septembrskem zaslišanju na športnem razsodišču v Lozani, saj bo v Gwangjuju bržkone večkrat stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Sun Yang bo skušal danes osvojiti novo medaljo na svetovnem prvenstvu. Sun Yang bo skušal danes osvojiti novo medaljo na svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Fina je plavalca, ki je bil v preteklosti že suspendiran zaradi zlorabe prepovedanih poživil, sprva celo oprostila z razlago, da natančnega poteka dogodkov ni moč rekonstruirati. Svetovna protidopinška agencija se je nato pritožila na Mednarodno športno razsodišče v Lozani.

Z opominom za Hortona je Fina verjetno želela preprečiti nadaljevanje protestnih akcij, saj bo Sun Yang že danes med kandidati za kolajno na tekmi na 200 m prosto.

Adam Peaty Sportal Britanec piše zgodovino svetovnega plavanja Tjaša Oder Sportal Odrova z zelo dobrim nastopom "le" do 10. mesta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin