Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 8. 2021,
16.04

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Kranj plezanje Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret

Torek, 31. 8. 2021, 16.04

2 leti, 7 mesecev

Svetovni pokal v plezanju, Kranj (3. in 4. september)

Elita z zlato Janjo na čelu konec tedna v Kranju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Janja Garnbret | V Kranju bo nastopila tudi aktualna olimpijska prvakinja. | Foto Grega Valančič/Sportida

V Kranju bo nastopila tudi aktualna olimpijska prvakinja.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Dvorana Zlato polje v Kranju bo 3. in 4. septembra gostila prvo poolimpijsko tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju. V Kranju se bodo predstavili vsi najboljši slovenski plezalci na čelu z olimpijsko prvakinjo v kombinaciji Janjo Garnbret.

Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret je zdržala pritisk in postala olimpijska prvakinja!

Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC) je pred dvema letoma zaradi neustrezne dvorane in stene kranjskim organizatorjem odvzela licenco za prirejanje tekmovanja. Planinska zveza Slovenije je nato nameravala tekmovanje izpeljati v Ljubljani, za kar je tudi dobila dovoljenje mednarodne zveze, a je ta lani odpadla zaradi omejitev, povezanih s pandemijo novega koronavirusa.

"Res je bila tekma svetovnega pokala po prvih načrtih letos predvidena na novi lokaciji v dvorani Stožice v Ljubljani, kjer bi si spektakel lahko ogledala večtisočglava množica. Za organizacijo tekme bi morali najeti montažno plezalno steno iz tujine, ki bi jo za ta namen začasno postavili v dvorani, saj druge tovrstne športne infrastrukture za organizacijo največjih mednarodnih tekmovanj v Sloveniji ni. Seveda bi to bistveno vplivalo tudi na stroške in organizacijo prireditve," so ob tem pojasnili v Planinski zvezi Sloveniji (PZS), pod čigar okrilje spada tudi doma in po svetu vse bolj priljubljeno športno plezanje.

Slovenska zasedba. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska zasedba. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tekma še zadnjič v dvorani Zlato polje

Zaradi nepredvidljivosti zdravstvenih razmer in ukrepov, povezanih z izvedbo večjih prireditev, in potencialne omejitve prisotnosti obiskovalcev dogodek v prvotnem obsegu žal ni bil več realen. V dogovoru z mednarodno zvezo IFSC so dogodek prestavili na tradicionalno lokacijo.

Kot kaže, bo tekma še zadnjič v dvorani Zlato polje v Kranju, kjer je plezalna stena sicer stara četrt stoletja in se poslavlja z mednarodnega odra. Kranjski župan Matjaž Rakovec namreč napoveduje gradnjo novega plezalnega centra v gorenjski metropoli. Ta bo po najbolj optimističnih napovedih zrasel leta 2023. Kranj bo tako ostal kot prizorišče tekmovanj svetovnega pokala, župan pa upa, da bodo lahko gostili tudi svetovno prvenstvo v športnem plezanju. Petindvajseta tekma v Kranju bo torej veliki finale kranjskega prizorišča v zdajšnji dvorani, ki je močno zaznamovalo razvoj tekmovanj v športnem plezanju na mednarodni ravni.

Kranj plezanje
Sportal V Kranju pripravljajo teren za gradnjo plezalnega centra

Obe olimpijki, zraven pa še cela kopica domačih plezalcev

Garnbretova bo brez dvoma najbolj vidna tekmovalka karavane, ki se bo prvi septembrski konec tedna preizkusila v Kranju. Na domači sceni bodo nastopili tudi Lučka Rakovec, druga slovenska olimpijka Mia Krampl, Vita Lukan, Tjaša Slemenšek, Lucija Tarkuš, Lana Skušek, Katja Debevec, Sara Čopar in Liza Novak. Med moškimi bodo po oprimkih na kranjski steni segali Luka Potočar, Domen Škofic, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Žiga Zajc, Andrej Polak in Timotej Romšak.

Po tem, ko so zaradi omejitev zaradi koronavirusa odpadle tekme svetovnega pokala na Kitajskem, bo tekma v Kranju tudi finale letošnjega svetovnega pokala v težavnosti.

Novinarska konferenca na Svetem Joštu nad Kranjem

PZS je pred tekmovanjem danes pripravila novinarsko konferenco v idiličnem planinskem okolju Doma na Svetem Joštu nad Kranjem. Udeležence sta pozdravila kranjski župan Rakovec in predsednik PZS Jože Rovan, ki je poudaril pomen športnega plezanje za celotno organizacijo, ne le zaradi izjemne promocije, temveč tudi zato, ker panoga privablja mlade. Tomo Česen, legenda organizatorjev kranjske tekme, je tekmovalcem postavil poseben izziv: "Imamo zmagovalca in zmagovalke Kranja. Nimamo samo prvih treh na zmagovalnih stopničkah, to še 'zrihtajte', pa bo."

"Vse je bilo usmerjeno na OI in po njih ni bilo nobene motivacije več. Iskreno nisem plezala dva tedna, zdaj sem naredila nekaj treningov, počasi prihaja tudi motivacija nazaj, tako da bo prava za tekmo v Kranju," pa je dodala junakinja iger v Tokiu in ob tem povedala, da domača publika predstavlja dodaten pritisk, a tudi dodatno motivacijo.

Janja Garnbret Zoran Janković
Sportal Kje in kdaj se bo uresničevala Jankovićeva obljuba Janji Garnbret?
Kranj plezanje
Sportal Plezalci ostali brez tekem na Kitajskem, v Kranju finale v težavnosti
Ne spreglejte