Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 7. 2013,
10.18

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Damir Dugonjić plavanje Tjaša Oder

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2013, 10.18

8 let, 3 mesece

Dugonjić: Štartal bom na medaljo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
SP v plavanju in vodnih športih v Barceloni je v polnem razmahu. Konec tedna tja potuje tudi slovenska odprava z Damirjem Dugonjićem in Tjašo Oder, Dugonjić pa pred odhodom napoveduje boj za medaljo.

"Pričakujem, da bo za medaljo zadostoval izid 27 nizko. Seveda si ne upam napovedati medalje, a boril se bom in štartal na medaljo," je pred ponedeljkovim treningom povedal koroški orjak.

Razlogov za optimizem ima Fužinarjev plavalec veliko, saj je aprila s 27,33 že dosegel izjemen izid, ki ga na svetovni lestvici trenutno uvršča na šesto mesto. Tam s 26,90 izstopa Avstralec Chrtistian Sprengrer, dosegljivi pa so dosežki Brazilca Joaa Gomeza (27,20), Američana Kevina Steela (27,26) ter Italijanom Fabia Scozzolija (27,31) in Mattie Pesce (27,32).

"Letos še nisem tempiral forme za nobeno tekmo, pa sem bil že zelo hiter na 50 prsno. Prav gotovo je cilj finale, kjer sem bil že pred dvema letoma v Šanghaju, a sem tam pokazal eno najslabših tekem in upam, da je zdaj to za mano. Vem, da sem sposoben osvojiti medaljo, a bo treba finale odplavati brez napak. Na 50-metrski razdalji je medaljo težje napovedovati kot na 100 metrov, če si dominanten v svoji disciplini. Letos sem zelo dobro plaval v Eindhovnu, pa pozneje na mitingih Mare nostrum, nekaj slabše pa nato na sredozemskih igrah," še pravi 206 centimetrov visoki Dugonjič.

Manjše cilje ima Dugonjić na 100 prsno, kjer ni dosegel vseh zastavljenih rezultatskih ciljev. "Res še nisem nastopil spočit in ne vem, koliko imam rezerve. Manjka mi še tista pika na i. Ob dobrem plavanju mi polfinale ne bi smelo uiti, a to bom videl šele na SP. Vsekakor pa pričakujem več kot lani, in to je vsaj polfinale."

Plavalec pravi, da komaj čaka prve tekme. "Res sem dobro treniral, bil vso sezono brez bolezni in poškodb. Tudi zadnji teden na Reki, kjer sem treniral skupaj s Hrvatom Sašem Gerbcem, je bil super in dobil sem dober občutek za vodo."

Nižji so cilji Tjaše Oder, še vedno aktualne mladinske svetovne prvakinje na 1500 metrov prosto, ki je letos uspešno opravila maturo in jeseni odhaja na študij v Arizono. "Moja želja je študij medicine, a v ZDA je sistem nekoliko drugačen, zato bo to na začetku biokemija."

Z napovedmi za SP je bila Odrova zadržana, saj je sezono z dosežki na odprtem prvenstvu Nizozemske v Eindhovnu začela dobro, nato pa del časa za treninge zamenjala za učenje. "Upam, da bom dosegla izid blizu osebnega rekorda, če bo kakšno sekundo boljše, se seveda na bom branila. Zame je najbolj pomemben dosežen čas, seveda pa bi bila rada tudi malo boljša od 22. mesta iz Šanghaja. Na treningih plavam zelo podobno kot v najboljši sezoni in morda mi je celo koristilo, da sem se malo spočila."

Ne spreglejte