Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
9.24

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

golf Bryson DeChambeau

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 9.24

1 teden, 1 dan

Golf

DeChambeau zmagovalec US Opna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Bryson DeChambeau | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Američan Bryson DeChambeau je zmagovalec tretjega letošnjega majorja sezone v golfu, odprtega prvenstva ZDA. Na igrišču Pinehurst številka dve v Severni Karolini je domačin po štirih dneh zbral šest udarcev pod parom igrišča in z enim udarcem manj ugnal Severnega Irca Roryja McIlroya.

Za tridesetletnega Američana je to druga zmaga na turnirjih major, še drugič je bil po letu 2020 najboljši na US Opnu, sicer pa deveta zmaga skupno na turneji PGA. V žep bo z zmago pospravil tudi 4,3 milijona ameriških dolarjev (4,02 milijona evrov).

V dramatičnem boju na zadnjih devetih luknjah je bil Američan vendarle bolj zbran od Severnega Irca. DeChambeau je zadnji dan končal z enim udarcem nad parom, skupaj pa zbral 274 udarcev. McIlroy, ki je imel sinoči en udarec pod parom, je po 72 luknjah zbral 275 udarcev.

McIlroy, ki se je boril za prekinitev desetletne suše, odkar je zadnjič zmagal na turnirju major, je štiri luknje pred koncem še vodil. Nato mu je v treh od zadnjih štirih uspel le "bogey", s čimer je DeChambeauju pomagal do naslova.

Tretje mesto sta si razdelila Američana Tony Finau, ki je dober zadnji dan s tremi udarci pod parom kronal z napredovanjem za štiri mesta, in Patrick Cantlay, ki je bil ves konec tedna pri vrhu. Oba sta zbrala štiri udarce pod parom. Še enega več je potreboval na petem mestu Francoz Matthieu Pavon.

"Še vedno ne morem verjeti. To je neverjetno," je po zmagi dejal DeChambeau. "Danes nisem bil odličen, a sem se dobro izognil težavam. Nato pa, ne morem verjeti, ta zadnji udarec ... Verjetno najboljši v mojem življenju."

McIlroy, zmagovalec štirih turnirjev major, je drugič zapored osvojil drugo mesto na OP ZDA, sicer pa se je še 21. uvrstil med najboljšo deseterico na velikih turnirjih, odkar je leta 2014 nazadnje osvojil major. Tokrat je hitro zapustil igrišče Pinehurst in ni govoril s prisotnimi novinarji.

Prvi favorit turnirja in najboljši igralec na svetu, Američan Scottie Scheffler, ki je letos dobil tudi prvi veliki turnir leta, masters v Augusti, se v Severni Karolini ni znašel. Po novem dnevu nad parom je skupaj zbral osem udarcev nad parom, kar je bilo dovolj le za delitev 41. mesta.

Zmagovalec drugega letošnjega majorja, prvenstva PGA, Xander Schauffele je zadnji dan nekoliko popravil uvrstitev in si razdelil sedmo mesto. Izkušeni Tiger Woods se je že pred tem poslovil od turnirja, saj se ni uvrstil v rez.

Četrti in zadnji major sezone bo 21. julija, ko bo Škotska gostila britansko odprto prvenstvo.

Preberite še:

Pia Babnik
Sportal Pia Babnik se je približala olimpijskim igram
Pia Babnik
Sportal Pia Babnik se bo v nedeljo borila za zmago
Scottie Scheffler
Sportal US Open preizkus kakovosti in potrpežljivosti
Ne spreglejte