Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2024,
10.08

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Tiger Woods Scottie Scheffler golf

Torek, 11. 6. 2024, 10.08

1 teden, 2 dneva

US Open preizkus kakovosti in potrpežljivosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Scottie Scheffler | Scottie Scheffler je prvi favorit turnirja. | Foto Reuters

Scottie Scheffler je prvi favorit turnirja.

Foto: Reuters

Ta teden je na sporedu tretji major sezone v golfu, odprto prvenstvo ZDA, ki bo potekalo na igrišču Pinehurst številka dve v Severni Karolini. Naslov brani Američan Wyndham Clark, prvi favorit pa je najboljši igralec na svetu Scottie Scheffler.

Sedemindvajsetletni Američan je trenutno v takšni formi, ki je golfski svet ni videl že več kot 40 let. Sredi sezone ima v svojem žepu že pet naslovov, med drugim je dobil tudi prvi veliki turnir leta, masters v Augusti. Scheffler je prejšnji teden slavil še posebej sladko zmago, saj ga je na turnirju Memorial v Muirfieldu prvič spremljal tudi enomesečni sin Bennett.

Glavna značilnost US Opna so zahtevna igrišča in visoke številke na seštevnih karticah. Organizatorji se vedno potrudijo, da igrišča izvabijo iz igralcev vso kakovost in potrpežljivost, hkrati pa gledalcem ponudijo nekoliko drugačne užitke kot na preostalih prizoriščih v sezoni. Manj kot igralcev konča v rdečih številkah oziroma pod parom igrišča, uspešnejši je turnir po mnenju prirediteljev.

Na posestvu Pinehurst golf igrajo že od leta 1895, igrišče številka dva pa je najbolj znano od trenutno devetih z 18 luknjami. Igrišče številka dve je od odprtja leta 1905 gostilo številna največja tekmovanja, 1936 prvenstvo PGA, 1951 Ryder Cup, 1999, 2005, 2014 US Opne, odprta prvenstva ZDA pa bodo na njem potekala tudi 2029, 2035, 2041 in 2047.

Na US Opnu so presenečenja redka. Ben Curtis je leta 2003 slavil kot 396. igralec na svetovni računalniški lestvici, od leta 2011 in Keegana Bradleyja (108.) pa je zgolj en igralec zunaj prvih 50 na svetu osvojil US Open – Phil Mickelson, ki je 2021 pri 50. letih kot 115. golfist hkrati postal tudi najstarejši zmagovalec majorja v zgodovini. Letos je masters osvojil prvi igralec sveta, drugi major sezone, prvenstvo PGA, pa je dobil Xander Schauffele, ki je bil tedaj tretji na svetu. Julija sledi še odprto prvenstvo Velike Britanije oziroma The Open na igrišču Royal Troon na Škotskem.

Med 156 udeleženci US Opna bo 13 igralcev s turneje LIV ter poseben povabljenec, zmagovalec petnajstih majorjev Tiger Woods. Oseminštiridesetletni Američan je na mastersu naredil rez in se uvrstil v zgornjo polovico nastopajočih, prvenstvo PGA pa je končal po dveh dneh.

Pia Babnik
Sportal Pia Babnik zadnji dan popravila svojo uvrstitev, zmaga Japonki
Ana Belac
Sportal Ana Belac potrdila mesto na OI v Parizu
Ne spreglejte