Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2016,
6.54

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

Rio 2016 paralimpijske igre Darko Đurić

Sreda, 14. 9. 2016, 6.54

2 leti, 11 mesecev

Razočarani Darko: Očitno se zmaguje na takšne načine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Darko Đurić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski plavalec Darko Đurić je v svojem tretjem nastopu na paraolimpijskih igrah v Riu na 200 metrov prosto v kategoriji S4 osvojil četrto mesto.

V finalu je slovenski plavalec dosegel še za stotinko hitrejši čas (3:05,02). Slovenec je na progi 5 začel nekoliko zadržano in bil na obratu po 50 metrih peti. Sledilo je sto metrov, v katerih se je že prebil med dobitnike medalj. Na 100 metrih je bil ob obratu četrti, na 150 metrih pa tretji, toda ob koncu je s hitrim finišem presenetil Kitajec Zhipeng Jin.

Kitajec je dopoldne, kot kaže, tudi taktiziral in "se skrival", na vso moč pa udaril zvečer. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kitajec je dopoldne, kot kaže, tudi taktiziral in "se skrival", na vso moč pa udaril zvečer. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kitajec se je "skrival"

Ta je plaval na prvi progi, kjer ga Đurić ni videl in ni mogel nadzirati. Kitajec ga je v zadnjih nekaj deset metrih prehitel, na koncu pa postavil čas, od katerega je bil Đurić oddaljen več kot sekundo.

"Odplaval sem stotinko hitreje kot dopoldne. Naredil sem svoje, prehitel sem Francoza, za katerega sem pričakoval, da bo potegnil. Na drugi strani Kitajca nisem videl in na žalost je to četrto mesto," je bil po razpletu v finalu precej razočaran Đurić.

Kitajec je dopoldne, kot kaže, tudi taktiziral in "se skrival", na vso moč pa udaril zvečer. "Videti je tako. Klasifikacije so šle, po domače povedano, v maloro. Očitno se zmaguje tako, da se dopoldne razplavaš, popoldne pa pač malo zaplavaš in osvojiš medaljo," je bil razočarani Đurić oster do klasifikacije oziroma razporejanja invalidov v kategorije.

O primerjavi z Londonom 2012 je menil, da bi njegovo današnje plavanje moralo zadostovati za skok med prve tri. "Dvignil sem plavanje in pričakoval, da bo 3:05 dovolj za medaljo, kar bi načeloma tudi moralo biti po vseh letošnjih in lanskih rezultatih. S temi klasifikacijami je zelo težko vedeti, kje si, ker se vedno lahko pojavi kakšen nov in ti podre vse načrte," je Đurić povedal o primerjavi z londonskimi igrami, kjer je bil prav tako četrti na tej razdalji.

Njegov trener Alen Kramar je bil zadovoljen z dosežkom v finalu, a razočaran, da je njegov plavalec ostal na nesrečnem četrtem mestu. "Vse je naredil, kot sva se dogovorila, a na žalost je Kitajec zjutraj taktiziral, bil je boljši za sekundo in še malo. Darko je dal vse od sebe, a žal ni šlo."

Na olimpijskih igrah v Londonu bi s takšnim časom dosegel medaljo. | Foto: Vid Ponikvar Na olimpijskih igrah v Londonu bi s takšnim časom dosegel medaljo. Foto: Vid Ponikvar

To je bil njegov domet

Trener meni, da Đurić dopoldne ni bil prehiter: "S tem si je zagotovil to progo v finalu. Francoza je nadzoroval in ga prehitel, Kitajec pa je bil premočan in bi ga težko prehitel, tudi če bi plaval ob njem. Danes zjutraj je videl, da je super pripravljen. To je njegov domet in s tem rezultatom bi bila v Londonu gladko medalja, a prihajajo novi tekmovalci in treba je delati naprej," je dejal trener.

Zmagal je Korejec Seong s časom 3:01,67, srebro si je priboril Nizozemec Michael Schoenmaker s časom 3:03,81. Kiztajec Zhipeng Jin je do brona priplaval s časom 3:03,94.

Na teh igrah je do zdaj Đurić nastopil na 100 metrov prosto v kategoriji S4, kjer je bil peti, in na 50 metrov delfin v kategoriji S5, kjer je prav tako prišel v finale in bil osmi.

Za konec iger ga čaka še zadnji nastop, v soboto bo plaval še na 50 metrov prosto.

Ne spreglejte