Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
6. 9. 2016,
11.12

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

Lidl Slovenija Darko Đurić plavanje Rio 2016 paralimpijske igre

Torek, 6. 9. 2016, 11.12

2 leti, 11 mesecev

Odštevanje do paraolimpijskih iger #1

En dan, dva njegova svetovna rekorda

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

darko đurić paraolimpijci | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Plavalec Darko Đurić je nase s štirimi finali močno opozoril že pred štirimi leti v Londonu. Na paraolimpijskih igrah v Riu želi pustiti še globlji pečat.

Na Sportalu osvetljujemo osemčlansko slovensko paraolimpijsko reprezentanco na 15. igrah v Riu, ki bodo potekale od 7. do 18. septembra.
Za Slovenijo bodo nastopili:
plavalec Darko Đurić,
strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter,
parakolesar Primož Jeralič,
maratonec Sandi Novak in
parakajakaš Dejan Fabčič.

Darko Đurić, plavalec, ki se je rodil brez obeh nog in leve roke, ne bo prvič v Riu. Tam je tekmoval že na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih pred sedmimi leti in se odlično počutil. Tako je bilo verjetno tudi v Londonu, kjer je pri 22 letih debitiral na paraolimpijskih igrah ter osvojil četrto, dve peti in šesto mesto. Ob tem je na 50 metrov delfin kar dvakrat postavil svetovni rekord v svoji kategoriji.

#NeSpreglejte:

Čeprav tega ne oznanja na ves glas, je jasno, da bo Gorenjec v Riu z vsemi silami napadel kolajno. Vsaj eno. A do tam je treba še priti. "Osnovni cilj so vedno osebni rekordi. Na največjem tekmovanju je treba pokazati najboljše rezultate. Tako razmišlja tudi konkurenca. Cilj so minimalno trije finali v štirih disciplinah. Če bo kaj več, bom zelo vesel," pravi 26-letnik s Podbrezij, ki bo nastopil na 50, 100 in 200 metrov prosto ter 50 metrov delfin.

Maja priplaval dve kolajni

Pred tremi leti je postal dvakratni svetovni prvak, maja pa se je s portugalske Madeire, kjer je potekalo evropsko prvenstvo, vrnil s srebrno in bronasto kolajno na 100 oziroma 200 metrov prosto. S skrbno odmerjenimi treningi, na teden jih opravi 11, je pripravljenost v zadnjih mesecih še stopnjeval. Njemu v prid je to, da v Riu ni ruskih plavalcev – olimpijskega in evropskega prvaka, a se na to ne želi preveč ozirati.

Plavanje je ena najuspešnejši slovenskih paraolimpijskih disciplin. Pokojni Jožef Banfi je še pod jugoslovansko zastavo osvojil kar šest kolajn, od tega tri zlate.

Odlično razpoložena slovenska paraolimpijska osmerica v Riu. Darko Đurić stoji skrajno desno. | Foto: Vid Ponikvar Odlično razpoložena slovenska paraolimpijska osmerica v Riu. Darko Đurić stoji skrajno desno. Foto: Vid Ponikvar

Težki metalec, o katerem se učijo v šoli

Darko je v preteklosti treniral sedečo odbojko, bil je tudi mladinski reprezentant, na plavanje pa je presedlal leta 2007. Pred časom je za rubriko, ki jo pripravljajo Siolovi Trendi, dejal, da je v bazen skočil, še preden je znal plavati. Ima prefinjen občutek za humor, vozi avto, posluša težki metal, sprošča se na koncertih, ob knjigah, na kavah in sprehodih. O njem se otroci učijo in pogovarjajo v šoli.

"Ne, nimam se za nekakšnega slovenskega paraolimpijskega zvezdnika, je pa bilo v zadnjem času veliko ljudi, ki so mi izrekli besede podpore. Če nekomu s svojim zgledom spremenim razmišljanje, da se bolje počuti ali gre skozi kako krizo lažje, sem vesel," razmišlja Darko, ki trenira v Radovljici.

Ne spreglejte