Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
3. 9. 2016,
13.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

kolesarstvo Rio 2016 paralimpijske igre Lidl Slovenija Primož Jeralič

Sobota, 3. 9. 2016, 13.00

2 leti, 11 mesecev

Odštevanje do paraolimpijskih iger #4

Ko mu pravijo, da je nekaj nemogoče, ga to le še bolj podžge

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
primoz jeralic | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Ko ležiš v bolnišnici, imaš dve izbiri: lahko si ležeren ali pa se bojuješ," pravi slovenski parakolesar Primož Jeralič, ki ga čaka nastop v Riu.

Na Sportalu osvetljujemo osemčlansko slovensko paraolimpijsko reprezentanco na 15. igrah v Riu, ki bodo potekale od 7. do 18. septembra.

Za Slovenijo bodo nastopili:
plavalec Darko Đurić,
strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter,
parakolesar Primož Jeralič,
maratonec Sandi Novak in
parakajakaš Dejan Fabčič.

"Brez izgovorov," je življenjsko vodilo 33-letnega Primoža Jeraliča, parakolesarja, ki bo nastopil na paraolimpijskih igrah v Riu in tako uresničil enega svojih velikih ciljev, a si vedno in povsod želi še več. Kar mu drugi pravijo ali namignejo, da je nemogoče, ga še bolj podžge in motivira.

Kolesarstvo je bilo njegov "prvi" šport. Pred leti je bil atlet, mnogobojec, in to odličen. Reprezentant, mladinski rekorder, tudi drugi na članskem državnem prvenstvu. Najbolj je blestel pri skoku v višino, skoku ob palici in teku z ovirami. Pravi, da je šport njegova droga. In skupil jo je ravno pri tej odvisnosti. Leta 2008 se je poškodoval pri smučanju na Krvavcu. Na urejenem delu smučišča je priletel na hlod, pokrit s snegom.

Vseeno raje izbral voziček

Njegova diagnoza je parapereza oziroma okvara hrbtenjače. Lahko hodi? Teoretično da. Poskusil je z opiranjem na steno in berglami, a je šlo za takšne napore, da je moral s sabo nositi rezervne majice, tako je bil prepoten. Zaradi večjih obremenitev bolj "zdravih" delov telesa so se pojavile tudi druge poškodbe, na primer kolka in medenice, in tako je sklenil, da je najbolje veliko večino gibanja opraviti na vozičku.

Primož na treningu:


Kolo poganja kleče, uporablja roke in zgornji del trupa. Vadi dve, tri, tudi štiri in več ur na dan. Čeprav ima službo in dva otroka. Jasno je, da mu to brez vrhunskih discipline, organiziranosti in urejenosti ne bi uspevalo. Na treningu redno prevozi med 50 in 90 kilometri, največ jih je 136.

"To so profesionalci"

V Riu bo nastopil na kronometru in cestni dirki, dolgi 60 kilometrov. "Moj cilj je priti med prvo deseterico. Ko pridem čez, ne smem imeti niti enega atoma moči več," pravi vselej pozitivno orientirani in nasmejani Primož: "Mislim, da se  ljudje ne zavedajo, kako močna je konkurenca v tem športu. To so profesionalci, za katerimi je dvoje ali troje paraolimpijskih iger. Izklesani so kot grški bogovi. Med mojimi tekmeci so nekdanji marinci, športniki, dirkači, kot je na primer nekdanji voznik formule 1 Alessandro Zanardi."

Kljub preprekam, ki jih je predenj postavilo življenje, iz Primoža veje nalezljiv optimizem. | Foto: Vid Ponikvar Kljub preprekam, ki jih je predenj postavilo življenje, iz Primoža veje nalezljiv optimizem. Foto: Vid Ponikvar

Raztreščeno kolo dobilo menjavo v rekordnem času

Primož včasih tudi joka. Bodisi od veselja bodisi od žalosti in razočaranja. Iz zadnjega razloga je nazadnje jokal spomladi, ko ga je na treningu – ne po njegovi krivdi – zbil avto in se je ustrašil, da ga bo nesreča prikrajšala za Rio. Ne le to … Zdravniki so mu povedali, da bi se lahko zgodilo tudi najhujše, če ne bi bil imel tako razvitega zgornjega dela telesa.

Čeprav hodi v službo, Primož opravi tudi dva treninga dnevno. | Foto: Vid Ponikvar Čeprav hodi v službo, Primož opravi tudi dva treninga dnevno. Foto: Vid Ponikvar Tako pa jo je odnesel "le" s številnimi podplutbami in raztreščenim kolesom. Na srečo je novega dobil v rekordnem času, tudi sredstva mu je nekako uspelo zbrati, tako da se je lahko poleti zapeljal na glavne priprave za Rio.

"Vsaka stvar se zgodi s svojim namenom, da na koncu nastane slika življenja. Moja je zelo barvita, zelo veliko zgodb vsebuje. Mislil sem, da je s padcem življenja konec. A pravzaprav je bil začetek, prelomnica. Ko ležiš v bolnišnici, imaš dve izbiri: lahko si ležeren ali pa se bojuješ. Jaz sem izbral zadnje. Rio pa je pika na i tega," pravi neomajni Dolenjec.

 

Ne spreglejte