Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
2. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Sandi Novak Lidl Slovenija Rio 2016 paralimpijske igre

Petek, 2. 9. 2016, 4.00

2 leti, 11 mesecev

Odštevanje do paraolimpijskih iger #5

Na slepega Sandija je padel križ, ki ga je izdelal sam

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
sandi novak roman kejzar | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Predstavljamo Sandija Novaka, nekdanjega nogometaša in mizarja, zdaj pa izvrstnega slepega maratonca, ki bo nastopil na prihajajočih paraolimpijskih igrah v Riu.

V prihodnjih dneh bomo na Sportalu osvetlili osemčlansko slovensko paraolimpijsko reprezentanco na 15. igrah v Riu, ki bodo potekale od 7. do 18. septembra.

Za Slovenijo bodo nastopili:
plavalec Darko Đurić,
strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter,
parakolesar Primož Jeralič,
maratonec Sandi Novak in
parakajakaš Dejan Fabčič.

Sandi Novak pravi, da je tek njegovo življenje. Tako je postalo nekaj let po tem, ko je oslepel. Za usodno spremembo je poskrbela morda za koga bizarna nesreča, ki pa je Sandiju življenje zasukala v povsem neznano smer. Na prijateljevi fantovščini je namreč nanj padel križ, ki mu je tako hudo poškodoval glavo, da je praktično oslepel.

Največja ironija je v tem, da je Sandi, 43-letnik iz Zgornjih Dupelj, križ napravil sam. Je namreč odličen mizar. Pravzaprav je temu pred poškodbo posvetil vse svoje dneve, v delavnici je ždel od jutra do večera. Vseeno ni športni nepopisan list, saj je v mladosti treniral nogomet, zanj se je zanimala celo Olimpija. Med "tišlarijo", kot pravi sam, in poklicnim športom je izbral prvo.

Prvi maraton je "padel" leta 2008

Brez dvoma je potrebnih ogromno energije in volje, da poklicno uspešen človek srednjih let ali mlajši odrasli sprejme tako dramatično življenjsko spremembo. Sandi pravi, da se je v njem nabralo veliko jeze. Nesreča se je zgodila leta 2005, dve leti pozneje je začel sprejemati položaj, ki ga je doletel. Leta 2008 je pretekel svoj prvi maraton, Ljubljanskega. Pred štirimi leti ga je tek povsem osvojil. Nato je z jekleno voljo stopnjeval svojo pripravljenost in izboljševal čase.

Brez predsodkov in strahu

''Najbolj bom zadovoljen, ko bom pritekel v cilj z zavestjo, da sem naredil vse, kar je v moji moči. Čas? To je relativno, odvisno je tudi od skupine, vremena, vlage, trase … Če je veliko ovinkov … Na vsakem lahko izgubim tudi do pet sekund. Z rezultatom se ne bom obremenjeval. Glede Brazilije pa nimam nobenih predsodkov ali strahu,'' napoveduje kleni Gorenjec.

Novak vselej teče s spremljevalci - na fotografiji je ob njem Roman Kejžar -, ki si ponavadi delijo odseke proge. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Novak vselej teče s spremljevalci - na fotografiji je ob njem Roman Kejžar -, ki si ponavadi delijo odseke proge. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Vedno s spremljevalci

Paraolimpijsko normo je potrdil v zadnjem hipu, letos januarja v Dubaju, kjer je postavil čas 2;39:57, kar je njegov osebni rekord. Navdušen je bil sam, navdušena sta bila spremljevalca. Brez njiju namreč Sandi ne more teči. V zadnjih letih se je njegovih tovrstnih sopotnikov zamenjalo kar nekaj.

V Riu ga bosta spremljala Urban Jereb in slovenska maratonska ikona Roman Kejžar. Vso tekaško (kari)ero pa je ob Sandiju tudi njegov prijatelj Primož Černilec. Pred tem so s Sandijem tekli Klemen Triler, Anže Božič in Luka Mihelič.

Tek je korenito spremenil Novakovo življenje. Na bolje. Neusahljiva želja po napredku ga žene naprej. Zelo pazljiv je pri prehrani. Z jedilnika je črtal moko in testenine, prisega na svinjsko mast in olivno olje, kruh si peče sam … Pri teku oziroma treningu pa predvsem posluša svoje telo. Brez rinjenja z glavo skozi zid.

Ne spreglejte