Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
1. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Natisni članek

Rio 2016 paralimpijske igre šport invalidov Mateja Pintar Pustovrh Lidl Slovenija

Četrtek, 1. 9. 2016, 4.00

2 leti, 11 mesecev

Odštevanje do paraolimpijskih iger #6

40 let za 47 slovenskih kolajn

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

1

Foto: Vid Ponikvar

Štirideset let je minilo od prve do zadnje paraolimpijske kolajne, ki so jo osvojili slovenski športniki. Na vrata že trkajo nove priložnosti.

V prihodnjih dneh bomo na Sportalu osvetlili osemčlansko slovensko paraolimpijsko reprezentanco na 15. igrah v Riu, ki bodo potekale od 7. do 18. septembra.

Za Slovenijo bodo nastopili:
plavalec Darko Đurić,
strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter,
parakolesar Primož Jeralič,
maratonec Sandi Novak in
parakajakaš Dejan Fabčič.

Pod jugoslovansko in slovensko zastavo so slovenski paraolimpijci skupaj osvojili kar 47 medalj. Prednjačita atlet Franjo Izlakar in pokojni plavalec Jožef Banfi s po šestimi, oba imata po tri zlate. Skupaj je naslov paraolimpijskega prvaka osvojilo osem slovenskih športnikov. Nazadnje namiznoteniška igralka Mateja Pintar v Atenah leta 2004.

Franček Gorazd Tiršek s srebrno lonodnsko kolajno. | Foto: Vid Ponikvar Franček Gorazd Tiršek s srebrno lonodnsko kolajno. Foto: Vid Ponikvar Zadnja kolajna

Zadnja slovenska kolajna je bila strelska. Osvojil jo je Franček Gorazd Tiršek. Paraolimpijec iz Gornjega Grada je bil po absolutnem svetovnem rekordu, ki ga je dosegel leta 2012, v Londonu tako samozavesten in prepričan o kolajni, da je meso za zabavo naročil kar vnaprej. A pot do odličja še zdaleč ni bila enostavna. Pravzaprav se je zelo zapletla. Okvara puške bi visokoleteče načrte skoraj vrgla v koš.

A tedaj je prišel do izraza slovenski ekipni duh. Tiršku je orožje posodil kolega Franc Pinter, ki je že končal tekmovanje. Iz obeh pušk so nato sestavili novo, s katero si je Nani, kot kličejo Tirška, pristreljal srebro.

"Nekaj neverjetnega je, ko dosežeš ne le cilj, ampak življenjske sanje. Ko se ti vrne vse preteklo odrekanje, te preplavijo neverjetni občutki. Sebi in drugim dokažeš, da se trud vselej obrestuje. Kar si res želiš, tudi dosežeš. Seveda sta potrebna znanje in energija," se dogodkov izpred štirih let spominja Tiršek, ki bo tudi v Riu eden glavnih slovenskih adutov.

 

 

Jože Okoren je ena gonilnih sil športa invalidov na Slovenskem. | Foto: Vid Ponikvar Jože Okoren je ena gonilnih sil športa invalidov na Slovenskem. Foto: Vid Ponikvar Prva kolajna

Njen prejemnik je Jože Okoren. V nasprotju s Tirškovo je imela bronast sijaj. Športni zaljubljenec Okoren jo je dosegel v metu diska leta 1972, tedaj seveda še pod jugoslovansko zastavo.

To je bila prva paraolimpijska kolajna Jugoslavije na prvih igrah. Nekdanja skupna država je nastopila z 20 športniki.

"Preizkusil sem se tudi v drugih športih, igral sem v košarkarski reprezentanci, v atletiki pa sem bil najboljši. Tedaj sem bil star 23 let, paraplegik pa sem bil od leta 1968. Občutki so za mano prihajali šele pozneje. Vsekakor me je olimpijski uspeh navdušil za naprej. Na igrah sem dobil tudi številne izkušnje z organizacijskega vidika, ki so mi pozneje prišle prav," se spominja Jože, ki je osem let pozneje domov prinesel še eno medaljo, in sicer srebrno.

Skupaj ima doma okrog 200 medalj. Za več kot 40-letno organizacijsko delo na širokem področju športa invalidov pa je bil nagrajen s številnimi priznanji.

 
Ne spreglejte