Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
17.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Lidl Slovenija

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 17.04

6 let, 7 mesecev

Odštevanje do paraolimpijskih iger #2

Kolajne so padale kot tarče

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
strelci rio | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Strelstvo je izjemno uspešna disciplina slovenskih paraolimpijskih športov. V zgodovini so naši strelci osvojili že pet kolajn. V Rio so se odpravili štirje.

Na Sportalu osvetljujemo osemčlansko slovensko paraolimpijsko reprezentanco na 15. igrah v Riu, ki bodo potekale od 7. do 18. septembra.
Za Slovenijo bodo nastopili:
plavalec Darko Đurić,
strelci Veselka Pevec, Damjan Pavlin, Franček Gorazd Tiršek, Franc Pinter,
parakolesar Primož Jeralič,
maratonec Sandi Novak in
parakajakaš Dejan Fabčič.

#NeSpreglejte:

Franc Pinter

Franc Pinter bo sodeloval na sedmih olimpijskih igrah. | Foto: Vid Ponikvar Franc Pinter bo sodeloval na sedmih olimpijskih igrah. Foto: Vid Ponikvar Franc Pinter je ena od legend slovenskega paraolimpizma. Pri 62 letih Rio zanj predstavlja sedme paraolimpijske igre. S prejšnjih pa je domov prinesel kar štiri kolajne.

V Atlanti pred dvema desetletjema je bil srebrn, enako v Sydneyju (2000) in Atenah (2004), v Pekingu pred osmimi leti pa je bil bronast.

"Od sedmih paraolimpijskih iger pričakujem dober rezultat. Kakovostno smo delali, upam, da bom lahko izkoristil izkušnje. Nadejam se, da bo rezultat pokazal, da še zmorem 'nekaj' in da bo na moji strani tudi športna sreča," si želi Ančo, kot ga kličejo znanci. Paraplegik je postal zaradi prometne nesreče.

Bronast že leta 1994

Prisega na srce, odrekanje in delo. S strelstvom se ukvarja že 25 let. Praktično vsako leto je prineslo kakšen velik uspeh. Začelo se je leta 1994 z bronasto kolajno na svetovnem prvenstvu. Pozneje je bil tako svetovni kot evropski prvak, skupaj pa ima s teh tekmovanj kar 14 odličij. Šestkrat je stal na stopničkah svetovnega pokala.

Nastopa tudi med strelci neinvalidi, in sicer za kamniški klub. Na šestih tekmah je bil štirikrat v finalu, uspešen je bil tudi v mednarodni konkurenci.

Veselka Pevec

Veselka Pevec si s športom pomaga skozi različne življenjske prepreke. | Foto: Vid Ponikvar Veselka Pevec si s športom pomaga skozi različne življenjske prepreke. Foto: Vid Ponikvar Veselka Pevec bo nastopila na svojih prvih paraolimpijskih igrah. Njeni disciplini sta R4 (zračna puška stoje) in R5 (zračna puška leže). Prihaja iz Knina na Hrvaškem, zadnjih 15 let pa živi na Vidmu na Dolenjskem.

"Strelstvo ni bila panoga, ki bi me navdušila, a imela sem privilegij, da je bilo strelišče le lučaj od mojega doma. Nekajkrat sem poskusila in videla, da mi ustreza," pravi Veselka, ki je na vozičku od leta 1983, ko jo je večkrat, med drugim tudi v hrbet, ustrelil nekdanji fant, s katerim se je želela raziti na lep način, on pa si je stvar predstavljal drugače.

Bitka za življenje

Bojevala se je za življenje, bila kar osem mesecev na intenzivni negi, pozneje pa naključno prišla v zavod Prizma na Ponikve. Spoznala je moža in ostala v Sloveniji, po ločitvi pa se je športu še temeljiteje posvetila.

Pred dvema letoma je postala svetovna prvakinja v padajočih tarčah, s slovensko ekipo pa je zasedla drugo mesto. Odlikuje jo izjemna vztrajnost, čeprav so jo v zadnjih mesecih pestile velike težave z vidom.

Damjan Pavlin

"Če bo vse, kot mora biti, tudi rezultat ne bo izostal," je prepričan Damjan Pavlin. | Foto: "Če bo vse, kot mora biti, tudi rezultat ne bo izostal," je prepričan Damjan Pavlin. Svoj paraolimpijski debi je Damjan Pavlin, ki so mu zaradi nesreče pri delu amputirali desno nogo in levo roko, doživel že pri 21 letih v Atenah, ko je osvojil četrto in šesto mesto. V Pekingu je bil peti, enako kot v Londonu.

V Riu bo nastopil v kategorijah R4 (zračna puška stoje) in R5 (zračna puška leže).

"Šport veliko da, sploh invalidom"

"Olimpijske igre so obveza, da pokažemo največ, kar lahko. Če pa kaj spodleti, pa … Šport je šport. Upam, da se to ne bo zgodilo. Mislim, da posebno specifično strelišče ne more biti. Cilji so vedno visoki. Če bo vse, kot mora biti, tudi rezultat ne bo izostal," pravi 37-letnik iz Krškega: "V športu spoznaš ogromno stvari, tudi takšnih, ki jih morda o sebi nisi vedel. Vrhunski šport te prisili k trdemu delu. Šport veliko da, sploh invalidom. Da nisi zaprt v prostor, greš v svet, dober pa je seveda tudi za zdravje."

Pavlin ima za vzornika Franca Pinterja in Rajmonda Debevca. Leta 2007 je postal evropski prvak, leta 2002 je bil bronast na svetovnem prvenstvu. S te ravni tekmovanja ima tudi ekipno drugo mesto. V svetovnem pokalu je štirikrat stal na stopničkah.

Franček Gorazd Tiršek

Za Frančka Gorazda Tirška oziroma Nanina beseda nemogoče ne obstaja. | Foto: Vid Ponikvar Za Frančka Gorazda Tirška oziroma Nanina beseda nemogoče ne obstaja. Foto: Vid Ponikvar "V življenju se mi nikoli ni zdelo nič nemogoče," pravi Franček Gorazd Tiršek, ki je pred 13 leti doživel prometno nesrečo. Stopnja njegove invalidnosti je tetrapareza.

Zdravniki so predvidevali, da ne bo več hodil, vprašljivo pa je bilo tudi, ali bo lahko uporabljal roke. Danes hodi, sicer s pomočjo bergel, a vseeno, in vešče uporablja roke.

Tudi pri streljanju, kar počne še posebej odlično. V Londonu je osvojil srebrno kolajno na paraolimpijskih igrah, s ponovitvijo takšnega dosežka pa se ne obremenjuje. V športu prisega na disciplino, samozaupanje in delovni elan.

Nekdanji lokostrelec

"Moj cilj v Riu je nastopiti po najboljših močeh v danem trenutku. Predpogoj za to je dober trening. Po uspehih v Londonu je bilo treba to pozabiti in že začeti delati naprej. S trenerko Polono Sladič in pomočnikom Alešem Kosmačem delamo dobro in upamo na najboljše," pravi 41-letnik iz Gornjega Grada, ki se je v mladosti ukvarjal z lokostrelstvom, pozneje pa je bil državni prvak v lovskem strelstvu.

Po nesreči je presedlal na zračno puško – v Riu bo nastopil stoje in leže –, v reprezentanci pa je od leta 2007. Z evropskih in svetovnih prvenstev ima tri kolajne, v svetovnem pokalu pa se je devetkrat zavihtel na zmagovalni oder.

Ne spreglejte