Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2022,
8.35

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Katja Debevec Zan Lovenjak Sudar Gregor Vezonik balvansko plezanje Anže Peharc

Ponedeljek, 30. 5. 2022, 8.35

1 leto, 11 mesecev

Anže Peharc iz tedna v teden višje: v Salt Lake Cityju tokrat odličen drugi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Anže Peharc | Slovenski plezalec Anže Peharc je na balvanski tekmi v Salt Lake Cityju osvojil odlično drugo mesto, kar je poleg brona na EP leta 2017 največji uspeh v njegovi karieri.    | Foto Vladek Zumr

Slovenski plezalec Anže Peharc je na balvanski tekmi v Salt Lake Cityju osvojil odlično drugo mesto, kar je poleg brona na EP leta 2017 največji uspeh v njegovi karieri.

Foto: Vladek Zumr

Slovenski športni plezalec Anže Peharc je na drugi tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Salt Lake Cityju osvojil drugo mesto. 24-letni plezalec iz Kovorja v občini Tržič je v finalu zaostal zgolj za zmagovalcem Japoncem  Yoshiyukijem Ogato. Peharc je bil ob odsotnosti olimpijske prvakinje Janje Garnbret, ki se na tekmovanja vrača konec junija v Innsbrucku, edini slovenski finalist v mestu ob Velikem slanem jezeru. 

To so za 24-letnika iz Kovorja tretje stopničke na velikih tekmah. Leta 2017 je na evropskem balvanskem prvenstvu v Münchnu osvojil bron (EP bo tam tudi avgusta letos), tretji pa je bil tudi leta 2019 na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Chongqingu na Kitajskem. 

Yoshiyuki Ogata je zmagal na podlagi boljšega dosežka v polfinalu. | Foto: Daniel Gajda/IFSC Yoshiyuki Ogata je zmagal na podlagi boljšega dosežka v polfinalu. Foto: Daniel Gajda/IFSC

Peharc, ki je pred tednom dni na istem prizorišču v Salt Lake Cityju osvojil osmo mesto in ostal pred vrati finala, je bil tokrat povsem konkurenčen zmagovitemu Japoncu Jošijukiju Ogati, ki je zmagal na podlagi boljšega polfinalnega dosežka. V polfinalu je bil drugi, Slovenec pa tretji. Na tretjo stopničko zmagovalnega odra se je povzpel še en Japonec Kokoro Fujii.

Oba najboljša finalista sta v finalu rešila vse štiri balvanske probleme, s povsem enakim številom poskusov za vrh in cono, tri sta zmogla celo v enem zamahu, za enega pa sta potrebovala dva poskusa.

"Še vedno ne najdem besed oziroma še nisem povsem dojel, kaj se je zgodilo. Končal sem na drugem mestu in dosegel uspeh kariere. Med sezono sem vedel, da sem dobro pripravljen, kar se je kazalo tudi na treningih, mi pa tega žal na tekmah v začetku sezone ni uspelo pokazati. A se je stopnjevalo in sem vesel, da se je zdaj sestavilo," je Peharc dejal v izjavi za Planinsko zvezo Slovenije.

"V začetku sezone nisem verjel v svojo pripravljenost, čeprav sem vedel, da sem dobro in kakovostno treniral. Tako da je bila mogoče pika na i na tej tekmi, da sem sam sebi dovolil zaplezati, kar se je poznalo na steni, kajti plezanje je bilo tekoče, nisem naredil nobenih napak in mislim, da je bilo to ključno za tako dober nastop," je še dodal.

Anže Peharc, Yoshiyuki Ogata in Kokoro Fujii. | Foto: Daniel Gajda/IFSC Anže Peharc, Yoshiyuki Ogata in Kokoro Fujii. Foto: Daniel Gajda/IFSC

Gregor Vezonik je v polfinalu z dvema osvojenima vrhovoma zasedel 17. mesto. Zan Lovenjak Sudar je v kvalifikacijah pristal na 25. mestu, edina slovenska predstavnica v ženski konkurenci Katja Debevec je bila 23.

V ženskem finalu so prva tri mesta zasedla ista dekleta, le po nekoliko spremenjenem vrstnem redu. Ponovno je slavila domačinka Natalia Grossman, ki je bila edina, ki ji je uspelo rešiti vse štiri finalne balvane. Dvajsetletnica iz Boulderja je osvojila tretjo zaporedno zmago, s čimer se je ob odsotnosti Garnbretove utrdila tudi na vrhu trenutne lestvice svetovnega pokala v tej disciplini.

Zmagovalna zasedba druge balvanske tekme v Salt lake Cityju je podobna tisti iz prejšnjega tedna, le z rahlo spremembo na drugem oz. tretjem mestu. Zmagovalka ostaja enaka: Natalia Grossman, ki odlično izkorišla odsotnost prve zvezdnice tega športa Janje Garnbret. | Foto: Daniel Gajda/IFSC Zmagovalna zasedba druge balvanske tekme v Salt lake Cityju je podobna tisti iz prejšnjega tedna, le z rahlo spremembo na drugem oz. tretjem mestu. Zmagovalka ostaja enaka: Natalia Grossman, ki odlično izkorišla odsotnost prve zvezdnice tega športa Janje Garnbret. Foto: Daniel Gajda/IFSC

Drugo mesto je osvojila olimpijska podprvakinja iz Tokia Japonka Miho Nonaka (prejšnji konec tedna v Salt Lake Cityju tretja), tretje mesto pa je pripadlo najboljši prijateljici Grossmanove in njeni reprezentančni kolegici Brooke Raboutou. Na tekmi prejšnji konec tedna sta si 

Karavana svetovnega pokala se zdaj seli v Evropo, kjer bo od 10. do 12. junija v Brixnu v Italiji naslednja balvanska preizkušnja. Vrhunec sezone bo avgusta v Munchnu, kjer bo potekalo evropsko prvenstvo. 

Ne spreglejte