Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
12. 4. 2014,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ragbi bratje Skofič Guinnessova knjiga rekordov

Sobota, 12. 4. 2014, 10.56

8 let

Anglež z velikim slovenskim srcem: Maribor bi premagal Manchester United

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Angleška peterica bratov Skofič je prebudila zanimanje za slovenski ragbi. Okrepili so reprezentanco za pomembno tekmo, nasmiha se jim Guinnessova knjiga rekordov. Danes bodo nastopili na ŽAK-u.

V zadnjih dneh so na sončni strani Alp poskrbeli za zmedo s priimkom. Prvotni podatki, da gre za brate Škofic, so se izkazali za nepravilne, v poštev ni prišla niti različica Škofič. Archie, Frankie, George, Jack in Max (po abecednem vrstnem redu), pet ponosnih igralcev ragbija, se uradno pišejo Skofič. Tudi na Otoku.

Tako bomo danes, če bo vse v redu z njihovim zdravjem, na reprezentančnem dvoboju med Slovenijo in Bolgarijo zaploskali novemu svetovnemu rekordu. V zgodovini avstralske lige v ragbiju so imeli primer, ko so v eni izmed ekip moči združili štirje brati. V Ljubljani bo storjen še korak naprej. V slovenskem dresu bo skupaj z encijani zaigralo pet bratov, pet neustrašnih in zelo motiviranih Angležev, v katerih se pretaka slovenska kri. Njihov dedek Alojz je v Anglijo prišel po drugi svetovni vojni, njegov sin Jonathan pa se je hitro zaljubil v ragbi. Igral ga je vse do veliko prezgodnje smrti, ko je pred dvema letoma zapustil šest otrok. Pet sinov, ki jim je vsadil ljubezen do na Otoku zelo priljubljenega moštvenega športa, in mlado hčerko Violet, ki je na svet privekala le nekaj tednov po njegovi smrti.

V Ljubljano so prišli tudi prijatelji iz Anglije in New Yorka

Vprašanje je, ali bi dočakali današnjo pravljično zgodbo, če si ne bi slačilnice z brati Skofič v polprofesionalnem klubu Tarleton delil tudi Anglež, ki nastopa za Ciper. S Ciprom pa ima v skupini 2C opravka tudi Slovenija, tako da so bratje Skofič prišli na idejo, da uresničijo sanje svojega očeta, pa tudi dedka, ter zaigrajo za državo, ponosno na Triglav in Zdravljico. "Zelo sem zadovoljen, da smo se dogovorili. Uživamo v Sloveniji, treningi so odlični in polni strasti. To bo zelo čustvena tekma, ki se je že veselimo," je dejal Max Skofič, drugi najstarejši član bratovščine, ki je povzdignila kakovost slovenske izbrane vrste pred odločilno tekmo za obstanek v skupini.

V Ljubljano prihaja Bolgarija, bratje Skofič pa se pospešeno učijo slovenske himne, katere verzi krasijo hrbtno stran reprezentančnega dresa. "Veliko bo čustev. Slovenijo želimo zastopati na pravi način. Himne še ne znamo najbolje, a se trudimo," se je nasmehnil 25-letni sogovornik. V Sloveniji ima veliko sorodnikov, predvsem po zaslugi dedkovih sester. Vsi so navdušeni, hranijo vse prispevke o peterici Skofičevih, ogromno zanimanje za tekmo vlada tudi v tujini. Tako bo današnjo tekmo na štadionu ŽAK, ki bo po treh desetletjih gostil meddržavno srečanje v ragbiju, spremljalo tudi ducat prijateljev iz Anglije, nekateri znanci bodo pripotovali celo iz New Yorka, Max pa je še dodatno vzhičen, saj ga bo na tribunah spremljal tudi njegov šef.

Na Otoku zasluži na tekmo okrog 70 evrov

Ker igra v polprofesionalnem klubu, zaslužek na tekmo pa po njegovih besedah znaša okrog 70 evrov (na sezono odigra okrog 30 srečanj), kar ravno pokrije osnovne stroške in obvezno "zabavo" po tekmi, so Skofičevi poiskali redni zaslužek v službah. Max je grafični oblikovalec, najstarejši brat Jack je finančni svetovalec, Archie je inženir, najmlajša George in Frankie pa sta še študenta. "Radi se imamo. Ko smo bili mladi, smo se veliko prepirali in pretepali. Tako kot vsi, ko so mladi (smeh). A naredili smo nekaj koristnega za ragbi, saj smo krepili fizično pripravo. Zdaj se prepiramo le še verbalno," je povedal Max, ki bo debitiral za slovensko reprezentanco.

Danes ga bosta v Spodnji Šiški (tekma se začne ob 15. uri) bodrili tudi mati in šele dveletna sestra Violet. Številčna družina Skofičevih je prispela z jeklenim vozičkom, nekaj časa je vozil tudi Max in priznal, da je po enem izmed postankov v Nemčiji minuto vozil po nepravem cestišču. Na Otoku se namreč v nasprotju s celinsko Evropo vozi po levi strani. "Na srečo ni bilo nevarno. Da vozim po napačni strani, sem opazil, ko sem naletel na prvi prometni znak," nam je zaupal velik ljubitelj bureka. Jedi, nepogrešljive na jedilnem listu ljubiteljev hitre hrane na tem delu sveta, do letos ni poznal, a ga je hitro navdušila. Tako kot še marsikaj v Sloveniji.

Bi lahko Maribor res ugnal Manchester United?

Bratje Skofič slabo govorijo slovensko, so pa že osvojili osnovne izraze, ki so zelo pomembni v ragbiju, tako da bodo lažje sodelovali s soigralci. Navdušeni so nad vremenom, ki te dni vlada na sončni strani Alp. Lani, ko so ob podobnem času obiskali Slovenijo, so naleteli na zimske razmere, tako da so nekaj časa prebili kar na smučiščih.

Če se le da, obiščejo dedkovo domovino med velikonočnimi prazniki in ostanejo nekaj tednov. Največ sorodnikov živi v okolici Maribora, dobro poznajo tudi najboljši slovenski nogometni klub: "Igral je s Tottenhamom, le kako ga ne bi poznali? Navijamo sicer za Manchester United, a je vprašanje, ali bi v takem stanju, kot je v tej sezoni, sploh lahko premagal Maribor. Sam ne verjamem," se je ponovno pošalil Anglež z velikim slovenskim srcem.

Ko ne hodi v službo, igra in razmišlja o ragbiju, poleti kdaj pa kdaj odigra tudi kriket, čeprav priznava, da ni ravno uspešen, zvečer pa uživa v čarih, ki jih v Manchestru ponuja bogat izbor glasbenih prizorišč. Kje v Sloveniji bo proslavil današnjo zlata vredno zmago nad Bolgarijo?

Ne spreglejte