SiolNET. Sportal Drugi športi
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Telovadke zahtevajo milijardo dolarjev odškodnine

0,82

termometer

Simone Biles | Ameriška telovadka Simone Biles je na OI 2016 osvojila kar štiri zlate medalje. | Foto: Reuters
Ameriška telovadka Simone Biles je na OI 2016 osvojila kar štiri zlate medalje. Foto: Reuters

Olimpijska zmagovalka v gimnastiki Simone Biles in še okrog 90 drugih športnic, ki jih je spolno zlorabljal nekdanji zdravnik reprezentance Združenih držav Amerike Larry Nassar, so vložile zahtevo za milijardo dolarjev odškodnine od zvezne policije FBI, ker ni ustavila oziroma preprečila zlorab.

zloraba gimnastika ZDA Novice FBI ni storil nič: ameriške telovadke spolno zlorabljal nekdanji zdravnik #video

Zahteva ima precej možnosti za uspeh ali najverjetnejšo izvensodno poravnavo, saj je celo direktor FBI Christopher Wray lani v kongresu javno povedal, da bi lahko FBI "to pošast" ustavil že leta 2015, vendar tega ni storil.

Agenti FBI so leta 2015 vedeli za obtožbe o spolnih zlorabah telovadk, vendar niso ukrepali, Larry Nassar pa je potem še več kot leto dni zlorabe nadaljeval. Leta 2017 je krivdo priznal.

Gimnastični fenomen Simone Biles:

Simone Biles Sportal Miniaturno dekle z motnjo pozornosti, ki je postalo največje na svetu #video

"Čas je, da FBI odgovarja"

Zvezni zakon določa, da morajo vladne agencije odgovoriti na odškodninske zahtevke v roku šestih mesecev. Če se to ne bo zgodilo oziroma FBI ne bo plačal, bo sledila tožba. "Čas je, da FBI odgovarja," je izjavila Maggie Nichols, državna prvakinja v gimnastiki od leta 2017 do leta 2019.

Od leve proti desni: Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman in Maggie Nichols | Foto: Reuters Od leve proti desni: Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman in Maggie Nichols Foto: Reuters

Ameriška vlada je družinam ubitih in ranjenih v strelskem napadu na srednjo šolo v Parklandu na Floridi leta 2018 plačala 127,5 milijona dolarjev odškodnine, ker vodstvo pristojnim lokalnim agentom FBI ni posredovalo obvestila o pripravi na napad, ki ga je FBI dobil pet tednov pred napadom.

Poleg Bilesove in Nicholsove denar med drugimi zahtevata tudi dobitnici olimpijske zlate medalje Aly Raisman in McKayla Maroney.

Larry Nassar je leta 2017 krivdo priznal in je zdaj v zaporu. | Foto: Reuters Larry Nassar je leta 2017 krivdo priznal in je zdaj v zaporu. Foto: Reuters

Ameriška gimnastična zveza je agentom v Michiganu leta 2015 posredovala prijavo spolnega napada treh športnic, vendar pa se agentom ni zdelo vredno sprožiti preiskave ali vsaj obvestiti državne oblasti Michigana.

Nassarja so aretirali šele jeseni leta 2016 med preiskavo policije državne univerze Michigan, kjer je delal kot zdravnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin