Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2024,
11.11

Osveženo pred

1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,71
Tom Livingstone alpinizem Karakorumu Gašerbrum III Aleš Česen

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 11.11

1 teden

Pred podvigom slovensko-britanske naveze so opravili le dva vzpona

Aleš Česen in Tom Livingstone osvojila vrh Gašerbrum III

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,71
Luka Stražar, Tom Livingstone in Aleš Česen, prejemniki zlatega cepina za vzpon na Latok I | Tom Livingstone in Aleš Česen (v sredini in desno) sta splezala na Gašerbrum III po načrtih in se že varno vrnila v bazo. Skupaj z Luko Stražarjem (levo) so leta 2018 osvojili Latok I in prejeli nagrado zlati cepin. | Foto Tom Livingstone

Tom Livingstone in Aleš Česen (v sredini in desno) sta splezala na Gašerbrum III po načrtih in se že varno vrnila v bazo. Skupaj z Luko Stražarjem (levo) so leta 2018 osvojili Latok I in prejeli nagrado zlati cepin.

Foto: Tom Livingstone

Slovensko-britanska alpinistična naveza Aleš Česen in Tom Livingstone se je po dveh letih, odkar jo je k umiku prisililo slabo vreme, vrnila na 7952 metrov visok vrh v Karakorumu Gašerbrum III. Šestega avgusta sta splezala na Gašerbrum III po načrtih in se že varno vrnila v bazo, so potrdili na Planinski zvezi Slovenije. V Pakistan sta odpotovala 21. junija, vrnila se bosta predvidoma v sredini avgusta.

Latok
Sportal "Alpinisti ne prodajamo športnih dosežkov, ampak zgodbe o vzponih" #intervju

Gašerbrum III je zelo redko obiskana gora, na katero so se pred podvigom slovensko-britanske naveze vzpeli le dvakrat, Poljaki leta 1975 in Španci po isti smeri leta 2004.

Vrhunski alpinist in gorski vodnik Aleš Česen (Alpski gorniški klub), najuspešnejši slovenski alpinist v letih 2017 in 2018, je že leta 2022 s Tomom Livingstonom opravil poskus v novi smeri na SZ strani gore Gašerbrum III, ko sta dosegla višino 7800 metrov, njegovo odpravo Rolwaling 2023 v Himalaji pa je zaznamovala kraja opreme.

Gašerbrum III (7952 m), skoraj osemtisočak v Karakorumu, je zelo redko obiskana gora, na katero so opravili le dva vzpona, poljski leta 1975 in španski po isti smeri leta 2004. | Foto: Printscreen Planinska zveza Slovenije Gašerbrum III (7952 m), skoraj osemtisočak v Karakorumu, je zelo redko obiskana gora, na katero so opravili le dva vzpona, poljski leta 1975 in španski po isti smeri leta 2004. Foto: Printscreen Planinska zveza Slovenije

Prejemniki zlatega cepina

Britanski alpinist in pisec Livingstone je eden najuspešnejših alpinistov mlajše generacije, ki ga je slovenska javnost spoznala leta 2018 po vzponu na Latok 1 v Pakistanu skupaj s Česnom in Luko Stražarjem, ko so se po prvenstveni 2400-metrski smeri v severnem ostenju Latoka 1 povzpeli na 7145 metrov visok vrh ter se tako v zgodovino vpisali z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Za ta podvig, ki se je štiri desetletja zdel nedosegljiv, je trojica prejela nagrado zlati cepin.

Livingstone je tudi mentor obetavnih angleških alpinistov, ki so med drugim januarja letos gostovali pri slovenskih alpinistih v Julijskih Alpah, potem ko so Slovenci leta 2022 že gostovali na Škotskem. Livingston je aprila letos z Gašperjem Pintarjem preplezal prvenstveno smer Veliki zid v 1600-metrski južni steni gore Dickey na Aljaski.

Preberite še:

Luka Krajnc Luka Lindič
Sportal "Ne more biti res, kaj midva tu plezava! Nov teren, take poči." #video
Luka Lindič Luka Krajnc
Sportal Slovenca v tretjem poizkusu preplezala 500-metrsko prvenstveno smer
Ne spreglejte