Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 5. 2014,
19.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
speedway državno prvenstvo Matej Žagar Slovenija Hrvaška

Natisni članek

Sobota, 10. 5. 2014, 19.36

8 let, 3 mesece

Žagar zanesljivo do zmage v Ljubljani, hud padec Kukovice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Z dirko v Ljubljani se je začela nova sezona DP v speedwayu. V tekmovanju Slovenije in Hrvaške je bil zanesljivo najboljši prvi slovenski dirkač Matej Žagar. Huda nesreča Sama Kukovice.

Matej Žagar, ki glavno pozornost v tej sezoni sicer namenja svetovnemu prvenstvu, naslednja postaja serije Grand Prix ga čaka v soboto na Finskem, je na domačem terenu potrdil, da bo njegov glavni cilj tudi letos nadaljevati serijo naslovov prvaka Slovenije.

V Ljubljani ni imel težav na poti do končnega zmagoslavja. Zmagal je v vseh svojih vožnjah, v nekaterih tako prepričljivo, da je lahko že pred zadnjim krogom z vožnjo po zadnjem kolesu pozdravil navijače. Pa tudi v finalu ni imel pravega tekmeca, tako da je dirko končal z maksimalnim izkupičkom 18 točk. Drugi je bil na koncu Aleksander Čonda, tretji pa Matic Voldrih. Brez stopničk je v finalu ostal Denis Štojs, ki si je pred tem z zmago v zadnji vožnji zagotovil nastop v odločilni dirki, saj je imel sicer enak izkupiček kot peti Maks Gregorič (11 točk), a več posamičnih zmag.

"Na videz je bila zmaga lahka, a se preveč ukvarjam s hitrostjo motorja. Tudi danes bi moral v nekaterih elementih odpeljati bolje, nisem zadovoljen, a ne bom iskal izgovorov. Iščem napredek, zmaga pa je vsaka lepa, to vedno rečem. Začetek sezone ni najboljši, tega ne bom skrival, a je včasih dobro, da se kakšne stvari malo 'zabremzajo'. Sem že naročil nove agregate in upam, da bo to pot navzgor," je današnjo zmago in začetek sezone ocenil Žagar.

Dirka je postregla z nekaj zanimivimi obračuni slovenskih dirkačev - prvi hrvaški adut Jurica Pavlic je manjkal zaradi nastopa v poljski ligi -, Hrvati in gostje s Češke pa niso posegli v boj za najvišja mesta. Še posebej sta z ostrim dvobojem navdušila Gregorič in Voldrih v 18. vožnji, zmagovalec je bil slednji, v slovenskem troboju v 13. vožnji pa je Gregorič premagal Čondo in Štojsa.

A dogajanje na stadionu v Zgornji Šiški je poleg dirkaškega dogajanja zaznamovala tudi huda nesreča. V osmi vožnji je Hrvat Renato Cvetko padel, Samo Kukovica, ki je vozil za njim, pa se mu ni mogel izogniti. Zadel je tekmeca in poletel prek njega ter trdo pristal v zaščitni ogradi. Obema dirkačema je morala pomagati zdravniška ekipa, Kukovico so takoj prepeljali v Klinični center, po prvih informacijah je utrpel hujše poškodbe glave, medtem ko jo je Cvetko odnesel z zlomljeno nogo. Zaradi pomoči obema tekmovalcema je bila dirka tudi eno uro prekinjena, saj je dežurni zdravnik dirkača pospremil v bolnišnico, brez zdravnika na stadionu pa dirke ne smejo izpeljati.

"Pri speedwayu ni potrebno veliko, da gredo stvari iz dirke v katastrofo. Danes je bil takšen primer, Samo je bil nemočen in ni mogel nič narediti, utrpel pa je najhujše poškodbe. Želim mu ogromno zdravja in upam, da se čim prej vrne med nas," je nesrečno dogajanje pospremil zmagovalec Žagar.

DP, ljubljanska dirka je bila sicer druga v koledarju, a je preizkušnja v Krškem pred tremi tedni odpadla zaradi slabega vremena in še nima nadomestnega termina, se bo nadaljevalo v Lendavi 24. maja, 19. julija pa bo še dirka v Donjem Kraljevcu na Hrvaškem.

Ne spreglejte