Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 7. 2022,
16.44

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

1

Natisni članek

Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Max Verstappen Red Bull Racing Ferrari Mercedes-AMG F1 George Russell Hungaroring VN Madžarske Formula 1

Nedelja, 31. 7. 2022, 16.44

1 leto, 8 mesecev

VN Madžarske

Verstappen z 10. štartnega mesta do zmage, ko se Ferrari spet premaga sam!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

1

Hungaroring Red Bull Verstappen | Max Verstappen gre na poletne počitnice z osmo zmago in 80 točkami prednosti. | Foto Reuters

Max Verstappen gre na poletne počitnice z osmo zmago in 80 točkami prednosti.

Foto: Reuters

Na Hungaroringu, kjer se "ne da prehitevati" je VN Madžarske dobil Max Verstappen. Z desetega štartnega mesta! Drugi pa je bil Lewis Hamilton, ki je štartal kot sedmi. George Russell s "pole positiona" do tretjega mesta. Nova polomija za Ferrari: Carlos Sainz četrti in Charles Leclerc, ki je sredi dirke vodil, zgolj šesti.

Hungaroring Mercedes Russell
Sportal Prvič v karieri "pole" za mladega Britanca, kletvice Verstappna

Max Verstappen (Red Bull) je dobil še osmo dirko v prvenstvu 2022 in prednost v skupnem seštevku pred Charlesom Leclercom (Ferrari) povišal še za 17 točk – na 80 točk! Zdaj gre lahko z velikim nasmeškom na poletne počitnice. Sezona se s 14. dirko, VN Belgije, nadaljuje konec avgusta. "Upal sem, da lahko pridem blizu stopničk. Smo imeli pa dobro taktiko. Na koncu pa sem zmagal, čeprav sem se vmes še zavrtel za 360 stopinj," je v prvi izjavi razlagal Nizozemec. To je njegova 28. zmaga v formuli 1.

Max Verstappen | Foto: Reuters Max Verstappen Foto: Reuters Verstappen je dirko začel z desetega mesta in z najhitrejšimi rdečimi gumami v prvem delu prehiteval tekmece enega za drugim. Nato je Red Bull brezhibno opravil s postanki in za drugi ter tretji del dirke pravilno izbral rumene gume. Leclerc je dirko začel na rumenih gumah, z njimi odpeljal tudi drugi del in se mimo Georga Russella (Mercedes) prebil na prvo mesto. Nato pa nova velika taktična napaka Ferrarija: sledili so Verstappnu na zgodni drugi postanek in izbrali bele gume. Te so počasnejše, na Hungarorongu pa so letos še posebej slabo delovale. In Nizozemec je Monačana prehitel. Se nato sicer še zavrtel. A ga je prehitel še enkrat! Petnajst krogov pred ciljem je Ferrari napako poskušal popraviti s še tretjim postankom, a kljub novim rdečim gumam Leclerc ni mogel več nikogar ujeti in prehiteti. Dirko, ki bi jo lahko zlahka dobil, je končal na šestem mestu.   

Štart 13. dirke sezone. George Russell je odbil napade obeh Ferrarijev. | Foto: Reuters Štart 13. dirke sezone. George Russell je odbil napade obeh Ferrarijev. Foto: Reuters

VN Madžarske:

1. Max Verstappen (Red Bull)

2. Lewis Hamilton (Mercedes) +7,8
3. Georrge Russell (Mercedes) +12,3
4. Carlos Sainz (Ferrari) +14,5
5. Sergio Perez (Red Bull) +15,6
6. Charles Leclerc (Ferrari) +16,0
7. Lando Norris (McLaren) +78,3
8. Fernando Alonso (Alpine) +1 krog
9. Esteban Ocon (Alpine) +1 krog
10. Sebastian Vettel (Aston Martin) +1 krog
11. Lance Stroll (Aston Martin) +1 krog
12. Pierre Gasly (Alpha Tauri) +1 krog
13. Daniel Ricciardo (McLaren) +1 krog
14. Mick Schumacher (Haas) +1 krog
15. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1 krog
16. Kevin Magnussen (Haas) +1 krog
17. Alex Albon (Williams) +1 krog
18. Nicholas Latifi (Williams) +1 krog
19. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +2 kroga
Odstop: Valtteri Bottas (Alfa Romeo)

Hamilton petič zapored na stopničkah

Lewis Hamilton je na peti dirki zapored na stopničkah. | Foto: Reuters Lewis Hamilton je na peti dirki zapored na stopničkah. Foto: Reuters Drugi junak dirke pa Lewis Hamilton (Mercedes), ki je bil na sedmem štartnem mestu. Odpeljal je brez napake in v drugi polovici dirke čakal na dež. Oblaki so severno od Budimpešte ves čas grozili, a pred ciljem steze dež ni dosegel. Tako je šel Britanec na pozen drugi postanek in bil tako v zadnjem delu dirke z rdečimi gumami najhitrejši. Odpeljal je celo najhitrejši krog na dirki. Prehitel je Carlosa Sainza (Ferrari) in Russella in tako še drugič zapored osvojil drugo mesto. Dirkač srebrne puščice, ki je bila še mesec in pol nazaj nekonkurenčna za najvišja mesta, ima tako zdaj letos že šest uvrstitev na stopničke, Leclerc z najhitrejšim poskočnim konjičem pa samo pet.

Skupni seštevek (13/22):

1. Max Verstappen 258 točk

2. Charlec Leclerc 178
3. Sergio Perez 173
4. George Russell 158
5. Carlos Sainz 156
6. Lewis Hamilton 146
7. Lando Norris 76
8. Esteban Ocon 58

1. Red Bull 431 točk
2. Ferrari 334
3. Mercedes 304
4. Alpine 99
5. McLaren 95

V prvi tretjini dirke je vodil George Russell pred obema Ferrarijema. | Foto: Reuters V prvi tretjini dirke je vodil George Russell pred obema Ferrarijema. Foto: Reuters V konstruktorskem seštevku ima Red Bull že 97 točk prednosti pred Ferrarijem. Mercedes za slednjimi zaostaja samo še 30 točk. Tesna je bitka za četrto mesto med Alpinom in McLarnom. Fernando Alonso (Alpine), ki je v petek dopolnil 41 let, in Esteban Ocon (Alpine) sta z osmim in devetim mestom oba osvojila točke, je bil pa od obeh boljši Lando Norris (McLaren). Znova razočaranje za Daniela Ricciarda (McLaren), ki je z belimi gumami izgubljal kot Leclerc.

Kako se je dirka razpletala:

CIlJ!
Zmaga za Verstappna! Z desetega štartnega mesta. Hamilton drugi, Russell tretji. Za vse tri izjemen rezultat. Veliki poraženec pa Ferrari. Max je pridobil 17 točk v primerjavi z Leclercom in ima zdaj v skupnem seštevku že 80 točk prednosti.

Zadnji krog: Nekaj več dežnih kapelj. A z nekaj previdnosti bodo varno na suhih gumah pripeljali v cilj. Verstappen do svoje osme zmage letos in 28. v karieri.

Še 4 krogi: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Russell, 4. Sainz, 5. Perez, 6. Leclerc, 7. Norris, 8. Alonso, 9. Ocon, 10. Stroll.

Še 5 krogov: Hamilton še mimo Russella. Vodi torej dirkač, ki je bil na desetem štartnem mestu, na drugem mestu pa je dirkač, ki je bil na sedmem štartnem mestu.

Še 6 krogov: Hamilton na ravnini na tretje mesto! Tik pred njim je že Russell.

Še 8 krogov: Hamilton, ki ima najhitrejši krog na dirki, je ujel in napada Sainza.

Še 11 krogov: 1. Verstappen, 2. Russell, 3. Sainz, 4. Hamilton, 5. Perez, 6. Leclerc, 7. Norris, 8. Alonso, 9. Ocon, 10. Bottas.

Še 15 krogov: Še tretji postanek za Leclerca. Zdaj gre na hitrejše rdeče gume. Padel bo na šesto mesto, a morda lahko dirkal hitreje od Pereza, Hamiltona in Sainza.

Še 16 krogov: V prvem zavoju gre Russell mimo Leclerca na drugo mesto. Zdaj bosta Monačana lovila še Sainz in Hamilton.

Še 17 krogov: 1. Verstappen, 2. Leclerc, 3. Russel, 4. Sainz, 5. Hamilton, 6. Perez, 7. Norris, 8. Alonso, 9. Ocon, 10. Bottas.

Še 18 krogov: Hamilton zadnji na drugi postanek. Russell pa napada Leclerca, ki se mu z belimi gumami dirka podira.

Še 20 krogov: Hamilton, ki čaka na dež, a ga očitno ne bo dočakal, vodi.

Še 22 krogov: Sainz je menjal gume in izbrali so mu hitrejše rdeče.

Še 23 krogov: 1. Sainz, 2. Hamilton (prva dva brez drugega postanka), 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Russell, 6. Perez, 7. Norris, 8. Ricciardo.

45. krog: Verstappen je še drugič prehitel Leclerca, ki z belimi gumami nima odgovora.

42. krog: Napaka Verstappna. Zavrtel se je! A je ujel dirkalnik. Je pa spet za Leclercom, a le sekundo za njim. Medtem v bokse Perez.

41. krog: Kaže, da ga je Ferrari polomil! Verstappen z rumenimi gumami mimo Leclerca. Sta tretji in četrti. Pred njima vodi Sainz pred Hamiltonom. Sta brez drugega postanka.

40. krog: Vodilni Leclerc na bele gume, Russell na hitrejše rumene gume. Očitno močnejšega dežja nihče ne pričakuje. A George se je na stezo vrnil za Verstappnom.

39. krog: Drugi postanek za Verstappna. 30 krogov pred ciljem. Znova gume za suho stezo.

39. krog: "Zelo je spolzko," sporoča Russell. Verstappen je že na Sainzovem izpuhu.

38. krog: 1. Leclerc, 2. Russell +4,6, 3. Sainz +6,0, 4. Verstappen +7,0, 5. Hamilton, 6. Perez, 7. Norris, 8. Ricciardo, 9. Stroll, 10. Ocon.

34. krog: Russella je zdaj ujel še Sainz. Medtem pa prve kaplje dežja.

32. krog: 1. Leclerc, 2. Russell, 3. Sainz, 4. Verstappen, 5. Hamilton, 6. Perez, 7. Norris, 8. Ricciardo, 9. Stroll, 10. Ocon, 11. Alonso.

31. krog: V četrtem poizkusu je Leclercu le uspelo! Zelo pozen je bil v prvem zavoju.

30. krog: Dvoboj za vodstvo v prvih treh zavojih se nadaljuje že tretji krog zapored. Russel agresivno zapira linije in ne da prvega mesta Leclercu.

28. krog: Kolo ob kolesu Leclerc in Russell. Monačanu napad po zunanji strani ni uspel.

27. krog: Samo pol sekunde prednosti vodilnega pred Leclercom, ki že napada!

24. krog: 1. Russell, 2. Leclerc, 3. Sainz, 4. Verstappen, 5. Hamilton, 6. Perez, 7. Norris, 8. Bottas, 9. Džov, 10. Ricciardo.

22. krog: Postanek Leclerca, ki se vrača za vodilnim Russellom, a tik pred Sainza.

20. krog: Leclerc še brez postanka in vodi. Na menjavo Hamilton, ki se je vrnil za Verstappna.

18. krog: V bokse Sainz. Počasna menjava. Izgubil je sekundo. Na stezo nazaj za Russellom.

17. krog: Russell na prvi postanek v bokse. Za njim na menjavo pnevmatik tudi Verstappen. Pred tem sta šla že oba McLarna.

15. krog: Ferrarija sta že tik za vodilnim Russellom. Nato deset sekund zaostanka do Hamiltona in Verstappna.

14. krog: 1. Russell, 2. Sainz, 3. Leclerc, 4. Hamilton, 5. Verstappen, 6. Perez, 7. Norris, 8. Ocon, 9. Alonso, 10. Ricciardo.

12. krog: Hamilton v prvem zavoju mimo Norrisa na četrto mesto, v drugem zavoju pa mimo mladega Britanca še Verstappen.

10. krog: 1. Russell, 2. Sainz, 3. Leclerc, 4. Norris, 5. Hamilton, 6. Verstappen, 7. Perez, 8. Ocon, 9. Alonso, 10. Ricciardo.

7. krog: Vodilnemu sporočajo, da vsaj še pol ure ne bo dežja. Verstappen je medtem že šesti. Še mimo Ocona. Perez pa mimo Alonsa.

5. krog: Russell ima dve sekundi prednosti pred Sainzom. Ima pa mehkejše gume. Alonsa je dvakrat zaneslo in Verstappen gre mimo na sedmo mesto.

3. krog (dirka se nadaljuje): 1. Russell, 2. Sainz, 3. Leclerc, 4. Norris, 5. Hamilton, 6. Ocon, 7. Alonso, 8. Verstappen, 9. Perez, 10. Magnussen.

2. krog: Virtualni varnostni avto. V drugem zavoju je nekaj razbitin z dirkalnikov na stezi. Nekaj manjših trčenj je bilo v ozadju.

Štart! Sainz je napadel Russella, a se je Britanec ubranil. Voznik Mercedesa ostaja pred Ferrarijema. Hamilton s sedmega na peto mesto, Verstappen z desetega na osmo.

Krog za ogrevanje. 60-odstotna možnost dežja. Za zdaj je še suho.

Še 10 min do štarta: Vse več oblakov nad Budimpešto. Prihaja fronta, prihaja dež.

Še 20 min do štarta: "Če na štartu obdržimo prvo mesto, smo prvi iz prvega zavoja in dobro opravimo postanke, lahko zmagamo," napoveduje vodja Mercedesove ekipe Toto Wolff. George Russell je prvič na prvem štartnem mestu.

Še pol ure do štarta: Oba dirkača Red Bulla bosta nastopila z novimi deli v pogonskem sklopu. Ker še nista presegla tri dovoljene, ohranjata štartna mesta – Verstappen deseto in Perez 11. Nov Hondin oziroma Red Bullov pogonski sklop ima tudi Gasly, ki pa je dovoljene že porabil in bo štartal na začelju oziroma iz boksov.
Sebastian Vettel
Sportal Štirikratni svetovni prvak F1 napovedal slovo
Nigel Mansell Ferrari
Sportal Steza, kjer se ne da prehitevati. Mansell se ne strinja!
Ne spreglejte