Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2023,
20.05

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

Natisni članek

VN Katarja Sergio Perez Mercedes-AMG F1 Ferrari Lando Norris Oscar Piastri McLaren Max Verstappen Red Bull Racing Formula 1

Petek, 6. 10. 2023, 20.05

6 mesecev, 3 tedne

VN Katarja, trening in kvalifikacije

Verstappnu najbližje Norris, a so mu brisali najhitrejši krog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91
Katar Max Verstappen Red Bull | Max Verstappen lahko svoj tretji zaporedni naslov potrdi že po sobotni šprinterski dirki. | Foto Reuters

Max Verstappen lahko svoj tretji zaporedni naslov potrdi že po sobotni šprinterski dirki.

Foto: Reuters

Max Verstappen je še dan oddaljen od tretjega naslova svetovnega prvaka. V petek zvečer je v Dohi osvojil prvi štartni položaj za nedeljsko VN Katarja. Drugi čas kvalifikacij je odpeljal Lando Norris, a so mu komisarji izbrisali oba dosežka v zadnjem delu, ker je zapeljal prek robnikov. Nato so tretji čas brisali še Oscarju Piastriju. V soboto sledijo kvalifikacije za šprint in šprinterska dirka.

Katar Max Verstappen
Sportal Pred zgodovinsko soboto strah pred "uničevalci podvozja"

Max Verstappen (Red Bull) tudi v Katarju nima prave konkurence. Na sobotni šprinterski dirki potrebuje le tri točke, da potrdi tretji zaporedni naslov prvaka. V petek zvečer so sicer najprej dirkali za štartna mesta za nedeljsko glavno dirko. S časom 1:23,778 je bil daleč najhitrejši. Ob njem bo v prvi štartni vrsti George Russell (Mercedes), ki je zaostal skoraj pol sekunde. V drugi vrsti bosta večkratna svetovna prvaka Lewis Hamilton (Mercedes) in Fernando Alonso (Aston Martin). Zaostala sta že več kot pol sekunde.

George Russell je še čestital Norrisu za drugo mesto, a so dirkaču McLarna nato izbrisali čas. | Foto: Reuters George Russell je še čestital Norrisu za drugo mesto, a so dirkaču McLarna nato izbrisali čas. Foto: Reuters Drugi čas kvalifikacij - z zaostankom slabe tri desetinke - je sicer odpeljal Lando Norris (McLaren), a so mu komisarji ta dosežek brisali. Pred tem so mu izbrisali že prvi hitri krog. Obakrat je zapeljal prek robnika, z vsemi štirimi pnevmatikami prek roba steze. Tako je brez veljavnega kroga zadnji del kvalifikacij končal kot deseti, kar bo njegovo štartno mesto v nedeljo. Zaradi novega asfalta so imeli številni obilo težav in zato izbrisanih časov na kvalifikacijah ni manjkalo. "Včasih sem res jezen," je po zaključku kvalifikacij prek radijske zveze dejal Norris. Tako se je zdelo, da bo tretji Oscar Piastri (McLaren). A medtem ko je Avstralec dajal izjavo, ki jo za televizijski prenos dajo prvi trije, so mu sporočili, da tudi njegov najhitrejši krog ni veljaven. To je drugega voznika McLarna pahnilo na šesto mesto.

Sergio Perez  | Foto: Reuters Sergio Perez Foto: Reuters Razočaranje prvega dela kvalifikacij je Lance Stroll (Aston Martin), ki je odpeljal samo 17. čas. Njegov ekipni kolega Alonso je bil denimo devet desetink hitrejši in je napredoval s tretjim časom. Kanadčan ima na zadnjih velikih nagradah res obilo težav. Kako izenačena je konkurenca, priča tudi podatek, da so v prvem delu izpadli vozniki petih različnih ekip. Dve še večji presenečenji pa v drugem delu kvalifikacij. Proga je postajala vse hitrejša, Carlos Sainz (Ferrari) pa je zadnji hiter krog odpeljal prezgodaj in tako končal na 12. mestu. Najhitrejši krog, sicer samo deveti čas drugega dela, pa so brisali Sergiu Perezu (Red Bull), saj ga je odneslo v petem zavoju prek robnika. In tako mu je ostal samo čas za 13. mesto.

VN Katarja, kvalifikacije:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:23,778
2. George Russell (Mercedes) +0,441
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,527
4. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,591
5. Charles Leclerc (Ferrari) +0,646
6. Oscar Piastri (McLaren) +0,762
7. Pierre Gasly (Alpine) +0,775
8. Esteban Ocon (Alpine) +0,985
9. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1,280
10. Lando Norris (McLaren) brez časa

11. Juki Cunoda (Alpha Tauri)
12. Carlos Sainz (Ferrari)
13. Sergio Perez (Red Bull)
14. Alex Albon (Williams)
15. Nico Hülkenberg (Haas)

16. Logan Sargeant (Williams)
17. Lance Stroll (Aston Martin)
18. Liam Lawson (Alpha Tauri)
19. Kevin Magnussen (Haas)
20. Guanju Džov (Alfa Romeo)

Dirkače muči peti zavoj, po le uri treninga sledijo kvalifikacije

Prvi in edini trening so odpeljali ob sončnem zahodu. Oscar Piastri. | Foto: Reuters Prvi in edini trening so odpeljali ob sončnem zahodu. Oscar Piastri. Foto: Reuters Katar že vrsto let gosti motoGP, lani je bil mesec dni prestolnica svetovnega nogometa, odslej pa je tu doma tudi formula 1. Vsaj naslednjih deset let. Pred dvema letoma so najboljši vozniki z enosedežniki tu dirkali prvič, letos drugič. Prvi in edini prosti trening je dobil vodilni v skupnem seštevku Verstappen. Bil je več kot tri desetinke hitrejši od Sainza. Leclerc in Alonso sta na tretjem in četrtem mestu zaostala še skoraj pol sekunde. Večina je imela precej težav z obvladovanjem dirkalnika na novo asfaltirani progi, še posebej v hitrem petem zavoju, ki mu nato sledi počasen šesti.

VN Katarja, prosti trening:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:27,428

2. Carlos Sainz (Ferrari) +0,334
3. Charles Leclerc (Ferrari) +0,481
4. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,491
5. Sergio Perez (Red Bull) +0,588
6. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +0,599
7. Nico Hülkenberg (Haas) +0,743
8. George Russell (Mercedes) +0,908
9. Oscar Piastri (McLaren) +0,952
10. Lando Norris (McLaren) +1,013
11. Logan Sargeant (Williams) +1,122
12. Alex Albon (Williams) +1,162
13. Lewis Hamilton (Mercedes) +1,251
14. Lance Stroll (Aston Martin) +1,262
15. Esteban Ocon (Alpine) +1,304
16. Pierre Gasly (Alpine) +1,393
17. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +1,613
18. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1,678
19. Liam Lawson (Alpha Tauri) +1,810
20. Kevin Magnussen (Haas) +2,074

Charles Leclerc  | Foto: Reuters Charles Leclerc Foto: Reuters Na tem treningu so morale ekipe in dirkači preizkusiti in najti prave nastavitve tako za kvalifikacije kot dirko, torej s prazno in polno posodo z gorivom. Obenem steze ne poznajo najbolje, saj tu formulo 1 gosti šele drugič, pa še na novo so jo asfaltirali in spremenili robnike. Veliko dela torej za 60 minut treninga, po drugi strani pa vprašanje, koliko smisla je ta sploh imel. Potekal je namreč ob sončnem zahodu, pri temperaturi okoli 40 stopinj, medtem ko bodo petkove kvalifikacije, sobotni šprint in nedeljska glavna dirka zvečer pod lučmi, ko bodo temperature nižje.

Max Verstappen Red Bull
Sportal Dvanajsti za Neweyja, tretji za Verstappna
Liam Lawson
Sportal Lawson menja poškodovanega Ricciarda tudi v Dohi
Michael Andretti
Sportal Fia prižgala zeleno luč za ekipo Andretti
Max Verstappen
Sportal Prevlada Verstappna hud udarec za formulo 1
Suzuka Max Verstappen Red Bull
Sportal Imperij Red Bull in številke, ki se jim čudimo
Ne spreglejte