Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
31. 1. 2013,
8.25

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

McLaren Jenson Button Sergio Perez Lewis Hamilton

Četrtek, 31. 1. 2013, 8.25

8 let, 3 mesece

VIDEO: Novi McLaren kot lanski, a pod 'kožo' povsem drugačen

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po Lotusu je svoj novi dirkalnik pokazal McLaren. Jenson Button in Sergio Perez sta MP4-28 odgrnila opoldne. Na prvi pogled se ne razlikuje od MP4-27. Po lanskem razočaranju so cilji najvišji.

McLarnov MP4-27 je bil lani najhitrejši, pa čeprav ni imel stopničastega nosu. A zaradi nekaj nesrečnih odstopov in napak mehanikov ob postankih je Lewis Hamilton ostal brez naslova prvaka. Zadnji McLarnov dirkaški naslov tako datira v leto 2008 (Hamilton), konstruktorskega pa nimajo že vse od sezone 1998, ko sta zanje dirka Mika Häkkinen in David Coulthard. Z MP4-28, kot naj bi se imenoval dirkalnik za sezono 2013, začenjajo novo dobo, saj so po šestih letih izgubili Hamiltona. Prvi dirkač bo tako izkušeni Jenson Button, v ekipi pa se mu je pridružil komaj 23-letni Sergio Perez. Mehičan je bodisi njihova svetla prihodnost bodisi velika napaka.

MP4-28 ni ponudil presenečenja. "Je povsem enake barvne sheme kot lani. Mislim, da je podoben lanskemu dirkalniku, a pod 'kožo' je povsem drugačen," je v prvi izjavi po odgrnitvi dejal Button. "Vemo, da se tehnična pravila niso bistveno spremenila, a so se ravno dovolj, da bo to naredilo razliko." Stopnice na nosu torej znova ni. Je pa ta visoko dvignjem. Po vzoru lanskega Ferrarija pa so se odločili za t. i. "pull-rod" vzmetenje na prednjih pnevmatik.

Na predstavitvi je manjkal tehnični direktor Paddy Lowe, kar je znova okrepilo govorice, da se utegne preseliti k Mercedesu. Vodja ekipe Martin Whitmarsh je to zanikal, da pa utegne Lowe oditi naslednje leto (na predstavitvi ga ni bilo, ker se raje posveča delu).

Z novim dirkalnikom želijo na sam vrh. "Brez dvoma smo lansko sezono končali z najhitrejšim dirkalnikom, ta dirkalnik pa je že zdaj hitrejši od lanskega," je zatrdil Whitmarsh in dodal, da ga letos nameravajo izboljševati iz dirke v dirko."

Novinec v ekipi Perez je bolj kot o dirkalniku govoril o občutkih, kako je postati dirkač McLarna. "Ta ekipa ima fantastično zgodovino, ki smo se je danes še enkrat spominili, zato sem še toliko bolj motiviran. McLaren je v primerjavi s Sauberjem velik korak naprej. Komaj čakam, da na testiranjih sedem za volan."

"Zavedam se odgovornosti, ki sem jo dobil. Ne smem razočarati delodajalcev, pa tudi družine ne, ki me že od malega podpira," je še dejal Checo.

Na predstavitvi smo videli več McLarnovih šampionskih dirkalnikov, pa tudi njihove dirkalne avtomobile. Button se je na sceno pripeljal z mclarnom P1 supercar, Perez pa z mclarnovim spyderjem.

MP4-28 bomo na stezi prvič videli naslednji teden, ko se v Jerezu začnejo testiranja.

Ne spreglejte