Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 9. 2023,
12.00

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Niki Lauda David Coulthard Sebastian Vettel nürburgring Nordschleife Formula 1

Nedelja, 10. 9. 2023, 12.00

7 mesecev, 2 tedna

Nürburgring

Vettel v šampionskem Red Bullu zapeljal v zeleni pekel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Štirikratni svetovni prvak formule 1 Sebastian Vettel je znova sedel v enega svojih šampionskih Red Bullovih dirkalnikov in se zapeljal po dirkališču Nordschleife. S starim očetovim Ferrarijem je v zeleni pekel zapeljal tudi Mathias Lauda.

Greg Maffei Charles Leclerc
Sportal "Lahko mu samo zlomimo nogo"

Sebastian Vettel | Foto: Guliverimage Sebastian Vettel Foto: Guliverimage Formula 1 v zadnjih dveh desetletjih išče nova tržišča in tako ostaja brez številnih klasik. Med te zagotovo sodita Nürburgring in Hockenheimring. Obe dirkališči sta imeli finančne težave, nekaj let sta se izmenjavali kot gostiteljici VN Nemčije, zdaj pa že tretje leto zapored Nemčija dirke formule 1 sploh nima. Pa gre za eno od zibelk avtomotošporta, ki je dala tudi številne vrhunske voznike, med njimi sedemkratnega svetovnega prvaka Michaela Schumacherja in štirikratnega prvaka Sebastiana Vettla. V konkurenci bogatih predvsem arabskih držav in zdaj še ZDA si dirke formule 1 enostavno ne more več izboriti.

Mathias Lauda v Ferrariju svojega očeta Nikija Laude, ki je na Nordschleifu preživel strahovito nesrečo, ko je njegov dirkalnik zajel ogenj. | Foto: Guliverimage Mathias Lauda v Ferrariju svojega očeta Nikija Laude, ki je na Nordschleifu preživel strahovito nesrečo, ko je njegov dirkalnik zajel ogenj. Foto: Guliverimage To soboto so se na sloviti Nürburgring dirkalniki formule 1 vendarle vrnili. In čeprav ni šlo za pravo dirko, se je na zbralo več kot 60 tisoč ljubiteljev dirkaškega športa. Na asfaltu so videli nekaj atraktivnih starih dirkalnikov in nekdanjih zvezd tega športa (Gerhard Berger, Ralf Schumacher, David Coulthard, Jos Verstappen ...) Prvo ime dogodka pa je bil Sebastian Vettel, ki je tako po skoraj letu dni znova sedel v kokpit, in sicer v enega svojih šampionskih Red Bullov. Nemec se zadnja leta zavzema tudi za varstvo okolja in tako so na njegovo pobudo vozili na pogon sintetičnih goriv.

Ni pa vozil samo po modernem Nürburgringu, ampak je odpeljal tudi krog po tako imenovanem zelenem peklu. Na 20-kilometrskem Nordschleifu so z dirkalniki formule 1 dirkali do leta 1976. Tistega leta je tam strašljivo nesrečo doživel in čudežno preživel Niki Lauda. S starim Ferrarijem je na Nordschleife zapeljal njegov sin Mathias Lauda.

Sebastian Vettel in David Coulhard na dirkališču Nordschleife | Foto: Guliverimage Sebastian Vettel in David Coulhard na dirkališču Nordschleife Foto: Guliverimage

Montreal Sergio Perez
Sportal Opravičilo za žaljive besede: "Je pač Južnoameričan"
Zandvoort Daniel Ricciardo Alpha Tauri
Sportal Ricciardo na terapijah, ni še jasno, kdaj se vrača
Monza Carlos Sainz
Sportal Rekorderja ni ustavil, je pa roparje, ki so ga napadli po dirki
Ne spreglejte