Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
18.30

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

Natisni članek

Red Bull Racing Max Verstappen FIA VN Azerbajdžana Formula 1

Torek, 25. 4. 2023, 18.30

12 mesecev

Odslej ločene kvalifikacije za šprintersko dirko

Verstappnu ne bo všeč: F1 spreminja pravila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85
VN Savdske Arabije Max Verstappen | Ta konec tedna bomo videli dve dirki in dvoje kvalifikacij. In en sam trening. | Foto Guliver Image

Ta konec tedna bomo videli dve dirki in dvoje kvalifikacij. In en sam trening.

Foto: Guliver Image

Na šestih velikih nagradah formule 1, kjer bo tudi šprinterska dirka, bodo odpeljali samo en trening, namesto drugega pa bodo izpeljali dodatne kvalifikacije samo za šprint. Spremembo so ekipe potrdile soglasno. Veljala bo že ta konec tedna v Bakuju.

Max Verstappen
Sportal Ideja o dodatnih kvalifikacijah za šprint jezi Verstappna

Max Verstappen | Foto: Reuters Max Verstappen Foto: Reuters Napovedovalo se je že nekaj tednov, aktualni prvak Max Verstappen (Red Bull) ni bil navdušen, a se je zdaj res zgodilo. Le tri dni pred začetkom dirkaškega konca tedna v Azerbajdžanu: sprememba v tekmovalnem pravilniku za velike nagrade formule 1, ki imajo ob klasični še sobotno šprintersko dirko. Te v formuli 1 poznamo od sezone 2021. V prejšnjih dveh so bile po tri, letos jih bo kar šest. Doslej je ta 100-kilometrska dirka odločila štartni vrstni red za nedeljsko glavno dirko v dolžini 300 kilometrov. Zdaj ne bo več tako.

Že ta petek v Bakuju bomo videli en prosti trening in nato kvalifikacije za štartna mesta na nedeljski dirki (in ne za sobotno, kot je bilo to v prejšnjih dveh letih). V soboto drugega treninga ne bo, ampak bodo izvedli nekoliko krajše kvalifikacije za šprintersko dirko (prvi del bo dolg 12 minut, drugi 10 in tretji le osem). V vsakem od treh delov bodo morali uporabiti nov set pnevmatik. V soboto popoldne bo nato sledil šprint, kjer bo točke dobilo najboljših osem (od osem do ena). V nedeljo bo sledila glavna dirka, na kateri se delijo točke od 25 do ena.

Na šestih velikih nagradah bodo tako imeli ekipe in dirkači en sam prosti trening za nastavitve dirkalnikov. V Bakuju, ko ekipe prihajajo z nekaj nadgradnjami na dirkalniku, bo to še dodaten izziv. Verstappnu tak format ni všeč, nedavno je celo grozil, da ga taka formula 1 ne zanima in bi jo lahko kar zapustil. In zakaj sploh sprememba: ker naj bi dirkači zdaj bolj pritiskali, več tvegali na šprinterski dirki. Ker ta pač ne bo več odločala o štartnih mestih za glavno dirko.

Spored VN Azerbajdžana:

Petek, 28. 4.:

11.30 – prosti trening
15.00 – kvalifikacije za dirko

Sobota, 29. 4.:
10.30 – kvalifikacije za šprint
15.30 – šprinterska dirka

Nedelja, 30. 4.:
13.00 – dirka

Fernando Alonso Aston Martin Bahrajn George Russell Mercedes | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage O novem pravilniku so se več tednov pogovarjali predstavniki Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) in predstavniki ekip. Na torkovem glasovanju so spremembe potrdili soglasno. 

Po Bakuju bodo takšni dirkaški konci tedna letos še v Avstriji, Belgiji, Katarju, Teksasu in v Braziliji.

Na preostalih velikih nagradah (teh bo letos še 14) sistem tekmovanja ostaja enak: trije prosti treningi, kvalifikacije in nedeljska dirka.

Druga sprememba: štiri dele pogonskega sklopa (motor z notranjim zgorevanjem, turbo in enoti MGU-H ter MGU-K) lahko letos brez kazni uporabijo štiri (doslej so bile dovoljene tri). Še naprej pa lahko brez kazni štartnih mest v vsakem dirkalniku uporabijo le dve kontrolni elektronski enoti (ECU). Charles Leclerc ima nameščeno že tretjo.
VN Bahrajna Carlos Sainz Fernando Alonso Ferrari Aston Martin
Sportal Na naslednjih dirkah bo razmerje moči med ekipami drugačno
Adrian Newey
Sportal Strah, da Red Bull izgubi svojega genija?
Charles Leclerc Ferrari
Sportal Tri aprilske nedelje brez dirke priložnost za Ferrari
Ne spreglejte