Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
17. 10. 2015,
12.57

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Yamaha VN Avstralije MotoGP

Sobota, 17. 10. 2015, 12.57

1 leto, 8 mesecev

Valentino Rossi si lahko privošči velik luksuz, a si ga ne bo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ker se boj za naslov svetovnega prvaka v kraljevskem razredu MotoGP bliža vrhuncu, so se mediji in navijači spustili v intenzivna preračunavanja, kako bi lahko Valentino Rossi prišel do desetice.

Yamahin tovarniški dirkač Valentino Rossi, ki ima v svojih vitrinah že devet lovorik (eno je osvojil v razredu do 125 ccm - 1997, eno v kategoriji do 250 ccm - 1999, sedem pa v kraljevskem razredu – 2001-2005, 2008, 2009), v svoji dvajseti sezoni v svetovnem motociklističnem prvenstvu cilja na okrogli deseti naslov svetovnega prvaka. Italijan je tri dirke pred koncem sezone v Motegiju svojo prednost pred še edinim tekmecem za najprestižnejšo lovoriko, moštvenim kolegom Jorgejem Lorenzom, s 14 točk povišal na 18. Čeprav gre za veliko prednost, pa Rossi še ne more mirno spati. Na voljo je namreč še 75 točk.

Valentino si lahko privošči takšen luksuz, da se na preostalih treh dirkah čez cilj pripelje kot drugi in postane svetovni prvak. Četudi bi Jorge Lorenzo zmagal na vseh treh dirkah. V tem primeru bi Španec zbral 75 točk, Italijan pa 60 točk. Valentino bi po takšnem scenariju naslov svetovnega prvaka osvojil s prednostjo 3 točk. Če bi se to res zgodilo, bi Jorge doživel še drugo veliko frustracijo v svoji karieri, saj bi v celi sezoni zmagal devetkrat (Rossi samo štirikrat) in ostal brez naslova. Nekaj podobnega se mu je že zgodilo leta 2013, ko ga je Marc Marquez ugnal za 4 točke. Takrat je Lorenzo pobral osem zmag, Marquez pa šest. Tudi pred dvema letoma je Lorenzo zmagal zadnje tri dirke, a to ni bilo dovolj za naslov prvaka.

Lorenzo je pripravljen na tri bitke z Rossijem

"Zame je takšen razplet povsem nemogoč. Midva bova zelo težko do konca sezone prvi in drugi, ker sta obe tovarniški Hondi zelo močni (Marquez in Pedrosa, op. p.). In na treh stezah imamo popolnoma drugačne razmere in tri zelo različne tipe stez. Nikoli se nisem igral s preračunavanji, ker se v 99 odstotkih ne zgodijo. Zato moram biti osredotočen na Phillp Island in skušati dirko končati pred Jorgejem. To je moj cilj, bolj kot računati na to, da bom dirko končal za njim," je pred zadnjim trojčkom dirk v letošnji sezoni povedal Valentino Rossi.

Italijan bo na Phillip Islandu branil lansko zmago: "Upam, da bomo imeli podoben dober konec tedna kot lani in da bomo prišli na stopničke. Mislim, da je za prvenstvo najbolje, da se osredotočiš na vsako dirko posebej. Phillip Island je edinstvena steza. Rad jo imam, a jo ima tudi večina mojih tekmecev. Na tej stezi je zmeraj težko najti prave nastavitve. Tudi razmere za dirkanje so zelo kočljive, ker je veliko vetra in nizke temperature."

Če gledamo samo številke, se je Lorenzo znašel pod večjim pritiskom kot Rossi, saj mora na treh dirkah nadomestiti 18 točk zaostanka. Jorge mora torej preplezati veliko goro, na kateri trenutno sedi Rossi. Valentino pa mu mora s svojimi rezultati onemogočiti, da bi ga dosegel in sklatil z gore. Lorenzo se dobro zaveda, da tudi tri zmage morda ne bodo dovolj za naslov prvaka in da mu bo pri osvajanju lovorike s svojimi napakami moral pomagati Rossi ali pa Hondina dirkača Marquez in Pedrosa. Pred Špancem so še trije veliki izzivi: Phillip Island, Sepang in Valencia.

"Po še eni čudni dirki v Motegiju sem izgubil dragocene točke, a sem še zmeraj v boju za naslov svetovnega prvaka. Res je, da bom zaostanek 18 točk za Valentinom težko posekal, a bom poskusil z vsemi svojimi močmi. Če bom zmagal na vseh treh dirkah in bo Valentino naredil kakšno napako, še lahko osvojim naslov prvaka. Zdaj nas čaka še ena lepa dirka. Phillip Island je steza, ki jo imam zelo rad, a tudi Vale uživa na njej, zato bo zanimivo," je pred Phillip Islandom povedal Jorge Lorenzo.

Ne spreglejte