Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2020,
15.29

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

Pol Espargaro Jack Miller Miguel Oliveira MotoGP, Spielberg MotoGP Motocikel

Nedelja, 23. 8. 2020, 15.29

3 leta, 8 mesecev

MOTOGP, VN ŠTAJERSKE

Portugalec prekinil Ducatijev niz v Spielbergu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Miguel Oliveira | Portugalec Miguel Oliveira je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v razredu motoGP v Spielbergu.  | Foto Reuters

Portugalec Miguel Oliveira je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v razredu motoGP v Spielbergu.

Foto: Reuters

Portugalec Miguel Oliveira je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v razredu motoGP v Spielbergu. Na VN Štajerske je voznik KTM tik pred koncem ugnal Avstralca Jacka Millerja (Ducati) in Španca Pola Espargaroja (KTM).

Oliveira je dosegel svojo prvo zmago v kraljevskem razredu, hkrati pa je prekinil niz petih zaporednih zmag Ducatija v Spielbergu. Francoz Fabio Quartararo, ki je bil 13., je na vrhu skupnega seštevka ohranil tri točke prednosti pred Italijanom Andreo Doviziosom, ki je bil danes peti. Tretji je Maverick Vinales, ki za vodilnim zaostaja že 22 točk.

Druga zaporedna dirka v Spielbergu je bila znova zanimiva in napeta, podobno kot pred sedmimi dnevi pa jo je zaznamoval padec, ki se je tudi tokrat na srečo končal brez hujših posledic.

Maverick Vinales je bil znova v središču pozornosti. | Foto: Reuters Maverick Vinales je bil znova v središču pozornosti. Foto: Reuters

Enako kot prejšnji teden je bil v središču pozornosti voznik Yamahe Maverick Vinales. Dvanajst krogov pred ciljem je pri hitrosti več kot 220 kilometrov na uro namenoma skočil z motorja. Sam jo je odnesel brez poškodb, Yamaha pa se je raztreščila v ogradi in zagorela. Kot je kasneje povedal Vinales, so mu odpovedale zavore.

Zaradi nesreče so sodniki izobesili rdečo zastavo, največ pa je pri tem izgubil Španec Joan Mir (Suzuki), ki je imel v trenutku nesreče dobri dve sekundi prednosti pred zasledovalci in bil na poti do zmage. Mir je dirko nato končal šele na četrtem mestu.

"Zelo sem čustven. Rad bi povedal veliko stvari, vendar enostavno ne najdem besede. Vpisal sem se v zgodovino svoje države," je dejal 25-letni Portugalec. Poleg tega, da je bila to zanj prva zmaga v motoGP, je bila to tudi prva zmaga za Portugalsko v najelitnejšem razredu, hkrati pa prva za moštvo Tech3, ki sodi pod okrilje KTM.

Prevlada Italijanov v moto2 in moto3

V moto2 je Italijan Marco Bezzecchi ciljno črto prečkal kot drugi, vendar so sodniki po analizi posnetka kaznovali Jorgeja Martina zaradi vožnje izven steze v zadnjem krogu, tako da se je 21-letni Italijan veselil prve zmage v moto2. "Jokal sem kot majhen otrok, ko sem zvedel, da sem zmagal," je priznal Bezzecchi. Ta je skozi cilj prišel 1,5 sekunde za Špancem, ki je v Spielbergu zmagal prejšnji teden.

Marco Bezzecchi je slavil v razredu moto2. | Foto: Getty Images Marco Bezzecchi je slavil v razredu moto2. Foto: Getty Images

V skupni razvrstitvi je vodstvo kljub šele šestemu mestu zadržal Italijan Luca Marini (87), osem točk manj ima Enea Bastianini, Jorge Martin je tretji (79), današnji zmagovalec pa se je povzpel na peto mesto.

Tudi v najšibkejšem razredu si bo zmagovalec za vse življenje zapomnil VN Štajerske. Osemnajstletni Italijan Celestino Vietti na KTM je prav tako slavil prvič v karieri na SP. Drugo in tretje mesto sta zasedla voznika Honde; drugi je bil njegov rojak Tony Arbolin, tretji pa Japonec Ai Ogura.

V skupnem seštevku vodi Španec Albert Arenas (106), zmagovalec v Spielbrgu prejšnji teden, tokrat pa šele peti, ki ima 25 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, Japoncem Oguro, tretji pa je Britanec John McPhee (67).

Sedma od skupno petnajstih dirk te sezone bo 13. septembra v Misanu za VN San Marina.

motoGP:
1. Miguel Oliveira (Por/KTM) 16:56,025
2. Jack Miller (Avs/Ducati) + 0,316
3. Pol Espargaro (Špa/KTM) 0,540
4. Joan Mir (Špa/Suzuki) 0,641
5. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati) 1,414
6. Alex Rins (Špa/Suzuki) 1,450

Skupno SP (5):
1. Fabio Quartararo (Fra) 70 točk
2. Andrea Dovizioso (Ita) 67
3. Jack Miller (Avs) 56
4. Brad Binder (JAR) 49
5. Maverick Vinales (Špa) 48
6. Takaaki Nakagami (Jap) 46

Moto2:
1. Marco Bezzecchi (Ita/Kalex) 37:12,461
2. Jorge Martin (Špa/Kalex) isti čas
3. Remy Gardner (ZDA/Kalex) + 1,027

SP skupno (6):
1. Luca Marini (Ita) 87 točk
2. Enea Bastianini (Ita) 79
3. Jorge Martin (Špa) 79

Moto3:
1. Celestino Vietti (Ita/KTM) 37:10,319
2. Tony Arbolino (Ita/Honda) + 0,410
3. Ai Ogura (Jap/Honda) 0,938

SP skupno (6):
1. Albert Arenas (Špa) 106 točk
2. Ai Ogura (Jap) 81
3. John McPhee (VBr) 67

Preberite še:

Pol Espargaro
Sportal Španec v Spielbergu s prvega mesta
Marc Marquez
Sportal Marquez vsaj še nekaj časa brez dirk
Ne spreglejte