Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
30. 4. 2012,
18.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mugello Ferrari Mercedes Pirelli

Ponedeljek, 30. 4. 2012, 18.28

8 let

Testiranja, ki lahko spreobrnejo potek sezone

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Od torka do četrta so ekipe formule 1 na testiranjih. V tako izenačeni sezoni lahko večje nadgradnje, ki jih napovedujejo, pomenijo tudi preobrat v razmerju moči. Glavni adut je Ferrari.

Dva vikenda brez dirke formule 1 ne pomenita počitka za ekipe in dirkače. Karavana najelitnejšega dirkaškega tekmovanja je že v Toskani, kjer se na dirkališču Mugello v torek začenjajo prva testiranja sredi sezone po štirih letih. Običajno trije testni dnevi ne bi pomenili večjih pretresov, a letos temu utegne biti drugače. Razlike med moštvi so bile na uvodnih štirih dirkah majhne kot že dolgo ne. Že najmanjše spremembe na dirkalnikih so lahko pomenile pet, morda celo 10 mest višjo ali nižjo uvrstitev. V Mugellu pa bo večina ekip preizkušala nove aerodinamične pakete, pa denimo povsem spremenjene izpušne sisteme. Če se komu te večje nadgradnje oziroma spremembe poklopijo, bi lahko naslednji konec tedna na VN Španije videli na novo postavljena razmerja moči.

Največ si od Mugella obeta Ferrari, z vsega 45 točkami (25 kot posledica srečnih naključij na deževni VN Malezije) največje razočaranje začetka sezone. F2012 naj bi bil skorajda nov. Nekateri so ga poimenovali kar "Ferauber", saj je moštvo iz Maranella povsem skopiralo Sauberjev zadek dirkalnika (vključno z izpušnim sistemom). A to še ni vse: imelo bodo spremenjene bočne stranice in še več drugih aerodinamičnih popravkov. Vprašanje sicer je, če imajo vse to že pripravljano, tako da se lahko zgodi, da bodo z nekaj nadgradnjimi prišli šele v Barcelono. "Ekipa dela dan in noč. S Felipejem ekipi zaupava, da bodo nadgradnje delovale. Mislim, da so testiranja v Mugellu in nekaj naslednjih dirk ključnih. Upam, da bo odslej prvenstvo drugačno," se nadeja Fernando Alonso, ki kljub nekonkurenčnemu dirkalniku še ni izpadel iz igre za naslov prvaka, saj za vodilnim Sebastianom Vettlom (Red Bull) zaostaja le 10 točk.

Testiranja bodo zelo resno vzeli tudi pri Mercedesu, saj moramo ugotoviti, kako konstantno iz dirkalnika potegniti maksimum. Z izjemno VN Kitajske jim to letos še ni uspelo. Več ekip pa meni, da ti trije dnevi vendarle ne bodo tako zelo koristni, saj steza v Mugellu naj ne bi bila primerna. Ker je zelo hitra, se bodo na njej lahko pripravljali le za Silverstone ali denimo za Suzuko, ki pa sledi šele jeseni, ne pa za počasnejša dirkališča (Monte Carlo, Valencia) oziroma za steze z močnimi zaviranji (Montreal), ki sledijo v naslednjih mesecih.

Hispania bo testiranja izpustila. V dirkalnikih bomo videli tudi nekaj rezervnih dirkačev: v Lotusu v torek Jeroma d'Ambrosia, v Force Indii Julesa Bianchija, za McLaren bosta vse tri dni dirkala Oliver Turvey in zmagovalec prve letošnje dirke nemškega prvenstva turnih avtomobilov (DTM) Gary Paffett. Jenson Button se bo medtem mudil na promocijski prireditvi v Budimpešti. Ferrari, Red Bull, Mercedes in Sauber pa denimo ne bodo ničesar prepustili naključju in bodo v Toskani dirkali izključno s svojimi rednimi dirkači.

Ne spreglejte