Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
25. 3. 2012,
7.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Malezije Lewis Hamilton Fernando Alonso Sergio Perez Ferrari Sauber

Nedelja, 25. 3. 2012, 7.31

8 let

Senzacionalno: zmaga Alonsu, Perez s Sauberjem drugi

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Fernando Alonso je s Ferrarijem, ki se je zdel povsem nekonkurenčen, dobil VN Malezije. Kos mu je bil le 22-letni Sergio Perez, ki je sebi in Sauberju pridirkal uspeh kariere!

Ne le, da je Fernando Alonso (Ferrari) dobil VN Malezije, po drugi dirki sezone 2012 formule 1 je prevzel vodstvo v skupnem seštevku. Pa vsi dobro vemo, kako počasen je F2012 na kvalifikacijah. V Sepangu se je v vodstvo prebil po enourni prekinitvi zaradi dežja, nato pa zlahka držal več kot 15 sekund prednosti pred sprva vodečnim Lewisom Hamiltonom (McLaren). Slednji je po drugem letošnjem najboljšem štartnem položaju znova končal "le" na tretjem mestu. Med njiju se je senzacionalno uvrstil Sergio Perez (Sauber). Če ne bi sedem krogov pred koncem naredil napake in izgubil pet sekund, bi bržkone Alonsa prehitel in celo zmagal. A že drugo mesto je za 22-letnega Mehičana na njegovi 19. dirki v formuli 1 dosežek kariere. Prav tako Sauber še nikoli ni bil tako dober. Medtem je Felipe Massa (Ferrari) doživel nov debakel in končal na 15. mestu. Pritiski italijanskih medijev, da naj Ferrari Masso zamenja za Pereza se bodo tako le še stopnjevali.

Osmoljenca Sepanga sta najboljša izpred tedna dni. Jenson Button (McLaren) je po drugem mestu v začetku dirke v zmedi postankov po koncu prekinitve zadel v enega od dirkačev iz začelja in po menjavi prednjega krilca ni imel več možnosti za točke. Dirko je končal na 14. mestu. Sebastian Vettel (Red Bull) pa je moral le nekaj krogov pred karirasto zastavo na dodaten postanek, potem ko se mu je predrla pnevmatika. Brez točk je ostal na 11. mestu. Tako je Mark Webber po VN Malezije (bil je četrti) višjeuvrščeni dirkač Red Bulla v skupnem seštevku. Izpostaviti velja še šesto mesto Bruna Senne. Williams je tako le dobil pred tednom dni zakleto šesto mesto. Kimi Räikkönen (Lotus) je bil na dirki malo viden in je z zaostankom 30 sekund osvojil peto mesto.

Kako se je razpletalo

Nekaj minut pred štartom druge dirke sezone je začelo rahlo deževati in vsi najboljši so štartali s pnevmatikami "intermediate". Hamilton je potegnil najbolje in v prvem zavoju zadržal vodilno mesto s kvalifikacij. Button je bil drugi, Romain Grosjean (Lotus) pa je za tretje prehitel Michaela Schumacherja (Mercedes). Nekaj zavojev kasneje sta slednja trčila: Grosjean je drugič zapored predčasno končal dirko, Nemec je padel na začelje. Dež je postajal iz minute v minuto močnejši. Perez je že po prvem krogu zapeljal po dežne gume, ostali med četrtim in šestim krogom. Mehičan je profitiral. Ko so vsi opravili s postankom, je bil tretji. Pred njim sta ostala le Hamilton in Button, sledili pa so mu Webber, Alonso in Vettel. Slednji je v bokse zapeljal tik za ekipnim kolegom in tako izgubil nekaj sekund. Na 10. mestu je bil Narain Kartikejan (HRT), ki je štartal z dežnimi gumami. Krog kasneje je na progo zapeljal varnostni avto. Zadnji sektor steze je "bil kot jezero", kot se je izrazil Button. Tako kot pred dvema letoma je dirkališče v Sepangu zaradi "akvaplaninga" postalo nevozno in v devetem krogu so dirko prekinili.

Dirka se je nadaljevala po eni uri, ko je dež prenehal, steza pa se je začela počasi sušiti. Hamilton je dobil leteči štart, saj je Button takoj zapeljal na menjavo dežnih pnevmatik za tiste vmesne. V naslednjih petih krogih so se vsi zvrstili v boksih in vrstni red se je povsem premešal. V vodstvu se je znašel Alonso, na drugem mestu Perez in na tretjem po težavah na postanku Hamilton. Medtem je Button trčil v Kartikejana in moral na menjavo prednjega krilca. Z dodatnim postankom je zdrsnil na 20. mesto. Na vse bolj suhi stezi sta Fernando in Sergio za več kot deset sekund pobegnila Lewisu. Za njimi se je odvijala bitka za četrto mesto: v 23. krogu je Vettel uspel prehiteti Nica Rosberga (Mercedes), tik za njima sta bila Räikkönen in Webber. Krog kasneje je mimo Nica prišel še Kimi, nato še Webber. Mercedesu so znova najhitreje odpovedovale pnevmatike, saj je izgubljal tudi Schumacher. Najhitrejše kroge na dirki sta si izmenjavala Alonso in Perez.

Pred zadnjo tretjino dirke je bila proga vse bolj suha. Morda bi kdo že pomislil na pnevmatike za suho stezo, a je vremenska napoved obetala nove padavine. Perez je bil iz kroga v krog hitrejši in je do 41. kroga zaostanek za vodilnim zmanjšal na sekundo. Alonso je takoj zapeljal na postanek (nadeli so mu "slickse"). Perez in Hamilton sta šla na tretji postanek krog kasneje kot zadnja in ostala za dirkačem Ferrarija. Mehičanov zaostanek se je povečal nazaj na sedem sekund. A že nekaj krogov kasneje je Checo spet pritiskal. Bil je po sekundo na krog hitrejši od Fernanda. Ko pa ga je sedem krogov pred karirasto zastavo ujel, je naredil napako, zapeljal s steze, se sicer rešil na asfaltni izletni coni, a izgubil pet sekund. Do konca jih ni več nadoknadil in Alonso je slavil prvo zmago v sezoni. Napovedane druge "pošiljke" dežja ni bilo. Medtem je Vettlu razneslo zadnjo levo pnevmatiko in po dodatnem postanku je zdrsnil na 12. mesto. Pred koncem je pridobil le eno, potem ko je Pastor Maldonado (Williams) zopet odstopil nekaj kilometrov pred ciljem (tokrat zaradi odpovedi motorja).

Ne spreglejte