Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
29. 5. 2016,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser MXGP

Nedelja, 29. 5. 2016, 12.00

6 let, 7 mesecev

"Res je noro gledati spopade med Gajserjem, Febvrejem in Cairolijem"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Danes bosta imela Tim Gajser in Romain Febvre dve priložnosti v Španiji, da ustavita nalet Antonia Cairolija, ki je na zadnjih štirih dirkah trikrat zmagal in bil enkrat drugi. Morda pa bo Cairoli obdržal fantastično formo in mlajšima tekmecema odščipnil še več dragocenih točk.

V elitni motokros kategoriji v svetovnem prvenstvu, MXGP, je na osmem prizorišču sezone v Pietramurati v Italiji na plan z vso silovitostjo udaril troboj za naslov svetovnega prvaka med šampionom MX2 in lastnikom rdeče tablice Timom Gajserjem, branilcem naslova prvaka v MXGP Romainom Febvrejem in osemkratnim svetovnim prvakom, Italijanom Antoniem Cairolijem.

Spopadu treh svetovnih prvakov za najžlahtnejšo lovoriko v svetovnem motokrosu nismo bili priča že več kot desetletje. Leta 2005 se je prvak MX2 Ben Townley spopadel z dvojnim svetovnim prvakom Mickaelom Pichonom, večkratnim svetovnim prvakom Joelom Smetsom in z najboljšim vseh časov, osemkratnim svetovnim prvakom Stefanom Evertsom. Morda bo četveroboj v MXGP potekal že v prihodnji sezoni, ko naj bi med elito napredoval Jeffrey Herlings, ki v MX2 kot kakšen buldožer melje vse pred seboj.

"Gajser je verjetno najhitrejši v MXGP, a dela napake"

In Britanec je ravno pravi človek za komentiranje trenutnega položaja v MXGP. Za uradno spletno stran MXGP je Jeffrey Herlings izjavil: "Res je noro gledati to. Ti fantje so tako hitri. Če pogledate Gajserja, je eden izmed najhitrejših v MXGP, morda celo najhitrejši, a dela manjše napake, ki so ga stale ogromno točk. V Italiji je na drugi dirki vodil, potem pa padel."

"Mislim, da bi se lahko to Timu poznalo na koncu sezone, še posebej zato, ker Cairoli pobere veliko točk in ima super štarte. Trenutno zaostaja le 25 točk in je postal konstanten. Je starejši, ne dela napak in ima veliko izkušenj. Mislim, da bo odločitev o naslovu svetovnega prvaka MXGP padla na finalu v Glen Helen."

Antonio Cairoli v zadnjem času dirka kot prerojen. Starost mu bolj koristi kot škodi. | Foto: Antonio Cairoli v zadnjem času dirka kot prerojen. Starost mu bolj koristi kot škodi.

"Tim in Romain nista neustrašna dirkača, ampak dirkata samozavestno"

Svoj pogled na troboj v MXGP je razkril tudi dirkač MXGP Shaun Simpson, ki je neposreden tekmec Gajserja, Febvreja in Cairolija: "Če pogledamo z zornega kota Tima Gajserja, se fant zelo udobno počuti na svojem motorju. Želi izstopati, včasih se vozi povsem po robu mogočega in vse obrne v svojo korist. Zelo dobro upravlja svoj motor. To ga je pripeljalo na višjo raven dirkanja."

"Romain Febvre hoče biti na isti ravni kot Gajser in tudi njegov motor odlično deluje. Mislim, da vodilna dirkača nista imela hudih nesreč ali poškodb. Za Gajserja in Febvreja ne bi rekel, da sta neustrašna dirkača, ampak dirkata samozavestno in prav zaradi tega sta nekaj posebnega. Antonio Cairoli mora še najti optimalne nastavitve svojega motorja, potem pa bo moral ugotoviti še, kako se bo njegov motor obnašal v katerikoli situaciji. Verjamem, da bo on postal tretji član te izjemne skupine."

"Cairoli ima še zmeraj ostrino in bo zraven na vsaki dirki"

MXGP-dirkač Ken De Dycker, ki je trenutno poškodovan in je dober Cairolijev prijatelj, je prepričan, da bo Antonio zelo nagajal Gajserju in Febvreju v boju za naslov svetovnega prvaka: "Impresivno je bilo, kako hitro je napredoval Gajser. Je tudi zelo konstanten. Tu imamo še Febvreja. Ta dva sta verjetno najhitrejša, a vem, da ima Cairoli še zmeraj ostrino in da bo zraven na vsaki dirki. Antonio se še muči s poškodbo, pa tudi na motorju mora izboljšati še nekaj stvari. Vsak konec tedna bo boljši."

Ne spreglejte