Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2024,
19.15

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

M-Sport Hyundai Toyota Elfyn Evans Ott Tänak Thierry Neuville Sebastien Ogier Reli Monte Carlo WRC

Petek, 26. 1. 2024, 19.15

3 mesece

Reli Monte Carlo, petek

Ogier za 10. zmago vse bliže Evansu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
reli Monte Carlo Elfyn Evans Toyota | Elfyn Evans je vodil po šesti hitrostni preizkušnji relija Monte Carlo. | Foto Red Bull Content Pool

Elfyn Evans je vodil po šesti hitrostni preizkušnji relija Monte Carlo.

Foto: Red Bull Content Pool

Osemkratni svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier skuša še desetič zmagati na domači dirki, reliju Monte Carlo. Po osmih od 17 hitrostnih preizkušenj ene največjih dirk ima 4,5 sekunde zaostanka za vodilnim Elfynom Evansom.

reli Monte Carlo Hyundai Thierry Neuville
Sportal Večna poraženca lahko končno osvojita naslov prvaka

Sebastien Ogier | Foto: Red Bull Content Pool Sebastien Ogier Foto: Red Bull Content Pool Ozke asfaltne gorske ceste so bile v četrtek zvečer na uvodnih dveh nočnih hitrostnih preizkušnjah prvi preizkus za najboljše voznike relija na svetu. Reli Monte Carlo, prvo od 13 dirk svetovnega prvenstva 2024, je najbolje začel Valižan Elfyn Evans (Toyota). Najhitrejši je bil na obeh, ki so ju navijači razsvetljevali z ognjemeti. Pridirkal si je 15,1 sekunde prednosti pred Belgijcem Thierryjem Neuvillom (Hyundai). Tretji kandidat za prvaka Estonec Ott Tänak (Hyundai) je imel nekaj tehničnih težav in je tako na četrtem mestu zaostajal 22,8 sekunde. Vmes je bil še osemkratni svetovni prvak Francoz Sebastien Ogier (Toyota), ki bo tako kot aktualni prvak Finec Kalle Rovanperä letos odpeljal samo nekaj izbranih relijev. Najboljša voznika zadnjega desetletja tako ne kandidirata za letošnji naslov svetovnega prvaka. 

Vrhunci uvodnih dveh nočnih hitrostnih preizkušenj:

Thierry Neuville | Foto: Red Bull Content Pool Thierry Neuville Foto: Red Bull Content Pool Dirka se je nadaljevala s šestimi petkovimi hitrostnimi preizkušnjami v okoli Gapa v francoskih Alpah. Neuville in Ogier sta z vrhunskim dirkanjem pritisnila na vodilnega Evansa. Belgijec je dobil tretjo in šesto hitrostno preizkušnjo, Francoz pa četrto in peto. A Valižan ni izgubljal veliko, nizal je druge čase brzincev. Po šesti hitrostni preizkušnji je imel tako Evans 9,7 sekunde prednosti pred Ogierjem in 21,9 pred Neuvillom, že dobro minuto pa je zaostajal četrti Tänak, ki je izgubil 40 sekund, ko je na enem od poledenelih zavojev zdrsnil s ceste. Podlaga je bila res zahtevna: posamezni odseki so bili suhi, potem pa je kar naenkrat sledil poledenel asfalt. V istem zavoju kot Tänak je na bankini nasedel Takamoto Katsuta (Toyota) in izgubil več minut (tudi njega so nazaj na asfalt porinili navijači). "Lahko bi dirkal hitreje, a ni lahko," je dejal Evans. 

Elfyn Evans | Foto: Guliverimage Elfyn Evans Foto: Guliverimage A naj so bili pogoji za dirkanje še tako zahtevni, ni nihče od favoritov naredil večje napake. Za zaključek drugega dne sta Neuville in Ogier dobila vsaj še eno hitrostno preizkušnjo. In razlike so se po osmi hitrostni samo še zmanjšale: Evans je imel samo še 4,5 sekunde prednosti pred Ogierjem ter 16,1 pred Neuvillom. "Začetek dirke je bil težak, saj sem imel slabo štartno mesto. Vesel sem, da sem toliko približal. Še zabavno bo," se je smejalo Ogierju. Dogajanje je ob cestah spremljalo več tisoč ljubiteljev dirkanja, mednje se je pomešal tudi osemkratni zmagovalec Monteja, Sebastien Loeb.

Vrhunci petkovega dne na reliju Monte Carlo:

V soboto sledi še šest brzincev, zadnji trije pa v nedeljo.

Reli Monte Carlo po osmi hitrostni preizkušnji:

1. Elfyn Evans (Toyota)

2. Sebastien Ogier (Toyota) +4,5
3. Thierry Neuville (Hyundai) +16,1
4. Ott Tänak (Hyundai) +1:13,6
5. Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) +1:38,0
6. Andreas Mikkelsen (Hyundai) +2:58,9

Nočno dirkanje z dirkačeve perspektive (Elfyn Evans):

Kalle Rovanperä Toyota
Sportal Svetovni prvak bo izčrpan pri 23 letih odpeljal le del dirk
WRC Japonska Elfyn Evans Toyota
Sportal Trojna zmaga Toyote za piko na i šampionski sezoni
Ne spreglejte