Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 10. 2022,
16.45

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

Natisni članek

FIA Red Bull Racing Formula 1

Petek, 28. 10. 2022, 16.45

1 leto, 5 mesecev

Max Verstappen bo obdržal naslov svetovnega prvaka

Red Bull kaznovan za kršitev proračunske kapice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

1

Verstappen Horner Newey | Christian Horner, May Verstappen in Adrian Newey si lahko oddahnejo. | Foto Reuters

Christian Horner, May Verstappen in Adrian Newey si lahko oddahnejo.

Foto: Reuters

Max Verstappen bo kljub kršitvi proračunske kapice njegove ekipe Red Bull v letu 2021 obdržal naslov svetovnega prvaka formule 1. Ekipo sta doleteli le blažja denarna kazen in omejitev časa testiranja v vetrovniku.

VN Mehike Perez
Sportal Mrtvaške glave in največje hitrosti

Nihče ni pričakoval, da bodo Maxu Verstappnu odvzeli lanski naslov prvaka. | Foto: Reuters Nihče ni pričakoval, da bodo Maxu Verstappnu odvzeli lanski naslov prvaka. Foto: Reuters Po skoraj treh tednih od objave poročila, da je ekipa svetovnega prvaka Maxa Verstappna Red Bull kršila proračunsko kapico za sezono 2021, je Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) le izrekla kazen. Ker je šlo za manjšo prekoračitev (manj kot pet odstotkov od dovoljenih 145 milijonov), so se z Red Bullom pogodili za kazen v višini sedem milijonov ameriških dolarjev in 10-odstotno zmanjšanje aerodinamičnih testiranj v vetrovniku. Denarno kazen morajo plačati v roku 30 dni.

Ker je v proračunsko kapico vključen le del stroškov ekip formule 1 (plače dirkačev denimo niso), je sedem milijonov za bogatejše ekipe, kot so Red Bull, Ferrari in Mercedes, ki imajo proračun več kot 200 milijonov, zanemarljiva vsota. Tako nizka kazen je lahko zgolj povod, da se bo v prihodnosti kapico še kršilo. Ko se o naslovu prvaka odloča do zadnje dirke, lahko nov del na dirkalniku v vrednosti pol milijona prinese pomembno prednost. Teh lani Mercedes ni imel, ker je že prej dosegel proračunsko kapico.

Max Verstappen | Foto: Reuters Max Verstappen Foto: Reuters "Red Bull Racing je med celotnim postopkom pregleda deloval kooperativno in si prizadeval zagotoviti dodatne informacije in dokaze. Ni nobenega dokaza, da je poskušal delovati v slabi veri, nepošteno ali na goljufiv način, niti ni namenoma prikril nobenih informacij. Olajševalna okoliščina je tudi dejstvo, da so pravila v veljavi šele eno leto," je v svojem poročilu zapisala Fia. Pri Red Bullu so napako priznali in sprejeli dogovor o kazni, ki ga je predlagala Fia, zato se ne bodo pritožili. 

"Z našega vidika je kazen prenizka, iz njihovega je najverjetneje previsoka," je kazen Red Bullu komentiral vodja Mercedesove ekipe, ki je lani izgubila boj za prvaka z Verstappenom, Toto Wolff. Kazen povezana z vetrovnikom bo imela vpliv, a je težko oceniti kolikšnega, je dodal Wolff. Medtem je šef Red Bullove ekipe Cristian Horner finančno kazen ocenil kot gromozansko, tehnično kazen (uporaba vetrovnika) pa kot drakonsko. "To pomeni četrt do pol sekunde na krog."

Finančna kazen tudi za Aston Martin

Drugi kršitelj Aston Martin bo moral plačati 450.000 evrov. Ti v svoje poročilo o stroških niso v pravo rubriko (med stroške, ki sodijo v proračunsko kapico) šteli stroške za gradnjo nove tovarne, novega simulatorja in še nekaterih drugih izdatkov.

Suzuka Max Verstappen Red Bull
Sportal Fia: Ekipa svetovnega prvaka je kršila proračunsko kapico
Zak Brown
Sportal Vodja McLarna zahteva ostro kazen za Red Bull
Ne spreglejte