Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
29. 11. 2011,
9.01

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lotus

Torek, 29. 11. 2011, 9.01

4 leta, 10 mesecev

Räikkönen se vrača - podpisal za Lotus

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne Williams, moštvo s katerim se nekdanji svetovni prvak Kimi Räikkönen po dveh letih v reliju vrača v formulo 1 je Renault oziroma Lotus, kot se bo ekipa uradno imenovala od 1. januarja.

Kimi Räikkönen je formulo 1 zapustil po sezoni 2009, dve leti zatem, ko je s Ferrarijem postal svetovni prvak. Zadnji dve sezoni je 32-letnik nastopal na svetovnem prvenstvu v reliju, a brez vidnejšega uspeha. Zadnjih nekaj tednov se ga je povezovalo z ekipo Williams, a je bil zanje predrag, pa še želel je lastniški delež v ekipi, v kar Frank Williams ni privolil. Ko je postalo jasno, da Poljak Robert Kubica tudi do marca ne bo nared za vrnitev po poškodbi, se je v igro za Räikkönena vmešal Renault oziroma Lotus, kot se bo ekipa uradno imenovala naslednjo sezono. Podpisal je dveletno pogodbo. Tako se francosko-angleški ekipi uresničujejo želje - od sezone 2013 želijo v moštvu dva vrhunska dirkača.

"Navdušen sem, da se po dveletnem premoru vračam v formulo 1. Hvaležen sem Lotus Renaultu, da so mi dali to priložnost," je ob podpisu pogodbe dejal zmagovalec 18 dirk formule 1, Kimi Räikkönen. "Moje dirkanje v reliju je bilo koristno za mojo kariero, a nisem mogel zanikati želje po formuli 1." Če je leta 2009 kazal naveličanost nad formulo 1, je zdaj povsem drugače, dodaja. "Odločitev za Lotus Renault je bila lahka. Navdušile so me njihove ambicije. Veselim se, da bom igral pomembno vlogo pri preboju ekipe nazaj na vrh." Renault je s Fernandom Alonsom v sezonah 2005 in 2006 že osvojil dva naslova prvaka, zadnjo zmago pa leta 2008. V nedeljo končani sezoni so osvojili peto mesto med moštvi, a zbrali vsega 73 točk (prvak Red Bull, ki uporablja iste motorje, pa 650).

"Odločitev za Kimija je prva v nizu odločitev, ki nas bodo naredili za vnovičnega tekmeca za sam vrh," je pojasnil lastnik ekipe Gerard Lopez. Ta je predlani kupil večinski delež od francoskega koncerna, drugi del pa je lansko zimo Renault prodal angleškemu podjetju Lotus Cars, ki bo zdaj ekipi dalo novo ime. "V zakulisju gradimo trdne temelje za uspešno strukturo. Upamo, da se bomo čim prej borili za najvišja mesta," dodaja Lopez, ki si želi, da bi bila ekipa Lotus Renault tako uspešna, kot je bila ekipa z istim imenom v 80. letih minulega stoletja. Podpis z Räikkönenom pomeni, da je brez sedeža ostal Brazilec Bruno Senna, pa tudi Francoz Romain Grosjean – od predpostavki, da Rus Vitalij Petrov ostaja.

Ne spreglejte