Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
19. 11. 2011,
15.57

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Renault James Allison

Sobota, 19. 11. 2011, 15.57

8 let, 5 mesecev

"R31 je bil ponesrečen eksperiment"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Tehnični direktor ekipe formule 1 Renault James Allison je priznal, da je bil revolucionaren izpušni sistem na dirkalniku R31 drzen, a ponesrečen eksperiment, ki je pomenil sezono razočaranja.

Francoska-angleška ekipa Renault, ki se bo od prihodnje sezone imenovala Lotus, sezono 2011 končuje na petem mestu, a z velikim zaostankom za najboljšimi štirimi moštvi. Najbolj bode v oči padec forme tekom sezone: na prvih dveh dirkah so bili na stopničkah, na zadnjih devetih dirkah pa niso bili boljši kot deveti. Razlog naj bi bil zgrešen koncept naprej usmerjenega izpušnega sistema.

"To je bil drzen, a ponesrečen eksperiment," je priznal tehnični direktor Renaulta, James Allison. "Bili smo edina ekipa, ki smo uporabili prednji izpuh in to z velikimi pričakovanji. V vetrovniku je kazalo, da bo to prava rešitev. Že na prvem testiranju pa se je izkazalo, da 'downforce' ni tak, kot smo pričakovali. Tako je sledila težka sezona." Allison dodaja, da so v razvoj takšnega izpuda vložili ogromno časa in denarja, njegova največja šibkost pa se je pokazala predvsem v zavojih. Ker je bil izpušni difuzor pri konkurenci toliko bolj uspešen, se je Renaultov zaostanek tekom sezone le še povečaval. Hrabri jih lahko le dejstvo, da bo izpušni difuzor naslednje leto prepovedan in tako vse ekipe začenjajo z ničle pri razvoju izpuha. "Komaj čakamo na 2012, ko bodo povsem nova pravila za izpuhe in tako bomo lahko začeli novo poglavje," zaključuje Allison.

Ne spreglejte