Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
13. 12. 2014,
8.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jean Todt Toto Wolff

Sobota, 13. 12. 2014, 8.18

7 let, 12 mesecev

''Propadli moštvi formuli 1 nista dali ničesar!''

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji dirkač formule 1 Jarno Trulli je prepričan, da propadli moštvi formule 1 Caterham in Marussia športu nista dali ničesar in da ju nihče ne bo pogrešal.

40-letni Jarno Trulli je svojo kariero v formuli 1 prav tako začel v majhnem moštvu – leta 1997 v Minardiju. V športu je ostal 15 sezon in dirkal še za ekipe Prost, Jordan, Renault, Toyota in Lotus. Vrhunec je doživel leta 2004 v monaški kneževini, ko je osvojil svoj prvi najboljši štartni položaj in svojo prvo zmago v karieri, ki je bila tudi edina. Leta 2011 se je po 252 dirkah upokojil. Trulli, ki je danes solastnik moštva v Formuli E in hkrati njen dirkač, je poudaril, da so bili Minardijevi časi drugačni.

''V čast mi je, da sem lahko živel v zlati dobi formule 1''

"Res je, da so bila v športu zmeraj majhna moštva. A to so bila dobra moštva. Vzemite za primer Minardi: imel je mlade dirkače, a ne samo zaradi tega, ker so plačali za svoj sedež, temveč ker so imeli talent. Večina od teh dirkačev je nato napredovala v formuli 1, medtem ko močno dvomim, da bo katerikoli izmed Caterhamovih ali Marussiinih dirkačev naredil podoben preskok," je na svojem blogu zapisal Jarno Trulli.

Italijanski dirkač izvirni greh za trenutno stanje vidi v politiki vodilnih mož v športu: "Formula 1 je naredila veliko napako, da je pustila konstruktorjem oditi drugam. To je pomenilo konec zlate dobe. V čast mi je, da sem lahko živel v tem obdobju. Danes je stanje popolnoma drugačno. Imamo malo pravih moštev in veliko majhnih moštev, ki skušajo preživeti."

2015 v štartni koloni f1 samo še 18 dirkalnikov?

Predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze Jean Todt je pred prvenstvom napovedal, da vodilnih moštev ne bo prosil, naj skonstruirajo tretji dirkalnik, saj bo ob morebitnem propadu Marussie in Caterhama v štartni koloni formule 1 ostalo 18 dirkalnikov, kar je dovolj za nadaljevanje spektakla. "Leta 2016 se bo formuli 1 pridružilo novo moštvo (Haas, op. p.), zato bomo imeli v prvenstvu 2015 v najslabšem primeru 18 dirkalnikov, v naslednji sezoni pa 20," je za Autosprint svoj pogled v bližnjo prihodnost razložil Jean Todt.

Tudi Jarno Trulli je prepričan, da bo formula 1 preživela brez Caterhama in Marussie: "Žal je imel Bernie Ecclestone prav, ko je dejal, da je glavna težava majhnih moštev slaba organizacija. Formuli 1 niso dali ničesar." Predsednik Fie pa je že začel iskati rešitve za prihodnost, da bi spet imeli 22 dirkalnikov, tako kot letos, morda celo več.

"Lahko bi naredili nov razpis za eno ali dve dodatni moštvi (formuli 1 so se leta 2010 pridružila tri nova moštva in vsa tri klavrno propadla, op. p.). A ti morata biti uspešni, stroške moramo zmanjšati. Propadu dveh moštev ne smemo dajati prevelikega pomena. Seveda nisem vesel, da se je to zgodilo Caterhamu in Marussii. A takšne stvari se zmeraj dogajajo," je za SpeedWeek povedal Jean Todt.

Caterham in Marussio je pokopala zgrešena finančna konstrukcija

Šef svetovnih prvakov formule 1, Mercedesov Toto Wolff, ni zaskrbljen, da bi po Caterhamu in Marussii propadel še trojček majhnih moštev – Sauber, Force India in Lotus. "Ne verjamem, da bomo izgubili še več moštev. Ne nazadnje imam informacije, ki sem jih dobil od teh moštev. Zdaj se pogovarjamo o tem, kako bi denarno pogačo razdelili drugače," je za nemški magazin Sponsors povedal Toto Wolff.

Mercedes naj bi bil pripravljen pomagati majhnim moštvom, o tem pa nočeta nič slišati Red Bull in Ferrari: "Ferrari in Red Bull razmišljata tako: To ni naša težava, temveč težava prizadetih moštev." Avstrijec pa je opozoril še na to, da sta Caterham in Marussia propadla, ker sta imela zgrešeno finančno konstrukcijo: "Ne moremo imeti socialističnega sistema. Na koncu sta ekipi, kot sta Marussia in Caterham, sami odgovorni za svoj propad. Če se ekipa zruši pod bremeni lastnih dolgov, se moramo vprašati, ali so jo pravilno upravljali. Če porabite več, kot imate, morate imeti načrt, kako vrniti denar."

Nekdanji Marussiin dirkač Max Chilton pa je za Speed Week žalostno ugotovil: "Skozi celotno sezono smo vedeli, kako hudo je. Vsako dirko smo čutili, kot da je naša zadnja. Vem, da bom zelo težko dobil sedež kje drugje."

Ne spreglejte