Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2022,
12.29

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

VN Savdske Arabije Fernando Alonso Sebastian Vettel Günther Steiner VN Monaka Haas Mick Schumacher nesreča nesreča Formula 1

Torek, 31. 5. 2022, 12.29

1 leto, 10 mesecev

Nesreča Micka Schumacherja v Monte Carlu

Prizor, ki je šokiral. Kriva tudi vse večja teža dirkalnikov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Monako Haas Mick Schumacher nesreča | Ko 800 kilogramov težak dirkalnik trešči v zid in zaščitne gume. | Foto Reuters

Ko 800 kilogramov težak dirkalnik trešči v zid in zaščitne gume.

Foto: Reuters

Haasov dirkalnik Micka Schumacherja v dveh delih po trčenju v Monte Carlu je šokiral gledalce, še njegove kolege dirkače. Že res, da se nesreča ni zgodila pri zelo visoki hitrosti, a ob vse težjih dirkalnikih (800 kilogramov) so trčenja v zid zelo silovita.

Monako Perez zmaga Red Bull
Sportal Najprestižnejša zmaga za številko dva, huda nesreča Schumacherja

Dirkalnik formule 1 v dveh delih. Prizor, ki je šokiral na nedeljski VN Monaka. Pa trčenje Micka Schumacherja (Haas) v zaščitne gume na prvi pogled sploh ni bilo videti tako silovito oziroma se na zaviti in ozki monaški ulični progi ni zgodilo pri tako visoki hitrosti kot denimo marca, ko je Nemec doživel hudo nesrečo v Savdski Arabiji. A kot izpostavlja izkušeni dirkaški maček Fernando Alonso (Alpine), je bilo trčenje vendarle zelo močno. "S temi dirkalniki, ki so zelo težki, več kot 800 kilogramov, je inercija po trčenju v zid mnogo višja kot v preteklosti. Upam, da smo se iz tega nekaj naučili." Dirkalniki so letos res več kot 50 kilogramov težji kot v prejšnjih sezonah. Če se ozremo še nekaj dlje nazaj: med letoma 1995 in 2008 so tehtali 595 kilogramov.

"Ko sem videl, da je bil zunaj menjalnik, sem bil šokiran"

Haasov dirkalnik v dveh delih. | Foto: Reuters Haasov dirkalnik v dveh delih. Foto: Reuters Zadnji del Haasovega dirkalnika je tako rekoč odlomilo od preostanka šasije, tudi vzmetenje in menjalnik. Na stezi je ostalo toliko delov dirkalnika, da so dirko prekinili. Seveda tudi zato, ker je bilo potrebno na novo postaviti zaščitne gume. "Ko sem videl, da je bil zunaj še menjalnik, sem bil šokiran. Rdeča zastava je bila povsem na mestu," je dogodek opisal Pierre Gasly (Alpha Tauri).

Z Mickom je bilo po nesreči vse v redu. "Počutim se dobro. Sem pa zelo znerviran. Imel sem dobro hitrost. Moral bi le dirkalnik obdržati na stezi, pa mi to ni uspelo." V Monte Carlu odločajo centimetri. "Bil sem malo preširok. Morda je šlo za 10 centimetrov in sem izgubil oprijem z asfaltom. In žal se je zgodilo, kar se je." 

Silovita nesreča Micka Schumacherja že v Savdski Arabiji

Razbitine Haasovega dirkalnika Micka Schumacherja v Savdski Arabiji. | Foto: AP / Guliverimage Razbitine Haasovega dirkalnika Micka Schumacherja v Savdski Arabiji. Foto: AP / Guliverimage Njegov šef Günther Steiner ni bil niti najmanj navdušen, da je njegov mladi dirkač že drugič to sezono razbil dirkalnik. "Ni v redu, da je imel že drugič tako veliko nesrečo. Bomo videli, kako bomo šli naprej." S trčenjem na kvalifikacijah v Savdski Arbaiji je ekipi povzročil za okoli milijon evrov stroškov. In zdaj še enkrat nekaj podobnega. Triindvajsetletnik, ki je zaradi slavnega očeta pod še dodatnim drobnogledom, v formuli 1 v sezoni in pol še ni osvojil točke. Z Nicholasom Latifijem (Williams) sta edina od dvajseterice rednih dirkačev, ki letos še nimata uvrstitve v prvo deseterico.

Vettel: Dajte mu malo miru

Schumacherja je v bran vzel njegov mentor štirikratni prvak Sebastian Vettel (Aston Martin). "Na lahek način in zelo hitro gre lahko v Monaku vse narobe. Pomembno je le, da je z njim vse v redu. Menim, da sploh ni dvoma, da je sposoben doseči mnogo več, kot kaže trenutno." In zato Vettlovo sporočilo medijem: "Dajte mu malo miru."

Mick Schumacher
Sportal Mick Schumacher že v paddocku in bi si želel dirkati
Mick Schumacher
Sportal Schumacherjeva nesreča ekipo stala milijon evrov
Ne spreglejte