Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2009,
20.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2009, 20.08

8 let

Predstavitev dirkališča v Singapurju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dirkališče v Singapurju v letošnjem svetovnem prvenstvu formule 1 gosti štirinajsto dirko sezone.

Mala bogata mestna državica v jugovzhodni Aziji je bila leta 2008 prizorišče zgodovinske dirke formule 1. Ulice Singapurja so namreč gostile prvo nočno preizkušnjo najhitrejšega avtomotošporta.

Velika nagrada Singapurja poteka na novi ulični stezi okoli zaliva Marina. Objava, da bo na koledar svetovnega prvenstva formule 1 uvrščen tudi Singapur, je v javnost prišla meseca maja leta 2007, lastniki F1 Formula One Managment na čelu z Bernijem Ecclestonom ter singapurski podjetnik Ong Beng Sang in Turistična zveza Singapurja pa so sklenili pogodbo za pet let.

Nočni termin za dirko v Aziji je premišljen, saj si lahko ljubitelji formule 1 v Evropi preizkušnjo v živem prenosu ogledajo ob "normalni" uri. Po lokalnem času je štart dirke ob 20. uri, sobotne kvalifikacije celo ob 22. uri, pri nas pa je takrat ura šele 14., oz. 16. popoldne. Tudi lokalni navijači se zaradi nekoliko nenavadnega termina ne pritožujejo, saj so postali del zgodovine tega športa, regija pa si obeta tudi pozitivne ekonomske učinke.

Z močnim osvetlitvenim sistemom so na ulicah Singapurja poustvarili dnevne razmere, odveč pa je dodati, da so organizatorji obenem poskrbeli za kar največjo varnost dirkačev in gledalcev. Nekaj več kot petkilometrska steza ponuja spektakel kot ga je le redko videti, v živo na tribunah pa si dirko lahko ogleda prek 80.000 ljudi. Steza ima 23 ovinkov, dirkalniki pa dosegajo hitrosti okoli 300 km/h, rekord kroga pa je v sezoni 2008 postavil Kimi Räikkönen, ki je s Ferrarijem stezo obkrožil v 1:45,599.

Na ulicah Singapurja je dvakrat zmagal Španec Fernando Alonso, prav njegova prva zmaga, leta 2008, pa je zakuhala enega od večjih škandalov v formuli 1. Španec naj bi takrat z Renaultom zmagal tudi zato, ker naj bi se njegov moštveni kolega Nelson Piquet mlajši po naročilu šefa ekipe Flavia Briatoreja namerno zaletel v varnostno ogrado ter s tem na stezo priklical varnostni avto, kar je na na koncu omogočilo zmagoslavje Alonsa. Tako Briatore kot Piquet sta po tej epizodi osramočena zapustila formulo 1, medtem ko je Alonso z drugo zmago (s Ferrarijem), dokazal, da mu steza ustreza. Zadnja tri leta je nepremagljiv Sebastian Vettel (Red Bull), leta 2009 pa je zmagal Lewis Hamilton.

Ne spreglejte