Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2012,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Bahrajna bojkot Bahrajn

Ponedeljek, 9. 1. 2012, 16.23

8 let

Poziv ekipam k bojkotu VN Bahrajna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več skupin za človekove pravice je ekipe formule 1 pozvalo, naj bojkotirajo aprilsko dirko za VN Bahrajna. Iz zalivske države odgovarjajo, da ni skrbi za varnost, da se država demokratizira.

Bliža se nova sezona formule 1 in s tem tako kot lani zapleti z VN Bahrajna, ki je letos predvidena kot četrta dirka sezone (22. aprila). Več skupin za človekove pravice je ekipe formule 1 pozvalo, naj bojkotirajo dirko v Sakhirju. "Dirkače in ekipe bomo prosili, da bojkotirajo dirko. Bahrajnska vlada želi s formulo 1 svetu pokazati, da je v državi vse normalno. Raje vidimo, da dirke ne bi bilo. Prepričan sem, da dirkači in ekipe spoštujejo človekove pravice," je dejal Nabeel Rajab, podpredsednik bahrajnskega centra za človekove pravice. Predstavnik agencije Human Rights Watch, Mariwan Hama-Saeed, dodaja: "Fia se mora zavedati, da se v Bahrajnu dogajajo kršitve človekovih pravic, oblasti še naprej zatirajo prodemokratske proteste. Dvomim, da je lahko formula 1 uspešna v državi, kjer se dogajajo resne kršitve človekovih pravic. Politična situacija je nestabilna in polarizirana."

VN Bahrajna je bila pred letom dni odpovedana zaradi nasilnih protestov na ulicah. Čeprav je politična situacija v zalivski državi še naprej napeta, se zdaj vsaj na ulicah ne preliva več kri. Tako je v odgovor na poziv k bojkotu organizator VN Bahrajna sporočil naslednje: "Lani je dal bahrajnski kralj narediti neodvisno poročilo o sumih kršenja človekovih pravic. Poročilo je bilo objavljano novembra. Kršitve so bile odkrite, podane so bile tudi rešitve. Vlada je oboje spoštovala in ukrepala po teh priporočilih. VN Bahrajna je pomemben del lokalne ekonomije. Dirko podpira večina prebivalcev. Je simbol državne enotnosti." Ker so v igri milijoni, je verjetnost, da bi prišlo do bojkota ali nove odpovedati dirke, skorajda nična. Razen če se situacija resno zaostri.

Ne spreglejte