Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
10. 5. 2012,
8.57

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Španije Lewis Hamilton Fernando Alonso Ferrari McLaren Red Bull Lotus

Četrtek, 10. 5. 2012, 8.57

4 leta, 9 mesecev

Peti zmagovalec na VN, kjer odločajo kvalifikacije?

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nepredvidljiva sezona formule 1 se nadaljuje z najbolj predvidljivo dirko na koledarju - VN Španije. Devetkrat na zadnjih 10 dirkah v Kataloniji je namreč zmagal dirkač s "pole positiona".

Lewis Hamilton (McLaren), Mark Webber (Red Bull), Michael Schumacher (Mercedes) in Kimi Räikkönen (Lotus) so glavni kandidati za petega zmagovalca na peti dirki sezone 2012 formule 1. To se je nazadnje zgodilo daljnega leta 1983 (tisto so bili še časi Nelsona Piqueta in Kekeja Rosberga). Takšne izenačenosti toliko ekip ne pomnimo: Red Bull, McLaren, Lotus, Mercedes in morda po številnih spremembah na F2012 po testiranjih v Mugellu tudi Ferrari. Na uvodnih štirih dirkah smo videli 327 prehitevanj (eno več kot lani na prvih štirih VN), od tega le 32 odstotkov s pomočjo premičnega zadnjega krilca (DRS). Vprašanje je, če se tako nepredvidljiva, izenačena in razburljiva sezona lahko nadaljuje tudi v Evropi, še posebej na naslednjih dveh dirkah v Barceloni in Monte Carlu, kjer so prehitevanja tako rekoč nemogoča. V Monaku zaradi tesnih ulic, v Barceloni, ker ekipe stezo poznajo do zadnjega centimetra. Enkrat samkrat se je zgodilo, da je na dirkališču Catalunya zmagal dirkač, ki ni bil v prvi štartni vrsti. Kar 16-krat na 21 katalonskih preizkušnjah pa je slavil najboljši na kvalifikacijah.

"Mislim, da bo to ena najtežjih dirk v sezoni za prehitevanja, zato se nadejam dobrega rezultata na kvalifikacijah, da bi lahko imel čim bolj mirno dirko," napoveduje Lewis Hamilton, ki je letos že trikrat stal na prvam štartnem mestu, ob nedeljah pa še ni bil višje od tretjega mesta. Pred tremi tedni je po VN Bahrajna prvo mesto v skupnem seštevku predal Sebastianu Vettlu (Red Bull). Razlika med njima je štiri točke. Tesno skupaj sta bila tudi pred letom dni, ko je Britanec dodobra spoznal, kako težko oziroma nemogoče je na tem dirkališču prehiteti tekmeca. "Lani sva imela s Sebastianom odlično dirko. Nanj sem pritiskal vse do konca." Glede na formo MP4-27 bi ga to nedeljo vendarle moral premagati. "Mislim, da imamo letos močnejši dirkalnik kot lani, zato si želim še boljše dirke." Da se McLarnu ne bi ponovile težave pri postankih, bodo zamenjali nekaj mehanikov, ki menjajo pnevmatike. Morda bodo tako lažje prišli do rezultatov, ki si jih letos zaslužijo, dodaja vodja ekipa Martin Whitmarsh.

V boj z McLarnom, Red Bullom in Mercedesom za najvišja mesta želita ta konec tedna poseči Lotus in Ferrari. "Doslej smo na naše pnevmatike zelo dobro pazili, a dirkališče v Barceloni je zelo grobo, še posebej do prednje leve pnevmatike. Morda bomo prav mi tu naredili najboljše delo. Vprašanje je le, če bomo zadeli pravo temperaturo," razmišlja vodja Lotusa, Eric Boullier. Njegov prvi adut Kimi Räikkönen je že pred dnevi napovedal, da je z E20 že v Barceloni možna zmaga. Bolj previdni ostajajo pri Ferrariju, a se nadejajo, da bodo nadgradnje vendarle spreobrnile potek sezone. "Na prvih štirih dirkah smo omejili škodo, zdaj pa moramo nazaj na pravo pot. Naredili smo korak naprej, a bomo šele v soboto videli, kako velik je ta korak," pred petim dirkačkim vikendom letos pove Fernando Alonso, ki je edini Španec z zmago na domači VN in še verjame v naslov prvaka.

Ne spreglejte